Pressmeddelande

Europeiska politiker besökte Paranal

28 januari 2013

Ett flertal högt uppsatta europeiska delegationer besökte ESO:s Paranalobservatorium i norra Chile under de senaste dagarna. Besöken följde toppmötet CELAC-EU i Santiago den 22-28 januari 2013, där länderna i Latinamerika, Karibien samt Europeiska unionen deltog. Toppmötet är den största sådana tillställning som organiserats i Chile. ESO hade en ledande roll i evenemanget, som gav ett perfekt tillfälle för att visa upp organisationens arbete och dess anläggningar för medlemsstaterna.

Under den här veckan besökte ett flertal högt uppsatta europeiska tjänstemän ESO:s områden i Chile. Bland dessa fanns José Manuel Barroso, ordförande för Europeiska kommisionen, Herman Van Rompuy, ordförande för Europeiska rådet, baronessan Catherine Ashton av Upholland, Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Sveriges utrikesminister Carl Bildt samt Karel De Gucht, Europeiska unionens kommissionär för handel, och Kate Smith, direktör för de amerikanska kontinenterna hos Storbritanniens utrikes- och samväldesministerium.

Sextioett stadsöverhuvuden från Latinamerika, Karibien och den Europeiska unionen var också inbjudna till toppmötet, tillsammans men ministrar och andra tjänstemän. Målet för mötet var att bygga upp en strategisk allians för hållbar utveckling och att starta en integration inom ämnen som politik, ekonomi och energi.

José Manuel Barroso och Herman Van Rompuy besökte var för sig ESO:s Paranalobervatorium, som ligger i Chiles Atacamaöknen, på 2635 meters höjd över havet. Båda guidades runt observatoriet av Tim de Zeeuw, ESO:s generaldirektör, och beundrade de fyra 8,2 metersteleskopen som utgör VLT (Very Large Telescope), världens mest avancerade teleskop för synligt och infrarött ljus. De fick också uppleva Paranals prisbelönta Residencia, observatoriets kontor och bostad.

- De enastående teleskopen på denna plats är en hyllning till europeiska forskare och europeisk industri, men också en hyllning till hur effektivt de samarbetar inom ESO, både med andra medlemsländer och med värdnationen Chile. Paranal är en kraftfull symbol för mänsklighetens sökande efter kunskap och internationellt samarbete, sade Herman Van Rompuy under sitt besök.

José Manuel Barroso tackade för möjligheten att besöka ESO:s Paranalobservatorium.

- Det här har varit en bra chans att besöka denna spektakulära plats och se för oss själva frukterna av när många europeiska länder samarbetar inom astronomi. Det är av högsta vikt att vi utforskar forskningens framkanter och fördjupar vår kunskap om universum. Som europé är jag stolt att se att vi uppehåller detta ambitiösa mål.

ESO:s generaldirektör Tim de Zeeuw:

- Det är en ära för oss att ta emot den Europeiska Unionens ledare samt representanter från Europas länder här på Paranal och att presentera vårt arbete för dem. ESO är ett fint exempel på hur människor från många olika länder och med olika kulturer har kommit samman för att ta astronomin inom medlemsländerna till forskningens framkant globalt sett, sa de Tim de Zeeuw.

Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, besökte Paranalobservatoriet tidigare i veckan tillsammans med Sveriges utrikesminister, Carl Bildt, och europakommissionären för handel, Karel De Gucht.

Massimo Tarenghi, ESO:s representant i Chile, slog fast:

- Vi är tacksamma för det långvariga stödet från våra europeiska medlemsländer och för det starka stödet från den chilenska regeringen. De har gjort det möjligt för oss att bedriva toppforskning här i Chile med VLT, och dessutom planera för European Extremely Large Telescope, världens största öga mot himlen.

Dessutom besökte Kate Smith, amerikachef vid Storbritanniens utrikesdepartement, ESO:s kontor i Santiago, varifrån ESO:s arbete i Chile koordineras.

ESO bjöds också in att ställa ut delar av sitt arbete vid CELAC-EU-toppmötet, som hölls på Espacio Riesco i Santiago. Stjärnorna var också ett tema i toppmötets logotyp, som tar avstamp i den välrenommerade skulptören Mario Irarrázabals verk. I logotypen syns stjärnor som representerar norra Chiles himlar. Området utsmyckades med ESO:s utställning Awesome Universe, som skapades för att fira organisationens 50-årsjubileum 2012, tillsammans med astronomiska bilder tagna med ESO:s teleskop som vanligtvis hänger vid presidentpalatset i Santiago.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Robert Cumming, kontaktperson för ESO:s utåtriktade verksamhet i Sverige
Onsala rymdobservatorium
Sverige
Tel: 031 772 5500
Mobil: 070 493 3114
E-post: robert.cumming@chalmers.se

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobil: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1305 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1305sv
Namn:ESO Director General, Site visit
Typ:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Ordföranden för europeiska rådet, Herman Van Rompuy, under ett besök på Paranalobservatoriet
Ordföranden för europeiska rådet, Herman Van Rompuy, under ett besök på Paranalobservatoriet
Ordföranden för europeiska kommissionen, José Manuel Barroso, besöker ESO:s Paranalobservatorium
Ordföranden för europeiska kommissionen, José Manuel Barroso, besöker ESO:s Paranalobservatorium
ESO-bilder och E-ELT-modell vid CELAC-EU-toppmötet i Santiago
ESO-bilder och E-ELT-modell vid CELAC-EU-toppmötet i Santiago
Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault med Massimo Tarenghi vid CELAC–EU-toppmötet i Santiago
Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault med Massimo Tarenghi vid CELAC–EU-toppmötet i Santiago
ESO-bilder och E-ELT-modell vid CELAC-EU-toppmötet i Santiago
ESO-bilder och E-ELT-modell vid CELAC-EU-toppmötet i Santiago

Videor

José Manuel Barroso besökte VLT
José Manuel Barroso besökte VLT