Lehdistötiedote

ALMA:n avajaiset johdattavat löytöretkien uuteen aikaan

Mullistava teleskooppi mahdollistaa ennennäkemättömät näkymät kosmokseen

13. maaliskuuta 2013

Atacama Large Millimetre/submillimetre Array (ALMA) vihittiin tänään käyttöön virallisessa seremoniassa Chilen Andien etäisessä nurkkauksessa. Tämä tapahtuma merkitsi jättiläisteleskoopin kaikkien pääjärjestelmien valmistumista ja muodollista siirtymistä rakennusvaiheesta täysimittaiseksi observatorioksi. ALMA on yhteistyöhanke johon osallistuvat Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Itä-Aasia yhteistyössä Chilen kanssa.

ALMA:n kolme kansainvälistä kumppania toivottivat tänään tervetulleiksi yli 500 ihmistä ALMA-observatoriolle Chilen Atacaman autiomaassa juhlimaan projektin onnistumista. Chilen presidentti, Sebastián Piñera oli kunniavieras ja ajoi henkilökohtaisesti ALMA-antennia osan matkaa Chajnantorin ylätasangolle.

Kunnianarvoisiin vieraisiin lukeutuivat Itävallan tiedeministeri Karlheinz Töchterle, Tšekin tasavallan opetusministeri Petr Fiala, Portugalin opetus-, korkeakoulu- ja tiedeministeri Nuno Crato, Ranskan tiede- ja innovaatiopääjohtaja Roger Genet, Alankomaiden tutkimus- ja tiedepolitiikkajohtaja Nora van der Wenden, Sveitsin kansainvälisen tutkimus- ja innovaatioyhteistyöosaston johtaja Bruno Moor, Brasiliaa edustanut Beatriz Barbuy, Euroopan unionin tieteellinen neuvonantaja  Anne Glover sekä Alankomaiden, Belgian, Iso-Britannian, Italian, Itävallan, Japanin, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Sveitsin, Tšekin tasavallan ja Yhdysvaltain Chilen suurlähettiläät.

Chilen presidentti, Sebastián Piñera sanoi: "Yksi monista luonnonvaroistamme on Chilen vaikuttava yötaivas. Uskon, että tiede on ollut keskeinen myötävaikuttaja Chilen kehitykselle viime vuosina. Olen hyvin ylpeä kansainvälisestä yhteistyöstämme tähtitieteen saralla, mistä ALMA on viimeisin ja suurin tulos."

Internetissä suorana esitetyssä seremoniassa ALMA:n kansainvälisten kumppanien edustajat olivat myös läsnä: ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw, Yhdysvaltain kansallisen tiedesäätiön johtaja Subra Suresh ja Japanin opetus- kulttuuri-, liikunta-, tiede- ja teknologiaministeriön vanhempi apulaisministeri Teru Fukui sekä ALMA:n pääjohtaja Thijs de Graauw, ALMA:n hallitus, henkilökunta ja lähialueiden edustajia osallistui myös tapahtumaan.

Thijs de Graauw esitti odotuksensa ALMA:a kohtaan, "Kiitos ALMA-työyhteisön tiedemiesten ja teknikkojen ponnistusten ja loputtomien työtuntien kautta koko maailman, ALMA on jo näyttänyt, että se on olemassaolevista millimetri/alimillimetrialueen teleskoopeista kaikkein kehittynein, jättäen varjoonsa kaiken muun, mitä meillä oli aikaisemmin. Me odotamme innokkaasti, että tähtitieteilijät hyödyntävät tämän hämmästyttävän työkalun täyden tehon."

"Tämä on esimerkki suurista saavutuksista, jotka tulevat mahdollisiksi, kun tutkimuslaitokset ja kansakunnat pistävät ponnistuksensa yhteen. Kyseessä on strategia, joka alleviivaa ESO:n koko ohjelmaa," lisäsi Tim de Zeeuw. "Soveltamalla tätä globaalissa mittakaavassa, liittymällä yhteen näin mahtavaa projektia varten, annamme ESO:n jäsenmaiden tähtitieteilijöille mahdollisuuden tehdä ainutlaatuista tutkimusta, joka on mahdollista vain ALMA:a käyttäen."

Huomenna valikoitu joukko vieraita saa mahdollisuuden vierailla teleskoopin komentokeskuksessa, joka sijaitsee 5000 metriä merenpinnnan yläpuolella. ALMA:n antennien kokoonpano saatiin hiljattain valmiiksi, kun viimeinen seitsemän antennin erä, tällä hetkellä kaikkiaan 66 testattavana olevasta antennista asennettiin. Teleskooppi on jo tarjonnut ennennäkemättömiä näkymiä kosmokseen vain osalla kokonaistehokkuudestaan [1].

Kykenevänä havaitsemaan maailmankaikkeutta valossa, joka on näkymätöntä ihmissilmälle, ALMA tulee näyttämään meille ennennäkemättömiä yksityiskohtia tähtien syntymästä, varhaisen maailmankaikkeuden vauvagalakseista ja etäisten aurinkojen ympärillä yhdistyvistä planeetoista. Se tulee myös löytämään ja mittaamaan molekyylien jakauman — monet elämälle välttämättömiä — joita muodostuu tähtienvälisessä avaruudessa.

Observatorio sai alkunsa kolmena erillisenä projektina Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa 1980-luvulla ja yhdistettiin 1990-luvulla. Rakennustyöt aloitettiin 2003. ALMA:n kokonaisrakennuskustannukset ovat noin 1.4 miljardia Yhdysvaltain dollaria, josta ESO:n osuus on 37.5%.

ALMA-järjestelmän antennit, 54 kaksitoistametristä ja 12 pienempää 7-metrin lautasantennia, työskentelevät yhdessä yhtenäisenä teleskooppina. Jokainen antenni kerää avaruudesta tulevaa säteilyä ja kohdistaa sen vastaanottimeen. Antennien signaalit tuodaan sitten yhteen ja käsitellään erikoistuneella supertietokoneella: ALMA-korrelaattorilla. ALMA:n 66 antennia voidaan järjestää erilaisiin muodostelmiin, joissa suurin etäisyys antennien välillä vaihtelee 150 metristä 16 kilometriin.

Avajaistapahtumassa ALMA-kumppanit, ESO, NRAO ja Japanin kansallinen tähtitieteellinen observatorio julkaisevat 16-minuuttisen elokuvan, jota kutsutaan nimellä ALMA — Kosmisen alkuperämme jäljillä, valokuvakirjan, kirjasen alueen etnotähtitieteestä ja kaksi esitettä projektista sekä johtajiston kirjoituksia. Kaikki materiaali on ladattavissa sähköisessä muodossa alla olevien linkkien kautta.

Lisähuomiot

[1] Aikaisempia esimerkkejä ALMA-tutkimuksesta esitellään ESO:n lehdistötiedotteissa eso1216, eso1239, eso1301 ja eso1313.

Lisätietoa

Atacama Large Millimetre/submillimetre Array (ALMA) on yhteistyöhanke johon osallistuvat Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Itä-Aasia yhteistyössä Chilen kanssa. ALMA:a rahoittavat Euroopassa Euroopan eteläinen observatorio (ESO), Pohjois-Amerikassa Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö (NSF) yhteistyössä Kanadan kansallisen tutkimusneuvoston (NRC) ja Taiwanin kansallisen tiedeneuvoston (NSC) kanssa, ja Itä-Aasiassa Japanin kansalliset luonnontieteelliset instituutit (NINS) yhteistyössä Taiwanin Academia Sinican (AS) kanssa. ALMA:n rakentamista ja toimintaa ohjaa Euroopan osalta ESO, Pohjois-Amerikan osalta Kansallinen radiotähtitieteen observatorio (NRAO), jota hallinnoi Associated Universities, Inc. (AUI), ja Itä-Aasian osalta Japanin Kansallinen tähtitieteellinen observatorio (NAOJ). Yhteinen ALMA-observatorio (JAO) huolehtii ALMA:n rakentamisen, kokoonpanon ja operaation yhtenäisestä johdosta ja hallinnoinnista.

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6761
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1312.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1312fi
Nimi:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array

Kuvat

Ilmakuva ALMA-teleskoopista
Ilmakuva ALMA-teleskoopista
Presidentti Piñera tarkastelee ALMA:n laitteistoa
Presidentti Piñera tarkastelee ALMA:n laitteistoa
ALMA:n avajaisten vieraita kuljettimella
ALMA:n avajaisten vieraita kuljettimella
Ilmavalokuva toimintatukikeskuksesta (OSF, Operations Support Facility)
Ilmavalokuva toimintatukikeskuksesta (OSF, Operations Support Facility)

Videot

Video: ALMA — Kosmisen alkuperämme jäljillä (29a)
Video: ALMA — Kosmisen alkuperämme jäljillä (29a)
ESOcast 55: ALMA:n avajaiset
ESOcast 55: ALMA:n avajaiset
Videouutistiedote 38: ALMA:n avajaiset
Videouutistiedote 38: ALMA:n avajaiset
Näkymiä ALMA:n avajaispäivältä
Näkymiä ALMA:n avajaispäivältä
ALMA:n avajaisten suora lähetys Internetiin (nauhoite)
ALMA:n avajaisten suora lähetys Internetiin (nauhoite)
Kansainvälisen avaruusaseman astronautit onnittelevat ALMA:n yhteistyökumppaneita
Kansainvälisen avaruusaseman astronautit onnittelevat ALMA:n yhteistyökumppaneita