Tiedote

PLATO Spec: ESO:n La Sillan observatorion uusi instrumentti on nyt valmis eksoplaneettojen tutkimista varten

16. joulukuuta 2024

Kaksikymmentä vuotta aktiivisen käytön jälkeen La Sillan observatoriossa Chilessä sijaitseva ESO:n 1.52-metrin teleskooppi on saanut uuden elämän. Sen upouusi PLATO Spec -instrumentti, joka on Tšekin tiedeakatemian johtaman konsortion kehittämä korkean resoluution spektrografi, on nyt aloittanut toimintansa. 50 vuotta vanha teleskooppi kunnostettiin vuonna 2022, ja uuden instrumentin avulla se on nyt valmis tekemään uusia tähtitieteen eturintaman löytöjä.

PLATO Spec tekee havaintoja näkyvän valon alueella, ja se on suunniteltu etsimään tähtiä, joista mahdollisesti löytyy eksoplaneettoja. Ne ovat planeettoja, jotka kiertävät muita tähtiä kuin Aurinkoa. Instrumentin avulla voidaan löytää lupaavimmat tähdet, joista voisi löytyä on eksoplaneettoja, havaitsemalla tähden valon muutoksia, kun se heiluu planeetan aiheuttaman gravitaatiovuorovaikutuksen takia. Laite on niin tarkka, että se pystyy havaitsemaan jopa 3 m/s muutoksia tähden nopeudessa, mikä vastaa ihmisen juoksunopeutta.

Hankkeen kehittämisestä on vastannut PLATO Spec-konsortio, johon kuuluvat Tšekin tiedeakatemian tähtitieteen instituutti (vastaa teleskoopin modernisoinnista ja käyttölaitteista), saksalainen Thuringian State Observatory Tautenburg (kalibrointiyksikkö), Pontificia Universidad Católica de Chile (spektrografi), chileläinen Universidad Adolfo Ibañez (datan prosessointi ja analysointi-pipeline), sekä mukana on muita strategisia kumppaneita. Tämän hankkeen osana ESO:n 1,52-metrin teleskooppi, joka ei ole ollut käytössä vuodesta 2003 lähtien, on nykyaikaistettu huippuluokan instrumentilla, jota voidaan käyttää etänä.

Spektrografi auttaa avaruudessa olevia satelliitteja eksoplaneettojen etsinnässä. Näihin kuuluvat Euroopan avaruusjärjestön nykyinen PLATO-missio ja tuleva ARIEL-missio. PLATO Spec pystyy varmistamaan näiden tekemät alustavat Jupiterin ja Neptunuksen kokoisten eksoplaneettojen havainnot ja tutkimaan niiden ilmakehiä. Sen havainnot ovat myös apuna tähtien fysiikan ja liikeen ymmärtämisessä, sekä se pystyy erityisesti mittaamaan tähden aktiivisuutta ja sitä, miten se muuttuu ajan myötä.

Konsortio on vastuussa 90 prosentista teleskoopin havaintoajasta, ja 10 prosenttia ajasta annetaan chileläisille tähtitieteilijöille. Tietyn alkuajan jälkeen kaikki data annetaan tiedeyhteisön yhteiseen käyttöön ESO:n tiedearkiston kautta.

Lisätietoja

Chilen kansallinen tutkimus- ja kehitysvirasto (ANID) on hankkeen osarahoittaja..

Linkit

Yhteystiedot

Petr Kabáth 
PLATO Spec Principal Investigator, Astronomical Institute of the Czech Academy of Sciences
Ondřejov, Tšekki
S-posti: kabath@asu.cas.cz

Artie Hatzes
PLATO Spec Team Member, Thuringian State Observatory Tautenburg
Tautenburg, Saksa
S-posti: artie@tls-tautenburg.de

Leonardo Vanzi
PLATO Spec Team Member, Pontificia Universidad Católica de Chile
Santiago, Chile
S-posti: lvanzi@uc.cl

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann24019

Kuvat

Vanhan teleskoopin uusi elämä
Vanhan teleskoopin uusi elämä
PLATO Spec -instrumentti
PLATO Spec -instrumentti
ESO:n 1.52-metrin teleskooppi
ESO:n 1.52-metrin teleskooppi