eso1830sv — Bildrelease

En juvel till galax

ESO:s instrument FORS2 fångar spiralgalaxen NGC 3981 i häpnadsväckande detalj

12 september 2018

I en ny bild har instrumentet FORS2 på ESO:s Very Large Telescope (VLT) fångat spiralgalaxen NGC 3981 i all sin prakt. Bilden ingår i ESO:s Cosmic gems-program, som utnyttjar tiden på teleskop då väderförhållanden inte lämpar sig för vetenskapliga mätningar. Istället för att inte observera alls används ESO:s teleskop för att fånga visuellt praktfulla bilder av den södra stjärnhimlen.

I den här underbara bilden hänger den skimrande vackra spiralgalaxen NGC 3981 i rymdens mörker. Galaxen, som ligger i stjärnbilden Bägaren (Crater på latin), avbildades i maj 2018 med instrumentet FORS2 på ESO:s Very Large Telescope (VLT).

FORS2 finns på VLT:s enhetsteleskop 1 (Antu) vid Paranalobservatoriet i Chile. Bland de toppmoderna instrument på VLT:s fyra enhetsteleskop står det mångsidiga FORS2 ut som en slags schweizerkniv bland astronomiska instrument. Det kan studera många olika slags himlakroppar på en mängd olika sätt, och kan även skapa vackra bilder som den här.

FORS2:s känsliga blick avslöjar spiralarmarna hos NGC 3981. Utströdda över armarna ligger stora strömmar av stoft, områden där många nya stjärnor bildas, och en framträdande skiva av heta unga stjärnor. Galaxen är lutad mot jorden, vilket gör det möjligt för astronomer att skåda in i dess hjärta för att studera dess ljusa centrum, ett mycket energiskt område som innehåller ett supermassivt svart hål. I bilden syns också NGC 3981:s yttre spiralstruktur, varav en del verkar ha sträckts ut från galaxen, troligen på grund av det gravitationella inflytandet från en tidigare växelverkan med en annan galax.

NGC 3981 har sannerligen många galaktiska grannar. Galaxen befinner sig drygt 65 miljoner ljusår från jorden och ingår i NGC 4038-gruppen som också innehåller den välkända interagerande antenngalaxies. Denna grupp utgör en del av den större Cratermolnet som i sig är en mindre komponent av Virgosuperhopen, en enorm samling av galaxen där även vår egen galax Vintergatan är medlem.

NGC 3981 är inte den enda intressanta detaljen som fångats i denna bild. Förutom flera förgrundsstjärnor som ligger i vår egen galax Vintergatan har FORS2 också fångat en inkräktare i scenen: en asteroid som sveper över himlen syns här som en svag linje mot toppen av bilden. Just denna asteroid har oavsiktligt illustrerat processen som används för att skapa astronomiska bilder där tre olika exponeringar kombineras. Det kan man se tack vare de blå, gröna och röda delarna av asteroidens färdsträcka.

Denna bild togs som en del av ESO:s ”Cosmic Gems”-program (namnet motsvarar “Kosmiska pärlor” på svenska) som syftar till att producera astronomiska bilder för undervisning och för att väcka allmänhetens intresse. I detta program används observationstid som annars gått till spillo eftersom väderförhållandena ansetts vara för dåliga för vetenskapliga observationer. Istället tar man bilder på intressanta, spännande eller visuellt tilltalande objekt. Mätningarna görs även tillgängliga för professionella astronomer genom ESO:s vetenskapliga arkiv.

Kontakter

Robert Cumming, kontaktperson för ESO:s utåtriktade verksamhet i Sverige
Onsala rymdobservatorium, Chalmers
Sverige
Tel: +46704933114
E-post: robert.cumming@chalmers.se

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
E-post: pio@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1830 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1830sv
Namn:NGC 3981
Typ:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Bilder

En juvel till galax
En juvel till galax
Himlen omkring spiralgalaxen NGC 3981 enligt Digitized Sky Survey
Himlen omkring spiralgalaxen NGC 3981 enligt Digitized Sky Survey
NGC 3981 i stjärnbilden Bägaren
NGC 3981 i stjärnbilden Bägaren

Videor

ESOCast 177 Light: En juvel till galax (4K UHD)
ESOCast 177 Light: En juvel till galax (4K UHD)
Zooma in mot spiralgalaxen NGC 3981
Zooma in mot spiralgalaxen NGC 3981
Panorera längs med NGC 3981
Panorera längs med NGC 3981