Lehdistötiedotteet

Liity esonews-sähköpostilistalle.
eso1126fi — Valokuvan julkistus
VST katsoo Leijonan kolmikkoa - ja kauemmas
27. heinäkuuta 2011: ESO:n Paranalin observatoriolla sijaitsevan uuden VLT-kartoitusteleskoopin (VST) ja sen OmegaCAM-kameran ottama valtava kuva esittää kirkkasta galaksikolmikkoa Leijonan tähtikuviossa (Leo). Etualan galaksien sijaan nimenomaan taustan himmeät kohteet saattavat herättää tähtitieteilijän huomion. VST:n tarkka kuva näistä himmeistä kohteista osoittaa teleskoopin ja OmegaCAMin tehokkuuden maailmankaikkeuden etäisten alueiden kartoittamisessa.
eso1125fi — Valokuvan julkistus
Kosminen superkupla
20. heinäkuuta 2011: ESO:n VLT-teleskooppi taltioi tämän häkellyttävän näkymän Linnunrataa kiertävän satelliittigalaksin, Suuren Magellanin pilven tähtijoukkoa NGC 1929 ympäröivästä kaasupilvestä. Tähtitieteilijöiden superkuplaksi kutsuma valtaisa pilvi hallitsee tätä tähtien lastentarhaa. Sitä kovertavat kirkkaiden nuorten tähtien tähtituulet ja supernovaräjähdysten shokkiaallot.
eso1124fi — Tutkimustiedote
Mikä käynnistää supermassiivisen mustan aukon?
13. heinäkuuta 2011: Uusi ESO:n VLT-teleskoopin ja ESA:n XMM-Newton -röntgensatelliitin aineistoa yhdistävä tutkimus on tuonut esille yllätyksen. Useimmat galaksien keskustoissa viimeisten 11 miljardin vuoden aikana olleet valtavat mustat aukot eivät käynnistyneet galaksien yhteensulautumisten seurauksena, kuten aikaisemmin ajateltiin.
eso1123fi — Tutkimustiedote
Vetyperoksidia löydetty avaruudesta
6. heinäkuuta 2011: Vetyperoksidimolekyylejä on löydetty ensimmäistä kertaa tähtienvälisestä avaruudesta. Löytö antaa osviittaa kahden elämälle välttämättömän molekyylin kemiallisesta yhteydestä: veden ja hapen. Maapallolla vetyperoksidilla on avainrooli ilmakehän veden ja otsonin kemiassa. Se on myös tunnettu desinfiointi- ja hiustenvaalennusaine. Nyt tähtitieteilijät ovat löytäneet sitä avaruudesta käyttämällä ESO:n hallinnoimaa APEX-teleskooppia Chilessä.
eso1122fi — Tutkimustiedote
Etäisin havaittu kvasaari
29. kesäkuuta 2011: Ryhmä eurooppalaisia tähtitieteilijöitä on käyttänyt ESO:n VLT-teleskooppia ja joukkoa muita teleskooppeja havaitakseen ja tutkiakseen etäisintä tähän mennessä löydettyä kvasaaria. Tämä kahden miljardin Auringon massaisesta mustasta aukosta energiansa saava kirkas majakka on selvästi kirkkain tähän mennessä löydetyistä varhaisen maailmankaikkeuden kohteista. Tutkimustulokset julkaistaan Nature-tiedejulkaisun numerossa 30.6.2011.
eso1121fi — Valokuvan julkistus
Betelgeusen liekit
23. kesäkuuta 2011: ESO:n VLT -kaukoputken VISIR -havaintolaitetta käyttämällä tähtitieteilijät ovat kuvanneet tarkemmin kuin koskaan ennen monimutkaisen kirkaan sumun ylijättiläistähti Betelgeusen ympärillä. Tähdestä tulevia liekkejä muistuttava rakenne on syntynyt tämän pedon vuodattaessa materiaansa avaruuteen.
eso1120fi — Tutkimustiedote
Galaktinen kolaritutkimus
22. kesäkuuta 2011: Tiedemiesryhmä on tutkinut galaksijoukkoa Abell 2744, jolla on lempinimi Pandoran joukko. He ovat selvittäneet joukon monimutkaisen ja kiihkeän historian käyttäen teleskooppeja avaruudessa ja maan päällä, mukaanlukien ESO:n VLT-teleskooppi ja Hubblen avaruusteleskooppi. Abell 2744 vaikuttaisi olevan ainakin neljän erillisen galaksijoukon samanaikaisen kasaantumisen seuraus. Tämä monimutkainen törmäys on tuottanut outoja seuraamuksia, joita ei ole koskaan ennen havaittu yhdessä.
eso1119fi — Organisaatiotiedote
VLT Survey Telescope ottaa ensimmäiset kuvat
8. kesäkuuta 2011: VLT Survey Telescope (VST), viimeisin lisäys ESO:n Paranal observatorioon, on julkaissut ensimmäiset vaikkuttavat kuvat eteläisestä taivaasta. VST on viimeisintä tekniikkaa edustava 2.6-metrin kaukoputki jonka ytimenä on valtaisa 268 megapikselin kamera OmegaCAM. Yhdessä ne ovat suunniteltu kartoittamaan taivasta nopeasti ja ottamaan erittäin hyvä laatuisia kuvia. VST on optisella alueella toimiva kaukoputki jonka kyvyt täydentävät erinomaisesti ESO:n VISTA infrapunakartoituskaukoputkea. Uudet kuvat Omegasumusta ja pallomaisesta Omega Centauri tähtijoukosta osoittavat VST:n kyvyt.
eso1118fi — Valokuvan julkistus
Postikortti ulkoavaruudesta?
1. kesäkuuta 2011: ESO:n tähtitieteilijät ovat käyttäneet MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitetta taltioidakseen kuvan galaksista NGC 6744. Tämä vaikuttava spiraaligalaksi sijaitsee noin 30 miljoonan valovuoden etäisyydellä eteläisen taivaan Riikinkukon tähdistössä (Pavo). Kuva voisi kuitenkin miltei olla ekstragalaktisen ystävän omasta Linnunradastamme ottama ja meille lähettämä, sillä galaksi muistuttaa hyvin läheisesti omaamme.
eso1117fi — Tutkimustiedote
ESO:n VLT löytää loistavan mutta yksinäisen supertähden
25. toukokuuta 2011: Uskomattoman kirkas yksinäinen tähti on löydetty läheisestä galaksista – tähti on kolme miljoonaa kertaa kirkkaampi kuin Aurinko. Kaikki edelliset niin sanotut “supertähdet” on löydetty tähtijoukoista, mutta tämä säteilevä majakka hehkuu yksinäisessä loistossa. Tähden alkuperä on arvoituksellinen: syntyikö se yksinään vai onko se kenties lentänyt ulos tähtijoukosta? Kumpikin vaihtoehto haastaa tähtitieteilijöiden nykykäsityksen tähtiensynnystä.
eso1116fi — Tutkimustiedote
Katso syvälle Saturnuksen valtaisaan myrskyyn
19. toukokuuta 2011: ESO:n VLT -kaukoputki on yhteistyössä NASA:n Cassini -avaruusluotaimen kanssa tutkinut harvinaista myrskyä Saturnuksen kaasukehässä, tarkemmin kuin mitä on ollut mahdollista koskaan aiemmin. Tämä uusi kansainvälisen tutkijaryhmän tekemä tutkimus julkaistaan tällä viikolla Science -lehdessä
eso1115fi — Valokuvan julkistus
Kaksi näkökulmaa toispuoliseen galaksiin
4. toukokuuta 2011: Lihakoukun muotoisella galaksilla NGC 2442 on dramaattisen toispuolinen muoto. Yksi tuoreen supernovan sisältävä spiraalihaara on tiiviisti kietoutunut itseensä ja toinen, täynnä tuoretta tähtienmuodostusta, ulottuu kauas galaksin keskustasta. MPG/ESO 2.2-metrin teleskooppi ja NASA/ESA Hubblen avaruusteleskooppi ovat napanneet kaksi erilaista kuvaa tästä epäsymmetrisestä spiraaligalaksista.
eso1114fi — Valokuvan julkistus
Häiriintyneiden galaksien tanssi
20. huhtikuuta 2011: Tämän La Sillan observatoriolla Chilessä sijaitsevan MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitteella tallennetun kosmisen pariutumisen galakseissa on outoja piirteitä, jotka osoittavat parin jäsenten olevan niin lähellä toisiaan, että ne tuntevat toistensa vääristävän painovoimavaikutuksen. Painovoimaköydenveto on vääntänyt yhden galaksin, NGC 3169:n spiraalirakenteen mutkalle ja katkonut sen kumppanin, NGC 3166:n tomuvanat. Samalla kolmas, pienempi galaksi alhaalla oikealla, NGC 3165, on suurempien naapureidensa painovoimaväännön näköalapaikalla.
eso1113fi — Valokuvan julkistus
Kuolevien tähtien taivaallinen ilotulitus
13. huhtikuuta 2011: Tämä ESO:n La Sillan observatoriolla Chilessä sijaitsevan MPG/ESO 2.2 metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitteella otettu kuva kaasusumusta NGC 3582 näyttää valtavat kaasusilmukat, jotka muistuttavat auringon protuberansseja. Näiden silmukoiden uskotaan olevan kuolevien tähtien sinkoamia, mutta tässä tähtitarhassa syntyy myös uusia tähtiä. Nämä energeettiset nuorukaiset säteilevät intensiivistä ultraviolettisäteilyä, joka saa kaasusumun kaasun hohtamaan, tuottaen tässä näkyvän tulisen näytelmän.
eso1112fi — Organisaatiotiedote
Tšekin tasavallan presidentin vierailu ESO:n Paranalin observatoriolla
7. huhtikuuta 2011: ESO:n Paranalin observatoriolla oli 6. huhtikuuta 2011 kunnia saada vieraikseen Tšekin tasavallan presidentti Václav Klaus ja hänen vaimonsa Livia Klausová, jotka käyttivät hyväkseen myös mahdollisuuden ihailla Cerro Armazonesia, suunnitella olevan E-ELT -teleskoopin tulevaa sijaintipaikkaa.
eso1111fi — Valokuvan julkistus
Tähtienmuodostuksen ruusunpunainen hehku
30. maaliskuuta 2011: Tämän ESO:n VLT-teleskoopin uuden kuvan eloisa punainen pilvi on NGC 371 -tähtijoukkoa ympäröivä hehkuvan vedyn alue. Tämä tähtien lastentarha sijaitsee naapurigalaksissamme - Pienessä Magellanin pilvessä. 
eso1110fi — Tutkimustiedote
Erittäin viileä pari ruskeita kääpiöitä
23. maaliskuuta 2011: Havainnoista ESO:n VLT-kaukoputkella ja kahdella muulla kaukoputkella on löytynyt uusi ehdokas kylmimmäksi tunnetuksi tähdeksi: kaksoisjärjestelmässä oleva ruskea kääpiö jonka pintalämpötila on suunnilleen sama kuin vasta keitetyn teen – kuuma ihmisten mittapuun mukaan mutta hämmästyttävän kylmä tähden pinnaksi. Tämä kohde on niin viileä, että se alkaa hämärtää rajaa pienten viileiden tähtien ja suurten kuumien planeettojen välillä.
eso1109fi — Valokuvan julkistus
Tähtien syntymisen draamaa - vastasyntyneet tähdet syöksevät lastentarhansa kaaokseen
16. maaliskuuta 2011: Uusi kuva ESO:n VLT-teleskoopilta näyttää lähikuvan vastasyntyneiden tähtien dramaattisista vaikutuksista ne synnyttäneeseen kaasuun ja tomuun. Vaikka tähdet itsessään eivät ole näkösällä, niiden syöksemä materiaali törmää ympäröiviin kaasu- ja tomupilviin aiheuttaen surrealistisen hohtavien kaarien, laikkujen ja viirujen maiseman.
eso1108fi — Tutkimustiedote
Kaukaisin kypsä galaksijoukko
9. maaliskuuta 2011: Tähtitieteilijät ovat käyttäneet lukuisia kaukoputkia maan päällä ja avaruudessa, näiden mukana ESOn VLT-kaukoputkea Paranal Observatoriossa Chilessä, löytääkseen ja mitatakseen etäisyyden kauimpana olevaan kypsään galaksien joukkoon. Vaikka tämä joukko havaitaan kun Maailmankaikkeus oli vain neljänneksen nykyisestä iästään, silti se näyttää yllättävän samankaltaiselta kuin galaksijoukot nykyisessäkin Maailmankaikkeudessa.
eso1107fi — Valokuvan julkistus
NGC 247:n pölyinen kiekko
2. maaliskuuta 2011: Tämä MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitteella otettu kuva NGC 247:stä paljastaa suuresti kallistuneen spiraaligalaksin pieniä yksityiskohtia ja sen yltäkylläisen taustan. Tähtitieteilijöiden mukaan tämän merkittävän galaksin suuri kallistuskulma Maasta nähtynä selittää miksi sen etäisyys aiemmin yliarvioitiin.
Tulos 161 - 180 / 253