Lehdistötiedotteet

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1303fi — Valokuvan julkistus
Valoa pimeydestä
16. tammikuuta 2013: Eloisa uusi kuva ESO:lta esittää uusia tähtiä muodostavaa pimeää pilveä sekä ryhmää kirkkaita tähtiä, jotka ovat jo tulleet esille pölyisästä tähtien lastentarhastaan. Uusi kuva otettiin La Sillan observatoriolla Chilessä sijaitsevalla MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopilla. Se on paras näkyvällä valolla tästä vähän tunnetusta kohteesta otettu kuva.
eso1302fi — Valokuvan julkistus
Eksoottisten tähtien sekamelska
10. tammikuuta 2013: Pallomainen tähtijoukko 47 Tucanae näyttäytyy häikäisevän yksityiskohtaisesti tässä uudessa infrapunakuvassa ESO:n VISTA-teleskoopilta. Tähtijoukossa on miljoonia tähtiä. Monet sen ytimen tähdistä ovat eksoottisia ja niillä on epätavallisia ominaisuuksia. Tutkimalla kohteita 47 Tucanaen kaltaisissa tähtijoukoissa saattaa auttaa meitä ymmärtämään kuinka nämä kummajaiset muodostuvat ja vuorovaikuttavat. Tämä kuva on hyvin terävä ja valovoimainen, mikä johtuu ESO:n Paranalin observatoriolla sijaitsevan VISTA:n koosta, herkkyydestä ja sijainnista.
eso1301fi — Tutkimustiedote
ALMA selvittää planeettoja muodostavia kaasuvirtauksia
2. tammikuuta 2013: ALMA-teleskoopia (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttäneet tähtitieteilijät ovat nähneet jättiläisplaneettojen syntymän avainvaiheen ensimmäistä kertaa. Valtavat kaasuvirtaukset virtaavat nuorta tähteä ympäröivässä materiakiekossa olevan aukon halki. Nämä ovat ensimmäiset suorat havainnot tällaisista virtauksista, joiden oletetaan muodostuvan jättiläisplaneettojen ahmiessa kaasua kasvaessaan. Tulos julkaistiin tiedejulkaisu Naturessa 2. tammikuuta 2013.
eso1253fi — Organisaatiotiedote
Kaikki järjestelmät toiminnassa korkeimmalla sijaitsevassa supertietokoneessa
21. joulukuuta 2012: Yksi maailman tehokkaimmista supertietokoneista on nyt täysin asennettu ja testattu etäisessä sijaintipaikassaan, korkealla merenpinnasta, Pohjois-Chilen Andeilla. Tämä juhlistaa yhtä suurimmista jäljellä olevista virstanpylväistä maailmanhistorian taidokkaimman maanpäällisen teleskoopin, ALMA:n (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) valmistumisen edellä. Erityiskäyttöisessä ALMA-korrelaattorissa on yli 134 miljoonaa prosessoria ja se suorittaa jopa 17 tuhatta biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa. Nopeus on verrannollinen maailman nykyään tehokkaimpaan yleiskäyttöiseen supertietokoneeseen.
eso1252fi — Tutkimustiedote
Tähdet paljastavat nuorekkaan ulkonäön salaisuudet
19. joulukuuta 2012: Jotkut ihmiset ovat loistokunnossa 90 vuoden ikäisinä, kun taas toiset ovat raihnaisia ennen kuin täyttävät 50. Me tiedämme, että ihmisten ikääntymisen nopeus on vain löyhästi sidoksissa heidän todelliseen ikäänsä — sillä on todennäköisesti enemmän tekemistä heidän elämäntyylinsä kanssa. Sekä ESO:n La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskooppia että NASA:n ja ESA:n Hubblen avaruusteleskooppia käyttänyt uusi tutkimus paljastaa, että sama pätee myös tähtijoukoille.
eso1251fi — Organisaatiotiedote
24-raajainen jättiläinen alkaa tonkia galaksien nuoruutta
12. joulukuuta 2012: Nimellä KMOS tunnettua uutta, tehokasta havaintolaitetta on vast'ikään testattu ESO:n VLT-teleskoopilla Paranalin observatoriolla, Chilessä. KMOS on ainutlaatuinen, koska se pystyy infrapuna-aallonpituuksilla havaitsemaan kerralla ei vain yhtä vaan peräti 24 kohdetta ja tutkimaan samanaikaisesti kunkin rakennetta. Se tulee tarjoamaan ensiarvoisen tärkeää tietoa galaksien kasvamisesta ja kehittymisestä varhaisessa maailmankaikkeudessa sekä tekemään sen paljon nopeammin kuin on ollut mahdollista tähän asti. KMOS:in rakensi brittiläisten ja saksalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten muodostama konsortio yhteistyössä ESO:n kanssa.
eso1250fi — Valokuvan julkistus
Kuva Kölin sumusta juhlistaa VST-teleskoopin avajaisia
6. joulukuuta 2012: ESO:n Paranalin observatorion VST-teleskooppi on taltioinut näyttävän, uuden kuvan tähtiä muodostavasta Kölin sumusta. Kuva julkaistiin tänään teleskoopin avajaisjuhlallisuuksissa Napolissa. Kuvaa ottamassa oli Chilen presidentti, Sebastián Piñera, tämän vieraillessa observatoriolla 5. kesäkuuta 2012.
eso1249fi — Tutkimustiedote
Galaksinlaajuisia kaikuja menneisyydestä
5. joulukuuta 2012: Uusi galaksiluokka on identifioitu käyttäen ESO:n VLT-teleskooppia, Gemini South -teleskooppia ja Canada-France-Hawaii -teleskooppia (CFHT). Epätavallisen ulkonäkönsä johdosta lempinimen "vihreä papu -galaksi" saaneet galaksit hohtavat hirviömäisen mustan aukon ympäristön säteilemää voimakasta valoa ja kuuluvat maailmankaikkeuden harvinaisimpiin kohteisiin.
eso1248fi — Tutkimustiedote
Jopa ruskeat kääpiöt voivat koostaa kiviplaneettoja
30. marraskuuta 2012: ALMA-teleskooppia (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttävät tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaa havainneet ruskeaa kääpiötä kiertävän tomukiekon ulko-osissa on samanlaisia millimetrin kokoluokan kiinteitä rakeita kuin vastasyntyneiden tähtien tiheämmissä kiekoissa. Yllättävä tulos haastaa kivisten, Maan kaltaisten planeettojen syntyteoriat ja antaa ymmärtää, että kiviplaneetat ovat maailmankaikkeudessa jopa oletettuakin yleisempiä.
eso1247fi — Tutkimustiedote
Mahtavin mustan aukon purkaus havaittu
28. marraskuuta 2012: ESO:n VLT-teleskooppia käyttäneet tähtitieteilijät ovat havainneet energeettisimmän koskaan havaitun ulosvirtauksen kvasaarista. Virtaus on vähintään viisi kertaa voimakkaampi kuin mikään tähän mennessä havaittu. Kvasaarit ovat erittäin kirkkaita galaksien keskustoja, joiden käyttövoimana on supermassiivinen musta aukko. Monet syöksevät valtavia määriä materiaa emogalakseihinsa ja nämä ulosvirtaukset ovat pääroolissa galaksien evoluutiossa. Tähän mennessä havaitut kvasaarien ulosvirtaukset eivät kuitenkaan ole olleet yhtä tehokkaita kuin teoreetikkojen ennustuksissa.
eso1246fi — Tutkimustiedote
Kääpiöplaneetta Makemakelta puuttuu kaasukehä
21. marraskuuta 2012: Tähtitieteilijät ovat käyttäneet kolmea ESO:n Chilessä sijaitsevien observatorioiden teleskooppia havaitakseen kääpiöplaneetta Makemakea sen ajelehtiessa etäisen tähden editse ja peittäen sen valon näkyvistä. Uusista havainnoista he ovat voineet ensimmäistä kertaa tarkistaa onko Makemaken ympärillä kaasukehä. Tämän jäisen maailman kiertorata on aurinkokunnan ulko-osissa ja sillä odotettiin olevan kaasukehä Pluton tavoin (eso0908), mutta nyt on osoitettu, että asia ei ole näin. Tiedemiehet mittasivat myös Makemaken tiheyden ensimmäisen kerran. Uudet tulokset on määrä julkaista tiedejulkaisu Naturen numerossa 22. marraskuuta.
eso1245fi — Tutkimustiedote
Kadoksissa avaruudessa: erakkoplaneetta havaittu?
14. marraskuuta 2012: ESO:n VLT-teleskooppia ja Canada-France-Hawaii -teleskooppia käyttäneet tähtitieteilijät ovat tunnistaneet kappaleen, joka on hyvin todennäköisesti avaruudessa ilman tähteä ajelehtiva planeetta. Tämä on kiehtovin vapaasti ajelehtiva planeettaehdokas tähän mennessä ja noin 100 valovuoden etäisyydellä aurinkokuntaa lähin tällainen kohde. Sen suhteellinen läheisyys ja kirkkaan tähden puute sen lähistöltä ovat mahdollistaneet sen kaasukehän tutkimukset suurella tarkkuudella. Tämä kohde antaa tähtitieteilijöille myös ennakkomakua aurinkokunnan ulkopuolisia tähtiä kiertävistä eksoplaneetoista, joita tulevaisuuden havaintolaitteilla aiotaan havaita.
eso1244fi — Tutkimustiedote
Selitys kosmisille sprinklereille
8. marraskuuta 2012: ESO:n VLT-teleskooppia käyttävät tähtitieteilijät ovat havainneet toisiaan kiertävän tähtiparin yhden erikoisimmista planetaarisista sumuista keskustassa. Uusi tutkimustulos vahvistaa kauan kiistellyn teorian siitä, mikä ohjaa avaruuteen sinkoavan materian näyttävää ja symmetristä ulkonäköä. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Sciencessa 9. marraskuuta 2012.
eso1243fi — Valokuvan julkistus
Muinaisia ja uusia tähtiä?
31. lokakuuta 2012: Tämän värikkään näkymän pallomaisesta tähtijoukosta NGC 6362 taltioi ESO:n Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaite. Tämä uusi kuva, yhdessä NASA:n ja ESA:n Hubblen avaruusteleskoopin keskiosista ottaman uuden kuvan kanssa, tarjoaa parhaan milloinkaan otetun näkymän tästä vähän tunnetusta tähtijoukosta. Pallomaiset tähtijoukot koostuvat pääasiassa kymmenistä tuhansista hyvin vanhoista tähdistä, mutta niissä on myös joitakin tähtiä, jotka näyttävät epäilyttävän nuorilta.
eso1242fi — Valokuvan julkistus
84 miljoonaa tähteä ja määrä vain kasvaa
24. lokakuuta 2012: Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on muodostanut yli 84 miljoonan tähden luettelon Linnunradan keskiosista käyttäen huikeaa, yhdeksän gigapikselin kuvaa ESO:n Paranalin observatorion VISTA-infrapunakartoitusteleskoopilta. Tämä valtava tietokanta käsittää tähtiä yli kymmenkertaisesti aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna ja on merkittävä askel eteenpäin kotigalaksimme ymmärtämiseksi. Kuva antaa katsojille uskomattoman, zoomattavan näkymän galaksimme keskiosiin. Se on niin suuri, että tulostettuna kirjoille tyypillisellä tarkkuudella se olisi 9 metriä leveä ja 7 metriä korkea.
eso1241fi — Tutkimustiedote
Maata lähimmästä tähtijärjestelmästä on löytynyt planeetta
16. lokakuuta 2012: Eurooppalaiset tähtitieteilijät ovat löytäneet suunnilleen Maan massaisen planeetan, joka kiertää Maata lähintä tähtijärjestelmää, Alfa Centauria. Kyseessä on myös kevein koskaan havaittu Auringon kaltaista tähteä kiertävä eksoplaneetta. Planeetta havaittiin ESO:n Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion 3.6-metrin teleskoopin HARPS-havaintolaitteella. Tulokset julkaistaan tiedejulkaisu Naturessa 17. lokakuuta 2012.
eso1240 — Organisaatiotiedote
Gala Event Celebrates 50 Years of the European Southern Observatory
12. lokakuuta 2012: On the evening of 11 October 2012 a gala event to celebrate the 50th anniversary of the European Southern Observatory took place in the Kaisersaal of the Munich Residenz in Germany. To mark the occasion, senior representatives of the ESO Member States and its host nation Chile, among them seven Ministers and two Ambassadors, and of the observatory itself, signed a prototype mirror segment of the European Extremely Large Telescope.
eso1239fi — Tutkimustiedote
ALMA havaitsi yllättävän spiraalirakenteen
10. lokakuuta 2012: ALMA:a (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttävät tähtitieteilijät ovat löytäneet täysin odottamattoman spiraalirakenteen vanhaa R Sculptoris -tähteä ympäröivästä materiasta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen ulomman pallokuoren käsittävä rakenne on havaittu punaisen jättiläistähden ympäriltä. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun tähtitieteilijät saivat tehtyä täysin kolmiulotteiset mittaukset tällaisesta spiraalista. Outo muoto johtunee punaista jättiläistä kiertävästä, näkymättömästä tähtikumppanista. Tämä tutkimus on yksi ensimmäisiä ALMA:n varhaisen tiedevaiheen julkaistuja tuloksia ja se ilmestyy tiedejulkaisu Naturessa tällä viikolla.
eso1238fi — Organisaatiotiedote
ESO juhlii 50-vuotissyntymäpäiväänsä
5. lokakuuta 2012: Tänään, 5. lokakuuta 2012, Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää 50-vuotisjuhlaa perustamisasiakirjansa allekirjoittamisesta. Viimeisen puolen vuosisadan aikana ESO:sta on tullut maailman tuotteliain tähtitieteen maanpäällinen observatorio. Tänä aamuna ESO:n VLT-teleskooppi teki ensimmäistä kertaa havaintoja suuren yleisön valitsemasta kohteesta. Vuosijuhlakilpailun voittaja suuntasi VLT:n kohti näyttävää Thorin kypärä -sumua ja havainnot esitettiin suorana Internetissä. Tapahtuman kunniaksi ESO ja sen kumppanit järjestävät paljon erilaisia toimintoja ESO:n 15 jäsenmaassa.
eso1237fi — Valokuvan julkistus
Kosmisen lokin rikas värimaailma
26. syyskuuta 2012: Tämä uusi kuva ESO:n La Sillan observatoriolta esittää osaa Lokkisumuksi nimetystä tähtien lastentarhasta. Tämä kaasupilvi, jota virallisesti kutsutaan nimellä Sharpless 2-292, näyttäisi esittävän lokin päätä ja hohtaa kirkkaasti sen sydämessä piilottelevan hyvin kuuman, nuoren tähden suurienergiaisen säteilyn johdosta. Yksityiskohtaisen näkymän tuotti MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaite.
Tulos 101 - 120 / 1063