Lehdistötiedote
Nuoret, kuumat ja siniset
Tähtijoukon NGC 2547 tähdet
27. maaliskuuta 2013
Tämä sievä rykelmä kirkkaita, sinisiä tähtiä on eteläisessä Purjeen tähdistössä (Vela) sijaitseva hiljattain muodostunut tähtijoukko NGC 2547. Tämä kuva otettiin käyttäen ESO:n Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Images -havaintolaitteella.
Maailmankaikkeus on vanha paikka — noin 13.8 miljardia vuotta vanha [1]. Galaksimme, Linnunrata on myös ikivanha. Jotkin sen tähdistä ovat yli 13 miljardia vuotta vanhoja (eso0425). Siitä huolimatta siinä on paljon toimintaa: uusia kohteita muodostuu ja toisia tuhoutuu. Tässä kuvassa näet joitakin uusia tulokkaita, tähtijoukon NGC 2547 muodostavia nuoria tähtiä.
Mutta kuinka nuoria nämä kosmiset nuorukaiset oikeastaan ovat? Vaikka niiden tarkat iät pysyvät epämääräisinä, tähtitieteilijät arvioivat NGC 2547:n tähtien olevan 20—35 miljoonaa vuotta vanhoja. Tämä ei sittenkään kuulosta niinkään nuorelta. Oma Aurinkomme on kuitenkin 4600 miljoonaa vuotta vanha eikä ole vielä päässyt keski-ikäiseksi. Tämä tarkoittaa, että jos kuvitellaan Aurinko 40-vuotiaaksi henkilöksi, kuvan kirkkaat tähdet ovat kolmekuisia vauvoja.
Useimmat tähdet eivät muodostu eristyksissä, vaan suurissa joukoissa, joiden koot vaihtelevat joistakin kymmenistä useisiin tuhansiin tähtiin. Siinä missä NGC 2547 käsittää monia kuumia, nuoruuttaan sinisenä hohtavia tähtiä, voit myös löytää yhden tai kaksi keltaista tai punaista tähteä, jotka ovat jo kehittyneet punaisiksi jättiläisiksi. Tämänkaltaiset avoimet tähtijoukot elävät yleensä suhteellisen lyhyen elämän, luokkaa joitakin satoja miljoonia vuosia, ennen kuin ne hajaantuvat tähtien ajelehtiessa erilleen.
Tähtijoukot ovat avainasemassa tähtitieteilijöiden tutkiessa kuinka tähdet kehittyvät elämänsä alusta loppuun. Tähtijoukon jäsenet syntyivät kaikki samasta materiasta jokseenkin samaan aikaan, mikä tekee tähtien muiden ominaisuuksien määrittämisen helpommaksi.
Tähtijoukko NGC 2547 sijaitsee eteläisen taivaan Purjeen tähdistössä (Vela), noin 1500 valovuoden etäisyydellä Maasta, ja on riittävän kirkas kiikareilla nähtäväksi. Ranskalainen tähtitieteilijä Nicolas-Louis de Lacaille löysi sen vuonna 1751 Etelä-Afrikan Hyväntoivonniemelle kohdistuneen tähtitieteellisen tutkimusmatkan aikana käyttäen pikkuruista, alle kahden senttimetrin läpimittaista teleskooppia.
Tämän kuvan kirkkaiden tähtien välissä voi nähdä paljon muita kohteita, erityisesti kuvaan zoomattaessa. Monet ovat himmeämpiä tai kaukaisempia Linnunradan tähtiä, mutta sumeat ja laajemmat kohteet ovat galakseja, jotka sijaitsevat miljoonia valovuosia näkökentän tähtiä kauempana.
Lisätietoa
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Yhteystiedot
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1316fi |
Nimi: | NGC 2547 |
Tyyppi: | Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |