Tiedote

ESOcast 168: NEOs — Near Earth Objects

29. kesäkuuta 2018

Maan lähellä olevat kappaleet (NEO, Near Earth Object) ovat aurinkokunnan kappaleita, joiden kiertoradat saattavat tuoda ne Maapallon lähistölle. Joka päivä useita tällaisia kappaleita törmää planeettaamme, mutta useimmat ovat liian pieniä aiheuttaakseen minkäänlaista havaittavaa vaikutusta. Aurinkokunnassamme piilottelee kuitenkin suurempia kappaleita, joiden on mahdollista törmätä Maahan, kuten Tšeljabinskin meteori vuonna 2013 tai vieläkin suurempia, kuten tuhoisa asteroiditörmäys, joka aiheutti dinosaurusten sukupuuton.

Maailman kohtalon ollessa vaakalaudalla, tiedemiehet ja insinöörit työskentelevät kiivaasti suojellakseen meitä näiltä törmäyksiltä.

ESOcast 168 esittlee meille ESO-tähtitieteilijä Olivier Hainautin, joka selittää NEO:jen alkuperän ja niiden luonnetta. Hän luotaa myös NEO:jen mahdollisesti aiheuttamaa uhkaa Maan elämälle, kuinka me tutkimme niitä VLT:n kaltaisilla ESO:n teleskoopeilla ja kuinka tiedemiehet suunnittelevat suojaavansa Maapalloa tältä Maapallon ulkopuoliselta uhalta.

Voit tilata ESOcastit iTunesissa, vastaanottaa tulevat jaksot YouTubessa tai seurata meitä Vimeossa.

Monia muita ESOcast-jaksoja on myös nähtävillä.

Selvitä kuinka katsoa ESOcast-tekstityksiä ja avustaa niiden tekemisessä useilla kielillä, tai käännä tämä video YouTubessa.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi

Calum Tuner
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6670
Sähköposti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann18052

Kuvat

Screenshot of ESOcast 168
Screenshot of ESOcast 168
Englanniksi

Videot

ESOcast 168: NEOs — Near Earth Objects
ESOcast 168: NEOs — Near Earth Objects
Englanniksi