Pressmeddelande

Ta ett dopp i Lagunnebulosan

GigaGalaxy Zoom del 3

28 september 2009

ESO-projektet GigaGalaxy Zooms tredje och sista bild har precis släppts. Nu blir det en djupdykning in i 370 megapixlar av interstellär skönhet då Lagunnebulosan står i fokus. Den nya bilden återfinns tillsammans med två tidigare bilder, på hela natthimlen och Vintergatans centrum, på GigaGalaxy Zooms hemsida www.gigagalaxyzoom.org.

Lagunnebulosan ligger fyra till fem tusen ljusår bort i Skyttens stjärnbild. Nebulosan är ett gigantiskt 100 ljusår brett moln där stjärnor håller på att bildas. De mörka fläckar utspridda över hela nebulosan är i själva verket moln av gas och stoft där det snart kommer att födas hopar av nya, glödande, unga stjärnor. Några av de minsta molnen kallas 'globuler' och de har katalogiserats av astronomen Edward Emerson Barnard.

Bilden, som täcker ett område på natthimlen åtta gånger månens storlek, är tagen med MPG/ESO 2,2 meters teleskopet vid La Silla-observatoriet i Chile. Teleskopets 67-megapixel kamera WFI (Wide Field Imager) ligger bakom många minnesvärda astronomiska bilder.

Lagunen är också värd för en ung stjärnhop med katalognamnet NGC 6530. Stjärnhopen är hem för mellan 50 och 100 stjärnor som gnistrar i en tät klunga nedan till vänster på bilden. Troligen ligger denna stjärnhop en bit framför Lagunnebulosans färgglada gasmoln.

The name of the Lagoon Nebula derives from the wide lagoon-shaped dark lane located in the middle of the nebula that divides it into two glowing sections.

Detta magnifika stjärnlandskap är den sista av de tre riktigt stora bilderna som utgör projektet GigaGalaxy Zoom, som lanseras av ESO för att markera Internationella astronomiåret 2009. Med de här tre bilderna visar GigaGalaxy Zoom upp hela natthimlen som den ser ut för människoögat från jordens mörkaste öknen, för att sedan zooma in mot Vintergatans praktfulla centrum med ett amatörteleskop, och till slut rikta ett proffsteleskop mot en välkänd nebulosas detaljrika molnslöjor. Projektet länkar samman stjärnhimlen som alla kan se om natten med det djupa, dolda kosmos som astronomer forskar om. Bildernas skönhet njuter vi av tack vare den praktfulla natthimmel ovan ESO:s observatorier i Chile, som är de mest produktiva i världen.

-GigaGalaxy Zoom har varit mycket framgångsrikt och lockat hundratusentals besökare från hela världen, säger projektsamordnaren Henri Boffin. Nu när trilogin är fulländad kan besökarna på hemsidan utforska en underbart detaljerad kosmisk miljö på många olika skalor och göra en hisnande djupdykningen in i Vintergatan.

Länkar

Kontakter

Henri Boffin
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6222
E-post: hboffin@eso.org

Olivier Hainaut
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 675
E-post: ohainaut@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso0936 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso0936sv
Legacy ID:PR 36/09
Namn:Lagoon Nebula, NGC 6523
Typ:Milky Way : Nebula : Type : Interstellar Medium
Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

370-million-pixel starscape of the Lagoon Nebula
370-million-pixel starscape of the Lagoon Nebula
text på engelska
The GigaGalaxy Zoom composite
The GigaGalaxy Zoom composite
text på engelska

Videor

Diving into the Lagoon Nebula
Diving into the Lagoon Nebula
text på engelska
Pan over the Lagoon Nebula
Pan over the Lagoon Nebula
text på engelska
ESOcast 10: GigaGalaxy Zoom: The Sky, from the Eye to the Telescope
ESOcast 10: GigaGalaxy Zoom: The Sky, from the Eye to the Telescope
text på engelska