Tre är ett gäng

Mellan Mars och Jupiter finns några av resterna från solsystemets födelse: asteroiderna. I asteroidbältet finns mängder av små kroppar vars sammansättning avslöjar vilka byggstenar som de jordlika planeterna bildades av. Bland de mest spännande finns Elektra som här har fotograferats med SPHERE-instrumentet på ESO:s Very Large Telescope vid Paranalobservatoriet i Chile.

 

Man visste sedan tidigare att Elektra har två månar, vars banor visas i orange och grönt. Men nu har en tredje måne upptäckts av ett forskarlag under ledning av Anthony Berdeu vid Thailands National Astronomical Research Institute. Denna månes bana visas i blått. Upptäckten gör Elektra till det första kända fyrfaldiga systemet i asteroidbältet.

 

Den nya månen, som fått den provisoriska beteckningen S/2014 (130) 2, ligger närmare moderkroppen än de två andra. Dess medelavstånd till Elektra är knappt 350 kilometer och är 15 000 gånger svagare. Forskarna använde data från ESO:s vetenskapliga arkiv och en ny bildbehandlingsteknik för att hitta den lilla månen. Upptäckten kan hjälpa astronomerna att förstå hur så små satelliter bildas och bidrar med viktig kunskap om hur planeterna i vårt solsystem uppstod och utvecklades.

 

SPHERE (Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch) är ett kraftfullt planetsökningsinstrument. Det utnyttjar ett adaptivt optiksystem som korrigerar för atmosfärens turbulens, och det var enbart tack vare SPHERE-instrumentets höga känslighet och detaljskärpa som Elektras nya måne kunde identifieras.

 

Länkar

 

 

Källa:

ESO/Berdeu et al., Yang et al.

Om videon

ID:potw2207a
Språk:sv
Publiceringsdatum:14 februari 2022 06:00
Speltid:16 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Namn:(130) Elektra
Typ:Unspecified : Interplanetary Body : Asteroid

HD


Medium


For Broadcasters