Tiedote

ELT:n kuvun perustusten rakentaminen alkaa

27. syyskuuta 2019

Perustusten rakentaminen ESO:n Extremely Large Telescopeen (ELT) on aloitettu kaukaisessa Chilen Atacaman autiomaassa. Valmistuessaan teleskooppi tulee olemaan maailman suurin maanpäällinen teleskooppi, painaen 3400 tonnia. ELT on heijastava, täysin liikuteltava teleskooppia. Kokonaisuus sisältää pääpeilin, joka on jaettu osiin ja sen halkaisija tulee olemaan 39.3 metriä, sekä toisen peilin (4.2 metriä halkaisijaltaan) ja kolmannen peilin (3.75 metriä halkaisijaltaan). Teleskooppi tulee myös sisältämään maata mullistavan adaptiivisen optiikan teknologian, mikä tulee auttamaan korjaamaan maapallon ilmakehän aiheuttamat vääristymät, jonka avulla kuvista saadaan jopa terävämpiä kuin avaruudesta otetuista kuvista. Itse rakennus tulee omaamaan klassisen kupurakenteen ja se tulee olemaan teleskoopin tärkein puolustuskeino luonnonvoimia vastaan. Kuvun korkeus tulee olemaan lähes 74 metriä maanpinnasta ja leveydeltään se tulee olemaan 86 metriä.

ELT tulee olemaan suurin koskaan rakennettu teleskooppi ja se loi suuren kysymyksen mihin teleskooppi tulisi sijoittaa. Paikat Espanjassa, Chilessä, Marokossa ja Argentiinassa testattiin ja lopulta huhtikuussa 2010 Cerro Armazones, Chilestä voitti testin. Paikka Chilen Atacaman autiomaassa oli ideaali, kiitos sen maantieteellisen ominaisuuksien, jotka sisältävät mm. korkean sijainnin, ilmaston ja hyvin pimeät yöt. Kyseisellä Chilen autiomaalla sataa myös hyvin harvoin (100mm keskimäärin vuotuisesti), tuulen mediaaninopeus on 25 km/h ja ilmassa on hyvin vähän kosteutta. Nämä asiat tekevät paikasta täydellisen paikan tekemään menestyksekästä tähtitiedettä. ESO:n Very Large Telescope (VLT) on ainoastaan 23 kilometrin päässä, joka tarkoittaa infrastruktuurin ja kunnossapidon olevan jo alueella, joilla pystytään ylläpitämään ELT:tä.

Universumissamme on olemassa vielä paljon vastaamattomia kysymyksiä ja ELT on varustettu vastaamaan näihin mysteereihin. Yksi ELT:n suurimmista tavoitteista on löytää ja tunnistaa ilmakehiä kivisillä eksoplaneetoilla, jotka sijaitsevat tähteä ympäröivällä elämänvyöhykkeellä. ELT tulee myös tutkimaan tähtien syntyä, metallien rikastumista, fysiikkaa korkean punasiirtymän galakseissa, kosmologiaa ja fysiikan fundamentteja.

Linkit

Mariya Lyubenova
ESO Head of Media Relations
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6188
Email: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19047

Kuvat

Construction of the ELT dome foundations begins
Construction of the ELT dome foundations begins
Englanniksi
Construction of the ELT dome foundations begins
Construction of the ELT dome foundations begins
Englanniksi