Meddelande
PLATO Spec, det nya instrumentet vid ESO:s La Sillaobservatorium, är nu redo för exoplanetforskning
16 december 2024
Tjugo år efter dess avveckling har ESO:s 1,52 m-teleskop vid La Sillaobservatoriet i Chile fått ett nytt liv. Dess helt nya instrumentet PLATO Spec, en högupplöst spektrograf utvecklad av ett konsortium ledd av den tjeckiska vetenskapsakademin, har nu gjort de första observationerna. Det 50 år gamla teleskopet renoverades 2022, och med det nya instrumenten är det nu redo att utföra banbrytande astronomiska upptäckter.
PLATO Spec, som är känsligt för synligt ljus, har utformats för att hitta stjärnor med potentiella exoplaneter — planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen. Instrumentet kommer att hjälpa till att hitta de mest lovande stjärnorna som kan hysa exoplanetkandidater genom att upptäcka förändringar i moderstjärnans ljus som uppstår när den vaggar fram och tillbaka på grund av planetens gravitation. Instrumentets höga precision kommer att se förändringar i moderstjärns hastighet som inte är större än 3 m/s, vilket motsvarar en person som springer i måttlig hastighet.
Projektet utvecklades av PLATO Spec Consortium, som inkluderar Astronomical Institute of the Czech Academy of Sciences (ansvarig för teleskopmodernisering och front end), Thüringens statliga observatorium i Tautenburg (kalibreringsenhet), Pontificia Universidad Católica de Chile (spektrograf), chilenska Universidad Adolfo Ibañez (databehandling och pipeline) och ytterligare strategiska partners. Som en del av detta projekt har ESO:s 1,52 m-teleskop, som har varit oanvänt sedan 2003, moderniserats med ett förstklassigt och fjärrstyrbart instrument.
Spektrografen kommer att bistå rymdbaserade observatorier i deras sökande efter exoplaneter, inklusive Europeiska rymdorganet ESA:s nuvarande PLATO och kommande ARIEL-missioner. PLATO Spec kommer att kunna bekräfta rymdobservatoriernas potentiella exoplanetupptäckter i storleksintervallet Jupiter till Neptunus, och studera deras atmosfärer. Dess observationer kommer också att bidra till en bättre förståelse av stjärnornas fysik och rörelser, specifikt mätningar av aktivitetsnivåerna hos stjärnor och hur de förändras över tiden.
Konsortiet kommer att utnyttja 90 % av teleskopets tid 10 % kommer att tilldelas Chilebaserade astronomer. Efter en inledande period kommer all data att göras tillgänglig för forskarvärlden genom ESO Science-arkivet.
Mer information
Projektet finansieras delvis genom Chilean National Agency for Research and Development (ANID).
Länkar
Om meddelandet
ID: | ann24019 |