Mededeling

De Zeeuw–Van Dishoeck afstudeerprijs voor Sebastiaan Haffert

1 december 2015

De De Zeeuw–Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde, ingesteld om jong sterrenkundig talent in Nederland te stimuleren, is toegekend aan Sebastiaan Haffert van de Universiteit Leiden. De prijs is overhandigd tijdens een ceremonie in Haarlem op 30 november 2015.

De prijs bestaat uit een certificaat en een geldbedrag van 3000 euro en wordt jaarlijks toegekend aan het beste master-onderzoek op het gebied van de sterrenkunde aan een Nederlandse universiteit. Sebastiaan ontvangt de prijs voor de ontwikkeling van een innovatieve sensor die het zicht op sterren en planeten buiten ons zonnestelsel verbetert.

'In de astronomie worden doorgaans prijzen gegeven voor het ontdekken van planeten of sterrenstelsels. Ik heb een prijs gewonnen voor de ontwikkeling van een instrument! Dat gebeurt niet zo vaak', zegt Sebastiaan. Tim de Zeeuw voegt daaraan toe: 'Instrumentontwikkeling leidt tot nieuwe ontdekkingen - het is net zo belangrijk in ons vakgebied als de wetenschap zelf.'

Het prijzenfonds is ingesteld door ESO directeur-generaal Tim De Zeeuw en Ewine van Dishoeck, hoogleraar theoretische en moleculaire astrofysica aan de Leidse Sterrewacht. De eerste keer dat de prijs werd uitgereikt was in 2014. Hij ging toen naar Job Feldbrugge.

De jurering van de prijs wordt verzorgd door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW), het oudste 'geleerde genootschap' in Nederland. De KHMW is opgericht in 1752 en heeft als doel het bevorderen van wetenschap en het bouwen van bruggen tussen wetenschap en samenleving.

Links

Over de Mededeling

Id:ann15091

Afbeeldingen

Sebastiaan Haffert wins De Zeeuw–Van Dishoeck Graduation Prize for Astronomy
Sebastiaan Haffert wins De Zeeuw–Van Dishoeck Graduation Prize for Astronomy
Alleen in het Engels