Meddelelse

Total solformørkelse over La Silla sendes som webcast

7. juni 2019

ann19027 — Meddelelse

7. juni 2019

2. juli, fra klokken 21:15 Dansk Sommertid, sender European Southern Observatory (ESO) live webcast fra  Den totale solformørkelse over La Sillaobservatoriet i Chile, hvis ellers vejrforholdene er i orden, og bredbåndsinternettet opfører sig som forventet. Vi inviterer alle både i medlemstaterne og andre steder til at overveje at inkludere vores webcast i, hvad der i øvrigt planlægges af offentlige arrangementer i forbindelse med formørkelsen. Alle er velkomne til at nyde vores transmission via vores website. Det er en enestående mulighed for at være med ved den eneste totale solformørkelse, som kommer til at ske over et ESO-observatorium i de næste 212 år.

Vi sender webcast i HD-kvalitet på ESOs website og på ESOs Youtube Channel, og det foregår fra klokken 21:15 CEST og til formørkelsen slutter, omkring klokken 24:00. Totaliteten starter klokken 22:39 [1]. Det bliver en ren videotransmission uden kommentarer, men vi skifter imellem flere kilder regelmæssigt, så der sendes billeder fra op til tre mindre teleskoper, og også af deltagerne, som er tilstede på La Sillaobservatoriet.

Hvis du påtænker at bruge ESOs udsendelse i forbindelse med et formørkelsesarrangement, beder vi om, at du udfylder denne blanket så vi kan lægge dit arrangement med på vores website for formørkelsen.

I tilfælde af dårligt vejr på observatoriet kan webcast'en blive aflyst. Sandsynligheden for helt klar himmel på La Silla i juli er omkring 40%. Der er omkring 55% chance for delvist klar himmel. Der er mere end 30% sandsynlighed for tykt skydække. Sandsynligheden for klar himmel på La Silla er større end i de fleste andre områder, hvor formørkelsen kan ses, og den er lidt bedre end i den nærliggend Elquidal, man selvfølgelig kan vi ikke give nogen garanti for klart vejr.

Der forventes et stort antal gæster i området under formørkelsen, og da det jo foregår i et fjerntliggende område af Atacamaørkenen, har vi forsøgt at sikre os, at der er nok bredbåndskapacitet, men vi kan ikke garantere for forholdene på selve dagen.

ESO udsender en pressemeddelelse efter afslutningen af formørkelsen.

ESOs presserepræsentant i Danmark, Ole J. Knudsen er tilstede på La Sillaobservatoriet under formørkelsen, og vil muligvis kunne kontaktes før og efter selve totaliteten, afhængigt af kommunikationsforholdene. Danske presserepræsentanter, som ønsker en kommentar er velkomne til at tage kontakt i god tid - dvs inden 26. juni på nedenstående telefonnumre eller e-mailadresse.

Kontakter

Ole J. Knudsen

ESON-Danmark, Stellar Astrophysics Centre

Aarhus Universitet

Danmark

telefon 8715 5597

mobil 4059 4520

e-mail eson-denmark@eso.org.

Om meddelelsen

Id:ann19027

Billeder

Simulering af solformørkelsen over La Silla i helt klart vejr
Simulering af solformørkelsen over La Silla i helt klart vejr