Det nya året börjar med en smäll

Med fyrverkerier över hela jorden vid det nya årets inledning tänkte vi bidra med vår egen rymdinspirerade dito. Denna veckas bild är en tidsserie tagen av himlen över ESO:s Very Large Telescope (VLT) på Cerro Paranal i Chile. Titta noga så ser du ett extraterrest fyrverkeri i form av en meteor!

 

Meteorer är små partiklar från rymden som brinner upp högt i jordens atmosfär. De lyser när de hettas upp och förångas under bråkdelen av en sekund, som stjärnfall, eldklot eller bolider. Uppskattningsvis 44 ton extraterrest material faller in i jordens atmosfär varje dygn - ungefär sex gånger mer än de fyrverkerier som förbrukas vid det välkända nyårsfyrverkeriet i Sydney Harbour i Australien.

 

Året 2023 var en milstolpe i VLT:s historia, som firade sin 25-årsdag. VLT består av fyra huvudteleskop med 8,2 meters spegeldiameter, varav två ses i videon, samt fyra 1,8-meter stora hjälpteleskop, av vilka ett ses i förgrunden.

 

Vad kan vi förvänta oss av 2024? Vi hoppas på banbrytande upptäckter och förbättringar av instrumenten på ESO. När VLT fortsätter att bryta ny mark i utforskningen av universum ser vi framför oss mängder av astronomiska höjdpunkter och spännande framsteg.

Källa:

B. Häußler/ESO

Om videon

ID:potw2401a
Språk:sv
Publiceringsdatum:1 januari 2024 06:00
Speltid:21 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Namn:Very Large Telescope
Typ:Unspecified : Technology : Observatory

Ultra HD (info)


HD


Medium


For Broadcasters