De groei van kosmische stofdeeltjes in de schijf rond de bruine dwerg ISO-Oph 102

Rotsachtige planeten ontstaan door het willekeurig botsen en samenkleven van aanvankelijk microscopisch kleine deeltjes in de materieschijf rond een ster. Deze korreltjes, die kosmisch stof worden genoemd, zijn vergelijkbaar met roet of fijn zand. Astronomen hebben met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) ontdekt dat het buitenste deel van de stofschijf rond een bruine dwerg – een sterachtig object dat te klein is om te stralen zoals een ster – millimeter-grote korreltjes kan bevatten zoals die ook in de schijven rond pasgeboren sterren voorkomen. Deze verrassende ontdekking roept twijfels op over de bestaande theorieën over het ontstaan van rotsachtige planeten ter grootte van de aarde. Zulke planeten zouden wel eens talrijker kunnen zijn dan gedacht.

Deze videoclip begint met een panorama van het spectaculaire kerngebied van de Melkweg in zichtbaar licht. Vervolgens wordt ingezoomd op het stervormingsgebied bij de ster Rho Ophiuchi en op de bruine dwerg ISO-Oph 102 of Rho-Oph 102. Dan toont een artist’s impression de materieschijf rond de bruine dwerg en wordt ingezoomd op onderling botsende deeltjes die tot grotere korreltjes samenklonteren.

Credit:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Calçada (ESO)/M. Kornmesser (ESO)/Nick Risinger (skysurvey.org)/Digitized Sky Survey 2 Music: movetwo

Over de video

Id:eso1248a
Taal:nl-be
Publicatiedatum:30 november 2012 12:00
Gerelateerde berichten:eso1248
Duur:01 m 18 s
Frame rate:30 fps

Over het object


HD


Large

Grote QT
20,0 MB

Medium

Video Podcast
14,9 MB
Medium MPEG-1
33,2 MB
Medium Flash
14,7 MB

Small

Kleine Flash
6,8 MB
Kleine QT
5,1 MB

For Broadcasters