Mededeling
Contract getekend voor nieuwe ALMA-ontvangers
ALMA breidt zijn vermogen om moleculen in het heelal te onderzoeken uit
24 april 2020
Het contract is getekend voor de productie van de laatste set ontvangers die op de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) moet worden geïnstalleerd. ALMA, waar ESO partner in is, neemt het heelal waar op een reeks radiogolflengten in de millimeter- en submillimetergebieden van het elektromagnetische spectrum. Alle 66 antennes van ALMA zijn uitgerust met een aantal zeer gevoelige radio-ontvangers, die elk gevoelig zijn voor een bepaald golflengtebereik. Met de nieuwe ontvangers, Band 2-ontvangercartridges genoemd, kan ALMA golflengten in het bereik van 2,6 tot 4,5 mm detecteren.
Na succesvolle tests van een prototype Band 2-ontvangercartridge heeft de ALMA-raad goedkeuring gegeven aan de pre-productiefase. Het gaat om een reeks van zes cartridges, met als doel om uiteindelijk over te gaan tot de productie van de volledige set, één voor elk van de ALMA-antennes. Dit hangt af van de verificatie van de prestaties en de geschiktheid voor serieproductie op basis van de pre-productie ontvangercartridges.
Met deze nieuwe ontvangercartridges wordt ALMA een nog veelzijdiger wetenschappelijke machine. Ze maken belangrijke metingen mogelijk van het koude interstellaire medium, het ijle mengsel van materie en straling dat de ruimte tussen de sterren vult. In Band 2 zal ALMA ook de eigenschappen van stof in verschillende astronomische omgevingen kunnen bestuderen, van planeetvormende schijven tot sterrenstelsels, en zal hij zijn vermogen om kosmische objecten met hoge roodverschuiving te observeren kunnen uitbreiden. Dichter bij huis maakt Band 2 waarnemingen mogelijk van complexe, zware moleculen in het lokale heelal.
De productie van de Band 2-ontvangercartridges wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), Chalmers University, Göteborg, Zweden en het Italiaanse Nationaal Instituut voor Astrofysica (INAF). Het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) zal bijdragen aan de productie en het testen van de ontvanger-optiek als een Oost-Aziatische bijdrage aan het ALMA-ontwikkelingsprogramma. Het National Radio Astronomy Observatory (NRAO) en de Universiteit van Chili zijn betrokken zijn bij de ontwikkeling en productie van sommige componenten van de ontvangers, die voor tests en integratie naar ESO zullen worden verzonden.
Meer informatie
ALMA, een internationale astronomische faciliteit, is een samenwerkingsverband van ESO, de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) en de National Institutes of Natural Sciences (NINS) van Japan, in samenwerking met de Republiek Chili.
Contact
Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-mail: pio@eso.org
Over de Mededeling
Id: | ann20013 |