Lehdistötiedote

Eurooppalaisia korkean tason valtuuskuntia vieraili Paranalilla

28. tammikuuta 2013

Useita korkean tason valtuuskuntia Euroopasta vieraili ESO:n Paranalin observatoriolla Pohjois-Chilessä viimeisten päivien aikana EU:n sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden huippukokouksen (EU-CELAC) jälkeen. Huippukokous, joka oli suurin milloinkaan Chilessä järjestetty tällainen tapahtuma, pidettiin Santiagossa 22.-28. tammikuuta 2013. ESO:lla oli merkittävä rooli kokouksessa, joka oli loistava tilaisuus esitellä ESO:n toimintaa ja laitteita jäsenmaiden edustajille.

Kokousviikon aikana useita korkea-arvoisia virkamiehiä Euroopasta vieraili ESO:n toimitiloissa Chilessä. Heidän joukossaan olivat Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso, Euroopan neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy, Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, paronitar Catherine Ashton of Upholland, Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, Euroopan unionin kauppakomissaari Karel De Gucht sekä Ison-Britannian ulkoasiain ja Brittiläisen Kansainyhteisön ministeriön Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikan asioiden johtaja Kate Smith.

Huippukokoukseen kutsuttiin 61 valtionpäämiestä Latinalaisen Amerikan, Karibian ja Euroopan unionin valtioista sekä ministereitä ja muita virkamiehiä. Kokouksen tavoite oli rakentaa strateginen liitto sosiaalisesti ja ympäristöystävällisesti kestävien investointien edistämiseksi sekä luoda poliittinen, taloudellinen, fyysinen ja energiantuotannon integraatiosuunnitelma.

José Manuel Barroso ja Herman Van Rompuy vierailivat itsenäisesti Chilen Atacaman autiomaassa sijaitsevalla ESO:n Paranalin observatoriolla, 2635 metrin korkeudessa merenpinnasta. Tim de Zeeuw, ESO:n pääjohtaja vei molemmat observatoriokierrokselle, jolla he ihailivat maailman edistyksellisimmän näkyvän valon ja infrapuna-aallonpituuksien teleskoopin, VLT-teleskoopin muodostavaa neljää 8.2 metristä teleskooppia. He kiersivät myös Paranalin palkitussa Residenciassa – observatorion majoitus- ja toimistorakennuksessa.

Vierailunsa aikana Herman Van Rompuy julisti: "Täällä olevat ihmeelliset teleskoopit ovat kunnianosoitus Euroopan tiedemiehille ja teollisuudelle, ja sille kuinka tehokkaasti nämä työskentelevät yhdessä ESO:ssa, sekä toisten jäsenmaiden että isäntämaa Chilen kanssa. Paranal on sekä ihmiskunnan tiedon etsinnän että kansainvälisen yhteistyön mahtava symboli."

José Manuel Barroso ilmaisi kiitollisuutensa mahdollisuudesta vierailla ESO:n Paranalin observatoriolla: "On ollut hieno mahdollisuus päästä vierailemaan tässä vaikuttavassa paikassa ja näkemään omakohtaisesti usean Euroopan maan yhteistyön tulokset tähtitieteen saralla. On äärimmäisen tärkeää, että teemme tutkimusta tieteen äärirajoilla ja kasvatamme tietämystämme maailmankaikkeudesta. Olen eurooppalaisena ylpeä nähdessäni meidän ylläpitävän tätä pyrkimystä."

Tim de Zeeuw, ESO:n pääjohtaja lisäsi: "Meille on suuri kunnia vastaanottaa Euroopan unionin ja Eurooppalaisten valtioiden edustajia täällä Paranalilla ja esittää heille työtämme. ESO on hieno esimerkki siitä kuinka ihmiset eri maista ja kulttuuritaustoista ovat kokoontuneet yhteen tuomaan jäsenmaidemme ja isäntämaamme, Chilen tähtitieteen maailman tähtitieteellisen tutkimuksen eturintamaan."

Catherine Ashton, Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja vieraili Paranalin observatoriolla aikaisemmin viikon aikana Ruotsin ulkoministeri Carl Bildtin kanssa.

ESO:n edustaja Chilessä, Massimo Tarenghi päätti: "Olemme kiitollisia eurooppalaisten jäsenmaidemme pitkäaikaisesta tuesta ja myös Chilen hallituksen vahvasta tuesta, joka on mahdollistanut tieteen huippututkimuksen tekemisen VLT-teleskoopilla täällä Chilessä ja maailman suurimman tähtitaivasta havainnoivan silmän, E-ELT -teleskoopin suunnittelun.

Lisäksi Ison-Britannian ulkoasiain ja Brittiläisen Kansainyhteisön ministeriön Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikan asioiden johtaja Kate Smith vieraili Santiagossa ESO:n toimistolla, jossa ESO:n Chilessä tekemää työtä koordinoidaan.

ESO:a pyydettiin myös esittelemään työtään EU-CELAC -huippukokouksessa, joka pidettiin Espacio Riescossa, Santiagossa. Chileläisen kuvanveistäjä Mario Irarrázabalin maineikkaaseen työhön perustuvat Pohjois-Chilen tähtitaivasta esittävät tähdet oli valittu huippukokouksen logon teemaksi. ESO:n 50-vuotisjuhlavuotta 2012 varten koottu Awesome Universe (Mahtava maailmankaikkeus) -näyttely valittiin koristamaan kokousaluetta yhdessä Santiagon Presidentin palatsissa normaalisti esillä olevien ESO:n teleskoopeilla otettujen tähtitieteellisiä kohteita esittävien kuvien kanssa.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49-89-3200-6761
Matkapuhelin: +49-173-3872-621
Sähköposti: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3143
Sähköposti: mtarengh@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1305.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1305fi
Nimi:ESO Director General, Site visit
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Very Large Telescope

Kuvat

Euroopan neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy vierailulla Paranalin observatoriolla
Euroopan neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy vierailulla Paranalin observatoriolla
Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso vierailulla Paranalin observatoriolla
Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso vierailulla Paranalin observatoriolla
ESO:n kuvia ja E-ELT -teleskoopin malli EU-CELAC -huippukokouksessa Santiagossa
ESO:n kuvia ja E-ELT -teleskoopin malli EU-CELAC -huippukokouksessa Santiagossa
Ranskan pääministeri, Jean-Marc Ayrault ja Massimo Tarenghi EU-CELAC -huippukokouksessa Santiagossa
Ranskan pääministeri, Jean-Marc Ayrault ja Massimo Tarenghi EU-CELAC -huippukokouksessa Santiagossa
ESO:n kuvia ja E-ELT -teleskoopin malli EU-CELAC -huippukokouksessa Santiagossa
ESO:n kuvia ja E-ELT -teleskoopin malli EU-CELAC -huippukokouksessa Santiagossa

Videot

José Manuel Barroso vierailulla VLT-teleskoopilla
José Manuel Barroso vierailulla VLT-teleskoopilla