Lehdistötiedotteet

Liity esonews-sähköpostilistalle.
eso1247fi — Tutkimustiedote
Mahtavin mustan aukon purkaus havaittu
28. marraskuuta 2012: ESO:n VLT-teleskooppia käyttäneet tähtitieteilijät ovat havainneet energeettisimmän koskaan havaitun ulosvirtauksen kvasaarista. Virtaus on vähintään viisi kertaa voimakkaampi kuin mikään tähän mennessä havaittu. Kvasaarit ovat erittäin kirkkaita galaksien keskustoja, joiden käyttövoimana on supermassiivinen musta aukko. Monet syöksevät valtavia määriä materiaa emogalakseihinsa ja nämä ulosvirtaukset ovat pääroolissa galaksien evoluutiossa. Tähän mennessä havaitut kvasaarien ulosvirtaukset eivät kuitenkaan ole olleet yhtä tehokkaita kuin teoreetikkojen ennustuksissa.
eso1246fi — Tutkimustiedote
Kääpiöplaneetta Makemakelta puuttuu kaasukehä
21. marraskuuta 2012: Tähtitieteilijät ovat käyttäneet kolmea ESO:n Chilessä sijaitsevien observatorioiden teleskooppia havaitakseen kääpiöplaneetta Makemakea sen ajelehtiessa etäisen tähden editse ja peittäen sen valon näkyvistä. Uusista havainnoista he ovat voineet ensimmäistä kertaa tarkistaa onko Makemaken ympärillä kaasukehä. Tämän jäisen maailman kiertorata on aurinkokunnan ulko-osissa ja sillä odotettiin olevan kaasukehä Pluton tavoin (eso0908), mutta nyt on osoitettu, että asia ei ole näin. Tiedemiehet mittasivat myös Makemaken tiheyden ensimmäisen kerran. Uudet tulokset on määrä julkaista tiedejulkaisu Naturen numerossa 22. marraskuuta.
eso1245fi — Tutkimustiedote
Kadoksissa avaruudessa: erakkoplaneetta havaittu?
14. marraskuuta 2012: ESO:n VLT-teleskooppia ja Canada-France-Hawaii -teleskooppia käyttäneet tähtitieteilijät ovat tunnistaneet kappaleen, joka on hyvin todennäköisesti avaruudessa ilman tähteä ajelehtiva planeetta. Tämä on kiehtovin vapaasti ajelehtiva planeettaehdokas tähän mennessä ja noin 100 valovuoden etäisyydellä aurinkokuntaa lähin tällainen kohde. Sen suhteellinen läheisyys ja kirkkaan tähden puute sen lähistöltä ovat mahdollistaneet sen kaasukehän tutkimukset suurella tarkkuudella. Tämä kohde antaa tähtitieteilijöille myös ennakkomakua aurinkokunnan ulkopuolisia tähtiä kiertävistä eksoplaneetoista, joita tulevaisuuden havaintolaitteilla aiotaan havaita.
eso1244fi — Tutkimustiedote
Selitys kosmisille sprinklereille
8. marraskuuta 2012: ESO:n VLT-teleskooppia käyttävät tähtitieteilijät ovat havainneet toisiaan kiertävän tähtiparin yhden erikoisimmista planetaarisista sumuista keskustassa. Uusi tutkimustulos vahvistaa kauan kiistellyn teorian siitä, mikä ohjaa avaruuteen sinkoavan materian näyttävää ja symmetristä ulkonäköä. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Sciencessa 9. marraskuuta 2012.
eso1243fi — Valokuvan julkistus
Muinaisia ja uusia tähtiä?
31. lokakuuta 2012: Tämän värikkään näkymän pallomaisesta tähtijoukosta NGC 6362 taltioi ESO:n Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaite. Tämä uusi kuva, yhdessä NASA:n ja ESA:n Hubblen avaruusteleskoopin keskiosista ottaman uuden kuvan kanssa, tarjoaa parhaan milloinkaan otetun näkymän tästä vähän tunnetusta tähtijoukosta. Pallomaiset tähtijoukot koostuvat pääasiassa kymmenistä tuhansista hyvin vanhoista tähdistä, mutta niissä on myös joitakin tähtiä, jotka näyttävät epäilyttävän nuorilta.
eso1242fi — Valokuvan julkistus
84 miljoonaa tähteä ja määrä vain kasvaa
24. lokakuuta 2012: Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on muodostanut yli 84 miljoonan tähden luettelon Linnunradan keskiosista käyttäen huikeaa, yhdeksän gigapikselin kuvaa ESO:n Paranalin observatorion VISTA-infrapunakartoitusteleskoopilta. Tämä valtava tietokanta käsittää tähtiä yli kymmenkertaisesti aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna ja on merkittävä askel eteenpäin kotigalaksimme ymmärtämiseksi. Kuva antaa katsojille uskomattoman, zoomattavan näkymän galaksimme keskiosiin. Se on niin suuri, että tulostettuna kirjoille tyypillisellä tarkkuudella se olisi 9 metriä leveä ja 7 metriä korkea.
eso1241fi — Tutkimustiedote
Maata lähimmästä tähtijärjestelmästä on löytynyt planeetta
16. lokakuuta 2012: Eurooppalaiset tähtitieteilijät ovat löytäneet suunnilleen Maan massaisen planeetan, joka kiertää Maata lähintä tähtijärjestelmää, Alfa Centauria. Kyseessä on myös kevein koskaan havaittu Auringon kaltaista tähteä kiertävä eksoplaneetta. Planeetta havaittiin ESO:n Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion 3.6-metrin teleskoopin HARPS-havaintolaitteella. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturessa 17. lokakuuta 2012.
eso1239fi — Tutkimustiedote
ALMA havaitsi yllättävän spiraalirakenteen
10. lokakuuta 2012: ALMA:a (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttävät tähtitieteilijät ovat löytäneet täysin odottamattoman spiraalirakenteen vanhaa R Sculptoris -tähteä ympäröivästä materiasta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen ulomman pallokuoren käsittävä rakenne on havaittu punaisen jättiläistähden ympäriltä. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun tähtitieteilijät saivat tehtyä täysin kolmiulotteiset mittaukset tällaisesta spiraalista. Outo muoto johtunee punaista jättiläistä kiertävästä, näkymättömästä tähtikumppanista. Tämä tutkimus on yksi ensimmäisiä ALMA:n varhaisen tiedevaiheen julkaistuja tuloksia ja se ilmestyy tiedejulkaisu Naturessa tällä viikolla.
eso1238fi — Organisaatiotiedote
ESO juhlii 50-vuotissyntymäpäiväänsä
5. lokakuuta 2012: Tänään, 5. lokakuuta 2012, Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää 50-vuotisjuhlaa perustamisasiakirjansa allekirjoittamisesta. Viimeisen puolen vuosisadan aikana ESO:sta on tullut maailman tuotteliain tähtitieteen maanpäällinen observatorio. Tänä aamuna ESO:n VLT-teleskooppi teki ensimmäistä kertaa havaintoja suuren yleisön valitsemasta kohteesta. Vuosijuhlakilpailun voittaja suuntasi VLT:n kohti näyttävää Thorin kypärä -sumua ja havainnot esitettiin suorana Internetissä. Tapahtuman kunniaksi ESO ja sen kumppanit järjestävät paljon erilaisia toimintoja ESO:n 15 jäsenmaassa.
eso1237fi — Valokuvan julkistus
Kosmisen lokin rikas värimaailma
26. syyskuuta 2012: Tämä uusi kuva ESO:n La Sillan observatoriolta esittää osaa Lokkisumuksi nimetystä tähtien lastentarhasta. Tämä kaasupilvi, jota virallisesti kutsutaan nimellä Sharpless 2-292, näyttäisi esittävän lokin päätä ja hohtaa kirkkaasti sen sydämessä piilottelevan hyvin kuuman, nuoren tähden suurienergiaisen säteilyn johdosta. Yksityiskohtaisen näkymän tuotti MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaite.
eso1236fi — Valokuvan julkistus
Taivaallisen noidan luuta?
12. syyskuuta 2012: Kynäsumu näyttäytyy uudessa ESO:n Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion tuottamassa kuvassa. Tämä omalaatuinen hohtavan kaasun pilvi on osa suurta, rikkonaista rengasta, joka muodostui supernovaräjähdyksessä noin 11 000 vuotta sitten. Tämän yksityiskohtaisen näkymän tuotti MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaite.
eso1235fi — Valokuvan julkistus
Joukon salaisuus
5. syyskuuta 2012: Uusi kuva ESO:n Chilessä sijaitsevalta La Sillan observatoriolta esittää näyttävää tähtijoukkoa Messier 4. Tämä kymmenien tuhansien ikivanhojen tähtien pallo on yksi lähimmistä ja tutkituimmista pallomaisista tähtijoukoista ja viime aikoina tehty tutkimus on paljastanut, että yhdellä sen tähdistä on outoja ja odottamattomia ominaisuuksia. Sillä näyttäisi olevan hallussaan ikuisen nuoruuden salaisuus.
eso1234fi — Tutkimustiedote
ALMA:n makea havainto
29. elokuuta 2012: ALMA:a (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttänyt tähtitieteilijäryhmä on havainnut sokerimolekyylejä nuorta, auringonkaltaista tähteä ympäröivästä kaasusta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun sokeria on löytynyt tällaista tähteä ympäröivästä avaruudesta ja löytö osoittaa, että elämän rakennusosaset ovat oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan liittyäkseen tähden ympärille muodostuviin planeettoihin.
eso1233fi — Valokuvan julkistus
Ceci N’est Pas Une Pipe
15. elokuuta 2012: Aivan kuten René Magritte kirjoitti kuuluisaan maalaukseensa "Tämä ei ole piippu", tämä ei myöskään ole piippu. Se on kuva osasta valtavaa pimeää tähtienvälisen kaasun pilveä, joka tunnetaan nimellä Piippusumu. Tämä uusi ja hyvin yksityiskohtainen kuva myös nimellä Barnard 59 tunnetusta kohteesta taltioitiin ESO:n La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2 metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitteella. Sattumalta tämä kuva esitellään taidemaalarin kuoleman 45-vuotispäivänä.
eso1232fi — Organisaatiotiedote
Valitse mitä VLT havaitsee & Tviittaa tiesi VLT:lle!
8. elokuuta 2012: ESO rakentaa ja käyttää joitakin maailman kehittyneimmistä teleskoopeista, mukaanlukien VLT-teleskooppi Paranalin observatoriolla. Nämä valtavat koneet ovat tehneet monia kiehtovia havaintoja maailmankaikkeudesta. Nyt voit, ensimmäistä kertaa VLT:n historiassa, päättää mitä sillä havaitaan tai jopa voittaa ihmeellisen matkan Chilen henkeäsalpaavaan Atacaman autiomaahan auttamaan havaintojen tekemisessä.
eso1231fi — Valokuvan julkistus
Joen sininen pyörre
1. elokuuta 2012: ESO:n VLT-teleskoopin uusi kuva esittää galaksia NGC 1187. Tämä vaikuttava spiraaligalaksi sijaitsee 60 miljoonan valovuoden etäisyydellä kreikkalaisen mytologian merkittävän joen mukaan nimetyssä Eridanusin tähdistössä. NGC 1187:ssä on tapahtunut kaksi supernovaräjähdystä viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana; näistä viimeisin vuonna 2007. Tämä on tarkin tästä galaksista milloinkaan otettu kuva.
eso1230fi — Tutkimustiedote
Kirkkaimmat tähdet eivät elä yksin
26. heinäkuuta 2012: ESO:n VLT-teleskooppia käyttänyt uusi tutkimus on osoittanut, että useimmat galaksien evoluutiota pyörittävät hyvin kirkkaat, suurimassaiset tähdet eivät ole yksin. Lähes kolmella neljänneksellä näistä tähdistä on havaittu läheinen tähtikumppani, mikä on paljon enemmän kuin aikaisemmin ajateltiin. Yllättäen useimmilla näistä pareista on häiritseviä vuorovaikutuksia, kuten materian siirtoa yhdeltä tähdeltä toiselle, ja noin kolmanneksen odotetaan lopulta yhdistyvän yhdeksi tähdeksi. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Science:n numerossa 27. heinäkuuta 2012.
eso1229fi — Organisaatiotiedote
APEX otti osaa kaikkien aikojen tarkimpiin havaintoihin
18. heinäkuuta 2012: Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on havainnut kaukaisen kvasaarin ydintä ennennäkemättömällä tarkkuudella — kaksi miljoonaa kertaa ihmissilmää paremmalla tarkkuudella. Yhdistämällä ensimmäistä kertaa APEX-teleskooppi (Atacama Pathfinder Experiment) [1] kahteen muuhun eri mantereilla olevaan teleskooppiin saatiin tehtyä havaintoja, jotka ovat ratkaiseva askel kohti dramaattista tieteellistä tavoitetta, jota kutsutaan tapahtumahorisonttiteleskooppiprojektiksi [2] eli omamme ja muiden galaksien keskustoissa olevien supermassiivisten mustien aukkojen valokuvaamista.
eso1228fi — Tutkimustiedote
Varhaisen maailmankaikkeuden pimeät galaksit on havaittu ensimmäisen kerran
11. heinäkuuta 2012: Ensimmäistä kertaa on havaittu pimeitä galakseja teorioiden ennustamasta ja tähän mennessä havaitsematta jääneestä galaksienmuodostuksen varhaisesta vaiheesta. Nämä galaksit ovat pohjimmaltaan runsaskaasuisia galakseja, joissa ei ole tähtiä. Käyttäen ESO:n VLT-teleskoooppia on kansainvälinen tutkijaryhmä löytänyt näitä piilottelevia kohteita havainnoiden niiden hehkua kvasaarien valossa.
eso1227fi — Tutkimustiedote
Uusi tapa tutkia eksoplaneettojen ilmakehiä
27. kesäkuuta 2012: Tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaa päässeet tutkimaan eksoplaneetan ilmakehää yksityiskohtaisesti käyttäen nokkelaa uutta menetelmää - siitä huolimatta, ettei planeetta kulje keskustähtensä editse. Kansainvälinen tutkimusryhmä havaitsi ESOn VLT-teleskoopilla suoraan Tau Boötis b -planeetan heikon hehkun. Ryhmä on tutkinut planeetan ilmakehää ja mitannut sen radan ja massan tarkasti ensimmäistä kertaa - ja ratkaisivat näin 15 vuotta vanhan ongelman. Yllätyksekseen ryhmä havaitsi myös, että planeetan ilmakehä näyttää olevan odotusten vastaisesti viileämpi ylemmissä kerroksissa. Tulokset julkaistaan 28. kesäkuuta 2012 Nature-tiedelehdessä.