ESO Kortlægningsteleskoper

Kortlægning af himlen i fine detaljer

To nye og kraftige teleskoper - Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) og VLT Survey Telescope (VST) - er i drift på ESOs Paranalobservatorium i det nordlige Chile. De kan anses for at være Verdens kraftigste teleskper specielt til kortlægning, og de kommer til at øge potentialet for nye opdagelser fra Paranal observatoriet kollosalt.

En rundtur på Paranal Observatoriet

Virtual Tour at ESO Very Large Telescope

Klik på billedet for at starte en Virtual Tour ved og omkring VLT.

LIVE billede af VST (opdateres en gang i timen i dagtimerne)

Besøg Paranal Observatoriet

  • Journalister, videnskabsformidlere og producenter finder vejledninger under: Media Visits
  • Tourister, studenter og andre interesserede; se venligst under Weekend Visits

Forskning med kortlægningsteleskoperne

Mange af de mest interesseante astronomiske objekter - fra små, men potentielt farlige asteroider, som krydser Jordens bane til de fjerneste kvasarer - er sjældne. At finde dem, er som at lede efter nålen i høstakken. De største teleskoper, såsom ESOs Very Large Telescope (VLT) og NASA/ESA Hubble rumteleskopet, kan kun studere små dele af himlen ad gangen, men VISTA og VST er bygget til at fotografere store områder hurtigt og dybt. De to teleskoper er i øjeblikket i gang med ni omhyggeligt planlagte kortlægningsprojekter, og de kommer til at producere store arkiver både med billeder og kataloger af objekter, til brug for astronomerne i de kommende årtier. Kortlægningsteleskoperne får en afgørende rolle i det forberedende arbejde til de kommende projekter, som European Extremely Large Telescope (ELT) og James Webb rumteleskopet (JWST).

De videnskabelige mål med kortlægningsprojekterne omfatter mange af de mest spændende problemer i astrofysikken, lige fra, hvad den mørke energi består af, til truslen fra jordbanekrydsende asteroider. Der er store grupper af europæiske astronomer i gang med at gennemføre projekterne. Nogle af kortlægningerne kommer til at dække det meste af den sydlige himmel, mens andre koncentreres om mindre områder.

De interesseante objekter, som bliver opdaget af kortlægningsteleskoperne bliver målet for detaljestudier både ved naboen, VLT og ved andre teleskoper på Jorden og i rummet. Begge kortlægningsteleskoper befinder sig under kupler tæt ved VLT, og drager nytte af de samme fine observationsforhold og de samme meget effektive arbejdsprocedurer.

Både VISTA og VST kommer til at producere enorme datamængder. Et enkelt VISTA-billede fylder 67 megapixels, og billeder fra OmegaCam på VST fylder 268 megapixel. Hver nat producerer de to kortlægningsteleskoper flere data end alle de andre instrumenter på VLT tilsammen. Alt i alt vil VST og VISTA producere mere end 100 Terabyte data om året.

Mere om ESOs kortlægningsteleskoper