Pressemeddelelse

Prins Philippe af Belgien i spidsen for besøg af erhvervsdelegation på ESO-faciliteter i Chile

8. december 2011

Belgiens Kronprins besøgte ESO’s Paranal-observatorium ledsaget af en erhvervsdelegation, som undersøger den europæiske industris fremtidsmuligheder i forhold til ESO’s projekt European Extremely Large Telescope.

Hans Kongelige Højhed Prins Philippe, Hertug af Brabant, Kronprins af Belgien, startede sit besøg på ESO’s faciliteter i Chile, mandag den 5. december 2011, hvor han deltog i en erhvervsdag på ESO’s Vitacura kontor i Santiago, Chile. Arrangementet fremhævede de mange muligheder, som vil være tilgængelige for europæiske virksomheder takket være ESO’s E-ELT. E-ELT vil blive ”verdens største øje mod himlen” med et primærspejl på 40 meter.

”E-ELT vil blive en uvurderlig mulighed for virksomheder og organisationer i ESO’s medlemslande, og som det største teleskop af sin art, vil det være en stor drivkraft for fremtidig forskning”, erklærede professor Massimo Tarenghi, ESO’s repræsentant i Chile.

Som et af de medlemslande, der stiftede ESO, har Belgien allerede bidraget meget til organisationen. For eksempel blev de fire hjælpeteleskoper på Paranal-observatoriet bygget af det belgiske firma AMOS (Liège). To vigtige kontrakter relaterede til designfasen af E-ELT er allerede blevet givet til belgiske selskaber.

Det belgiske astronomiske samfund har også brugt ESO’s faciliteter meget. For nylig blev det belgiske TRAPPIST-teleskop på ESO’s La Silla Observatorium brugt i forbindelse med en vigtig opdagelse relateret til dværgplaneten Eris (eso1142).

Onsdag den 7. december fløj delegationen fra Santiago til Atacama-ørkenen, et af de tørreste steder på Jorden og hjem for ESO’s Paranal-observatorium. Hans Kongelige Højhed fik en rundvisning i anlæggene af Massimo Tarenghi og Dr. Michael Sterzik, der forklarede formålet med og driften af teleskoperne. Efter åbningen af kuplerne ved solnedgang, blev delegation ført til et af kontrolrummene, for at overvære noget af det videnskabelige arbejde, der er i gang på Paranal for øjeblikket.

Prins Philippe blev ledsaget af minister Marcourt, næstformand og minister for økonomi, SMV, udenrigshandel og Ny Teknologi for den vallonske regering, viceminister Jos Chabert, og Dirk Van Eeckhout, Belgiens ambassadør i Chile, samt af en stor erhvervsdelegation, herunder repræsentanter fra AMOS, SEPTENTRIO, ENE, XENIC og Universitetet i Liège.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO's aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive "verdens største øje mod himlen". 

Links

Kontakter

Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Copenhagen, Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
Email: mtarengh@eso.org

Patrick Geeraert
ESO Head of Administration
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6873
Mobil: +49 176 1300 6504
Email: pgeeraer@eso.org

Gonzalo Argandoña
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3258
Mobil: +56 9 9 829 4202
Email: gargando@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1149 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1149da
Navn:Paranal, Santiago, Site visit, Very Large Telescope
Type:Unspecified : People : Other/General
Facility:Very Large Telescope

Billeder

Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
tekst kun tilgængelig på engelsk
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
tekst kun tilgængelig på engelsk
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
tekst kun tilgængelig på engelsk
Prince Philippe of Belgium visits ESO's premises in Santiago Chile
Prince Philippe of Belgium visits ESO's premises in Santiago Chile
tekst kun tilgængelig på engelsk