Tiedote

ESO on allekirjoittanut sopimuksen UN Woman osaston kanssa juhlistaen samalla kansainvälistä naisten ja tyttöjen tieteenpäivää

11. helmikuuta 2020

Tänään kansainvälisenä naisten ja tyttöjen tieteenpäivänä tuomme esille joitain ESO:n tekemiä toimintoja monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden lisäämiseksi. Samalla korostetaan organisaation osallistumista tämän erityisen päivän juhlintaan.

30. tammikuuta 2020 ESO ja UN Women allekirjoittivat yhteistyösopimuksen ESO:n Vitacuran toimistolla Santiagossa Chilessä. Sopimuksessa ESO korostaa, että se on sitoutunut edistämään sukupuolista tasa-arvoa, monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. ESO ja UN Women Chile yhdistävät voimansa edistääkseen Chilessä nuorten naisten uravalintoja tieteen ja teknologian aloilta. Yhteistyössä myös lisätään koulutaustaltaan epäoikeutetussa asemassa olevien naisten kouluttautumismahdollisuuksia. Tämän lisäksi ESO tulee käyttämään ohjenuoranaan naisten voimaannuttamisen periaatteita (Women Empowerment Principles) toimintojen kehittämisessä, sekä edistyksen mittaamisessa monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden osalta. Sopimuksen allekirjoittivat María Noel Vaeza (UN Women Amerikan ja Karibian aluejohtaja) ja ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons. Sopimusta todistamassa mukana oli myös UN Women ja ESO:n henkilökuntaa.

Juhlistaakseen ESO:n naisia ja esitellääkseen heidän työtään ESO julkaisee sarjan naistyöntekijöiden haastatteluja  7. ja 14. helmikuuta ESOblogissa. Näissä käsitellään laajalti erilaisia työtehtäviä insinööreistä teleskooppien operoitsijoihin ja tähtitieteen tutkijoihin. Toivomme, että tämä osaltaan kannustaisi nuoria naisia ja tyttöjä valitsemaan uransa tieteen, teknologian tai insinööritieteiden alalta.

ESO on myös ylpeä voidessaan osallistua EIROforumin kansainväliseen naisten ja tyttöjen tieteenpäivän juhlaan, sekä naistutkijoita, -fyysikoita ja -insinöörejä esittelevään profiiligalleriaan. EIROforum on eurooppalainen hallitustenvälinen tutkimusorganisaatioiden foorumi, joka yhdistää kahdeksan euroopan suurinta tutkimusorganisaatiota ESO mukaanlukien.

ESO on tehnyt useita askeleita monimuotoisuuden ja tasa-arvon puolesta organisaation sisällä. Vuonna 2017 se asetti erityisen komitean (Diversity and Inclusion Committee) edistääkseen monimuotoisuutta ESO:ssa, sekä laajemmin tähtitieteen yhteisössä. Joitain komitean toimintoja ovat rekrytointiprosessien analysointi, sekä valintaryhmien kouluttaminen. Tämän lisäksi komitea on aloittanut monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden puheiden sarjan, jossa tutkijoita pyydetään kaikilta aloilta ja eri taustoista esittelemään omia aiheitaan. Juhlistaakseen tällä viikolla tiedettä tekeviä naisia komitean jäsenet järjestävät tapahtumien sarjan ESO:n henkilökunnalle edistääkseen päivän arvoja ja tukeakseen ESO:ssa työskenteleviä naisia.

Juhlistaakseen päivää ESO isännöi lisäksi ESO Supernova planetaario & vierailijakeskuksessa pidettävää yleisöluentoa. Tämän organisoi vieressä sijaitseva Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE).

Linkit

Yhteystiedot

Francesca Primas
ESO
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6797
S-posti: fprimas@eso.org 

Michèle Peron
ESO
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6431
S-posti: mperon@eso.org 

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann20008

Kuvat

ESO and UN Women sign Memorandum of Understanding
ESO and UN Women sign Memorandum of Understanding
Englanniksi
ESO and UN Women representatives
ESO and UN Women representatives
Englanniksi
ESO Director General shows ELT model to María Noel Vaeza of UN Women
ESO Director General shows ELT model to María Noel Vaeza of UN Women
Englanniksi
International Day of Women and Girls in Science 2020
International Day of Women and Girls in Science 2020
Englanniksi