Radiogalaksi Centaurus A, ALMA:n näkemänä (hiirellä ohjattava vertailu)

The radio galaxy Centaurus A, as seen by ALMA
Centaurus A
Vedä vihreästä kahvasta nähdäksesi kuvat

Tämä uusi kuva Centaurus A:sta yhdistää massiivisesta elliptisestä radiogalaksista otetut ALMA:n ja lähi-infrapunahavainnot. Vihreän, keltaisen ja oranssin sävyillä esitetyt uudet ALMA-havainnot paljastavat kaasupilvien sijainnin ja liikkeen galaksissa. Ne ovat tarkimmat ja herkimmät milloinkaan otetut tämänkaltaiset havainnot.

ALMA säädettiin havaitsemaan hiilimonoksidikaasun molekyylien noin 1.3 millimetrin aallonpituudella lähettämiä radiosignaaleja. Kaasun liike galaksissa aiheuttaa Doppler-ilmiön johdosta pieniä muutoksia tähän aallonpituuteen. Liike on esitetty tässä kuvassa värin muutoksilla. Vihreämmät piirteet kuvaavat kaasua, joka tulee meitä kohti, kun taas oranssinsävyiset piirteet esittävät pois päin liikkuvaa kaasua. Näemme, että keskustan vasemmalla puolella oleva kaasu liikkuu meitä kohti, kun kaasu keskustan oikealla puolella liikkuu meistä pois päin. Tämä viittaa siihen, että kaasu kiertää galaksin ympäri.

ALMA:n havainnot on asetettu ESO:n uuden teknologian teleskoopin (NTT) SOFI-havaintolaitteella otetun lähi-infrapunakuvan päälle.

Oikeudet

ESO

Kuvavertailusta

Tunnistus:eso1222a
Julkaisupäivä:31. toukokuuta 2012 17:00
Vastaavat julkaisut:eso1222

Kuvat

Radiogalaksi Centaurus A, ALMA:n näkemänä
Radiogalaksi Centaurus A, ALMA:n näkemänä
Centaurus A
Centaurus A
Englanniksi