Lehdistötiedote

VISTA löytää uusia pallomaisia tähtijoukkoja

ja näkee suoraan Linnunradan keskuksen läpi

19. lokakuuta 2011

Kaksi vastikään löydettyä uutta pallomaista tähtijoukkoa on lisätty 158 Linnunradassa aiemmin tunnetun pallomaisen tähtijoukon listaan. Pallomaiset tähtijoukot löytyivät ESO:n VISTA kartoituskaukoputken uusista kuvista osana Via Lactea kartoitusta (VVV). Tästä kartoituksesta on löytynyt myös ensimmäinen tähtijoukko kaukaa Linnunradan keskuksen toiselta puolelta, jonka valon on täytynyt kulkea galaksin keskustan pölyn ja kaasun läpi saavuttaakseen meidät.

Häikäisevä UKS 1:ksi kutsuttu pallomainen tähtijoukko hallitsee kuvan oikeaa puoliskoa ensimmäisessä uudessa infrapunakuvassa, joka on otettu ESO:n VISTA kartoituskaukoputkella Paranalin observatoriossa Chilessä. Mutta jos malttaa irrottaa katseensa siitä, kuvan hyvin tiheässä tähtikentässä vaanii yllätys - himmeämpi pallomainen tähtijoukko, joka löytyi yhdestä VISTA:n kartoituksen havainnoista. Tämän toisen, VVV CL001:ksi nimetyn, tähtijoukon huomatakseen täytyy katsoa tarkasti: se on pieni tähtiryhmä kuvan vasemmalla puolella.

Mutta VVV CL001 on vasta VISTA:n ensimmäinen pallomaisten tähtijoukkojen löytö. Sama tutkijaryhmä on löytänyt toisenkin kohteen, jota kutsutaan VVV CL002:ksi ja se näkyy kuvassa b [1]. Tämä pieni ja himmeä ryhmittymä saattaa olla myös Linnunradan keskustaa lähinnä sijaitseva tunnettu pallomainen tähtijoukko. Uusien pallomaisten tähtijoukkojen löytyminen Linnunradastamme on harvinaista. Edellinen löytyi vuonna 2010, ja ennen uusimpia löytöjä galaksissamme tunnettiin vain 158 pallomaista tähtijoukkoa.

Nämä uudet tähtijoukot ovat VVV kartoituksen (VISTA Variables in the Via Lactea, VISTAn muuttujat Linnunradassa) ensimmäisiä löytöjä. VVV kartoitus tutkii järjestelmällisesti Linnunradan keskusalueita infrapunavalossa. VVV kartoituksen tutkimusryhmää johtavat Dante Minniti (Pontificia Universidada Católica de Chile) ja Philip Lucas (Centre for Astrophysics Research, University of Hertfordshire, UK).

Pallomaisten tähtijoukkojen lisäksi VISTA:n havainnoista löytyy myös monia avonaisia tai galaktisia tähtijoukkoja, jotka ovat pallomaisia tähtijoukkoja yleisempiä, ja joissa on yleensä vähemmän ja nuorempia tähtiä (eso1128). Eräs toinen vastikään julkistettu tähtijoukko, VVV CL003, näyttää olevan avoin tähtijoukko Linnunradan keskustan suunnassa, mutta paljon kauempana, noin 15 000 valovuotta keskustan takana. Tämä on ensimmäinen tähtijoukko lajissaan joka on löytynyt Linnunradan keskustan toiselta puolelta.

Ottaen huomioon kuinka himmeitä vasta löytyneet tähtijoukot ovat, ei ole ihme että ne ovat pysyneet piilossa näin pitkään: vielä pari vuotta sitten UKS 1 (kuvassa a), joka helposti peittoaa kirkkaudellaan uudet tulokkaat, oli itseasiassa himmein tunnettu pallomainen tähtijoukko Linnunradassa. Tähtienvälinen pöly aiheuttaa tähtien valon absorboitumista ja punertumista, minkä takia näitä kohteita voidaan havaita vain infrapunavalossa ja VISTA, joka on maailman suurin kartoituskaukoputki, soveltuu ihanteellisesti uusien, Linnunradan keskusalueiden pölyn peittämien tähtijoukkojen etsimiseen [2].

Yksi kiehtova mahdollisuus on se, että VVV CL001 ja UKS 1 olisivat sidottu toisiinsa painovoiman välityksellä - siinä tapauksessa nämä kaksi tähtijoukkoa muodostavat Linnunradan ensimmäisen tunnetun pallomaisten tähtijoukkojen parin. Mutta saattaa olla, että tämä on pelkästään seurausta sopivasta näkösäteestä ja joukot ovat todellisuudessa hyvin etäällä toisistaan.

Nyt julkaistut VISTA:n kuvat luotiin yhdistämällä infrapuna-alueen kuvia, jotka oli otettu käyttäen J (kuvissa sinisellä), H (kuvissa vihreällä) ja Ks (kuvissa punaisella) -kaistojen filttereitä. Kuvien koko kattaa ainoastaan pienen osan VISTA:n koko näkökentästä.

Lisähuomiot

[1] Uusien joukkojen löytyminen julkistettiin vastikään San Juanissa, Argentiinassa, ensimmäisessä Argentiinan ja Chilen tähtitieteellisten yhdistysten välisessä kokouksessa.

[2] Pikkuriikkiset pölyhiukkaset, jotka muodostavat suuria pilviä galakseissa, sirottavat sinistä valoa paljon voimakkaammin kuin punaista ja infrapuna-alueen valoa. Tämän takia tähtitieteilijät voivat nähdä pölyn läpi paljon tehokkaammin tutkimalla infrapuna-alueen valoa kuin ihmissilmin havaittavaa näkyvän valon säteilyä.

Lisätietoa

ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin varta vasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Dante Minniti
Pontificia Universidad Católica de Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3267
Sähköposti: dante@astro.puc.cl

Maren Hempel
Pontificia Universidad Católica de Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 354 4945
Sähköposti: mhempel@astro.puc.cl

Christian Moni Bidin
Universidad de Concepción
Concepción, Chile
Puh.: +56 9 9210 3235
Sähköposti: cmbidin@astro-udec.cl

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1141.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1141fi
Nimi:VVV CL001, VVV CL002, VVV CL003, VVV Survey
Tyyppi:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Globular
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM
Science data:2011A&A...535A..33M
2011A&A...527A..81M

Kuvat

VISTA view of the newly discovered globular cluster VVV CL001 and its brighter companion
VISTA view of the newly discovered globular cluster VVV CL001 and its brighter companion
Englanniksi
VISTA view of the newly discovered globular cluster VVV CL002 close to the centre of the Milky Way
VISTA view of the newly discovered globular cluster VVV CL002 close to the centre of the Milky Way
Englanniksi
VISTA view of the newly discovered open star cluster VVV CL003 beyond the galactic centre
VISTA view of the newly discovered open star cluster VVV CL003 beyond the galactic centre
Englanniksi
Visible/infrared comparison views of the newly discovered globular cluster VVV CL001
Visible/infrared comparison views of the newly discovered globular cluster VVV CL001
Englanniksi
Wide-field view of the newly discovered globular cluster VVV CL001
Wide-field view of the newly discovered globular cluster VVV CL001
Englanniksi

Videot

Zooming in on the newly discovered globular star cluster VVV CL001
Zooming in on the newly discovered globular star cluster VVV CL001
Englanniksi
Visible/infrared cross-fade of the newly discovered globular star cluster VVV CL001
Visible/infrared cross-fade of the newly discovered globular star cluster VVV CL001
Englanniksi