At finde barium i en exoplanetatmosfære

Animationen her viser den metode, kaldet transit spektroskopi, som astronomerne bruger til at studere exoplaneternes atmosfærer. Når planeten passerer ind foran dens stjerne, vil lyset fra stjernen blive filtreret af de grundstoffer og molekyler, som findes i atmosfærelagene, og det ændrer det stjernelys vi ser en smule, så vi kan afsløre grundstoffernes kemiske fingeraftryk i det spectrum, som observeres.

Astronomerne har brugt denne transitteknik til at finde barium i to exoplanetatmosfærer, omkring WASP-76 b og WASP-121 b. Stjernen består af mange grundstoffer, og deriblandt hydrogen og små spor af barium. Imens exoplaneten passerer forbi stjernen, så dens lys filtreres delvist igennem planetens atmosfære, bliver påvirkningen fra barium kraftigere, og dermed kan man afsløre, at grundstoffet findes i exoplanetatmosfærerne. I de virkelige spektrer for WASP-76 b og WASP-121 b er der mange andre grundstoffer end hydrogen og barium - dem, som vi har udvalgt til denne illustration. Hydrogen (brint) er det enkleste og hyppigste grundstof i Universet. Det har kun en proton i kernen, mens barium har 56.

Der er opdaget barium i de to ultravarme jupiterlignende exoplaneter WASP-76 b og WASP-121 b ved hjælp af det ekstremt følsomme instrument ESPRESSO på ESOs Very Large Telescope. Hvordan barium kan forblive højt oppe i atmosfæren under disse eksotiske forhold, forbliver endnu en gåde for astronomerne.

Kilde:

ESO/L. Calçada/M. Kornmesser

Om videoen

Id:eso2213b
Sprog:da
Udgivelsesdato:13. oktober 2022 14:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2213
Spilletid:22 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Type:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Planetary System

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
4,8 MB

For Broadcasters