Pressmeddelande
ESO firar femtio år av astronomiska höjdarupptäckter
Bli en del av ESO:s 50-årsfirande under 2012
5 januari 2012
År 2012 är det femtio år sedan Europeiska sydobservatoriet (ESO) bildades. ESO är världens främsta mellanstatliga samarbetsorganisation för astronomi. Firandet under året som kommer ge möjligheter att titta tillbaka på ESO:s historia, att prisa dess vetenskapliga och teknologiska bedrifter, och att blicka framåt mot kommande ambitiösa projekt. ESO planerar en rad spännande evenemang under året.
Den 5 oktober 1962 i Paris samlades representanter för fem europeiska länder - Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Sverige [1] - för att skriva på ESO-konventionen. Namnteckningarna representerade ett formellt åtagande att etablera den Europeiska organisationen för astronomiforsking i södra halvklotet, idag känt som det Europeiska sydobservatoriet.
Tim de Zeeuw är generaldirektör för ESO.
- ESO:s 50-årsfirande äger rum mitt i den mest spännande perioden för den europeiska och internationella markbaserade astronomin. ESO har kommit långt sedan det grundades 1962. Femtio år senare är ESO har nu en ledande roll i det astronomiska forskarsamhället och är det mest produktiva astronomiska observatoriet i världen, säger han.
ESO:s första observatorium byggdes vid La Silla, ett berg 2400 meter över havet 600 kilometer norr om Santiago de Chile. La Silla-observatoriet är utrustat med flera teleskop för synligt ljus med spegeldiameter på upp till 3,6 meter. Bland dem bröt New Technology Telescope ny mark för teleskopbygge och konstruktion och var först i världen med att ha en datorstyrd huvudspegel som tillämpar aktivoptik, en teknik som ESO utvecklat och som nu används vid de flesta av världens stora teleskop. ESO:s 3,6-metersteleskop är nu hem för världens främsta jägare av exoplaneter, HARPS.
Den andra observationsplatsen som ESO byggt upp är Paranalobservatoriet, hem för teleskopen som tillsammans bildar jätteteleskopet VLT (Very Large Telescope). Driftstart var 1999 och idag är VLT flaggskeppet för europeisk astronomi och med VLT-interferometern VLTI dessutom världens enda regelbundet driftsatt stora interferometriska teleskop. På Paranal finns även teleskopet VISTA som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, och VST (VLT Survey Telescope), som är det största teleskop i världen som är konstruerat att kartlägga himlen endast i synligt ljus.
På Chajnantor-platån i norra Chile bygger ESO tillsammans med nordamerikanska och ostasiatiska partners ett revolutionerande astronomiskt teleskop — ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), världens största astronomiska projekt. ALMA blir ett enda teleskop, bestående av 66 högprecisionsantenner, som kommer att studera stjärnornas byggstenar, planetsystem, galaxer och livet självt. Bygget av ALMA blir klart 2013 men tidiga vetenskapliga observationer med en del av uppställningen startade 2011 (eso1137).
ESO planerar just nu ett teleskop i 40-metersklassen för synligt och infrarött ljus, E-ELT (European Extremely Large Telescope), som kommer att bli “världens största öga mot himlen”. Med driftstart planerad för tidigt under nästa årtionde kommer E-ELT att angripa vår tids största vetenskapliga utmaningar (eso1150).
Flera evenemang och initiativ för allmänheten planeras för 2012. ESO bjuder in alla att vara med och fira, antingen genom att delta i redan planerade evenemang eller genom att själva dra igång andra aktiviteter.
- Den 3-7 september 2012 hålls ett vetenskapligt symposium vid ESO:s huvudkontor som kommer att beröra ämnen såsom exoplaneter, solsystemet och stjärnornas utveckling, kosmologi, med mera.
- På årsdagen av ESO:s grundande, den 5 oktober 2012, tänker ESO ordna koordinerade evenemang för allmänheten i alla 15 medlemsländer. Evenemangen, som organiseras med hjälp av ESO:s nätverk för utåtriktad forskningsinformation (ESON) och dess partnerorganisationer. Evenemangen blir ett utmärkt sätt att vid nationella mötesplatser skapa kontakt med ESO:s astronomiska forskarkår och observatoriets fantastiska observatorier i Chile.
- Den 11 oktober 2012 välkomnar ESO:s generaldirektör professor Tim de Zeeuw och professor Xavier Barcons, ordförande för ESO:s Råd, ministrar för medlemsstater och värdlandet Chile, samt berömda astronomer och andra som spelat nyckelroller för ESO vid en galatillställning i München för att fira 50-årsdagen.
- Under året kommer en vandringsutställning som firar ESO:s 50 år att visas vid utvalda platser i medlemsländerna. Intresserade institutioner ombeds ta kontakt enligt nedan om att få vara värd för utställningen.
- På årsdagen släpps en dokumentärfilm och en vackert illustrerad bok. Filmen kommer även att släppas som följetong i ESO:s populära videopoddsändningen ESOcast. Dessutom får boken ESO’s Early History av Adrian Blaauw en uppföljare i form av en andra bok om ESO:s historia, av Claus Madsen, som täcker den resterande delen av ESO:s 50 år.
- Veckans bild hos ESO (Picture of the Week) under 2012 kommer att bjuda första veckan i månaden på en bild under rubriken Då och nu som visar upp ESO:s observationsplatser som de såg ut förr och som de ser ut idag.
- För de som från insidan varit vittne till ESO:s historiska resa, antingen som anställda eller helt enkelt som besökare till våra observatorier, har vi utökat vår Flickr-grupp Your ESO Pictures till att inkludera historiska bilder. Där får du gärna dela med dig av dina fotominnen av ESO genom att lägga upp sådana “vykort från förr” till gruppen (ann12002).
- För att markera 50-årsfirandet finns även nya saker till försäljning i ESOshopen. Mängdrabatt finns.
- Skicka gratulationer till ESO kan du göra på ESO:s sida på Facebook eller på Twitter till @ESO med hashtaggen #ESO50years.
Tim de Zeeuw igen:
- Jag ser fram emot ESO:s nästa 50 år som tveklöst kommer att innebära banbrytande forskning som vi inte kan föreställa oss, tack vare VLT och VLTI, ALMA och E-ELT och framtidens flaggskeppsprojekt. Det är tack vare ESO-personalens hängivna professionalism och passion som ESO idag är ledande inom den markbaserade astronomin. Grattis på 50-årsdagen till alla! önskar han.
Noter
[1] Strängt taget fanns det sex medlemmar då även Storbritannien var med och skrev under avtalet. Storbritannien drog sig sedan ur och blev medlem i ESO först 2002 som det tionde medlemslandet.
Mer information
År 2012 är det 50 år sedan Europeiska sydobservatoriet (ESO) grundades. ESO är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett europeiskt extremt stort teleskop i 40-metersklass för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) är en internationell anläggning för astronomi och är ett samarbete mellan Europa, Nordamerika och Ostasien i samverkan med Chile. Bygget och driften av ALMA leds för Europas del av ESO, för Japan av Nationella astronomiska observatoriet i Japan (NAOJ) och för Nordamerika av National Radio Astronomy Observatory (NRAO), som drivs av Associated Universities, Inc. (AUI). Joint ALMA Observatory (JAO) ger gemensam ledning och gemensam organisation för bygget, driftsättning och drift av ALMA.
Länkar
Kontakter
Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobil: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1202sv |
Namn: | ESO 50th anniversary |
Typ: | Unspecified : Technology : Observatory |
Facility: | Other |