Animation af baner og resonanser for exoplanetsystemet TOI-178 (der er lyd på!)

Animationen her viser, hvordan TOI-178 systemet kan se ud set fra den exoplanet, som er fjernest fra stjernen. Nye resultater fra Adrien Leleu og hans kolleger, opnået med målinger fra forskellige teleskoper, har afsløret, at systemet har seks exoplaneter, og at de alle bortset fra den inderste har deres baner låst til hinanden i en usædvanlig resonans. Blandt andet har ESOs Very Large Telescope været brugt til observationerne.

Men selvom banerne i systemet er i indbyrdet harmoni, er der mere uorden i exoplaneternes fysiske parametre. Der er store variationer i tætheden fra planet til planet. Det passer ikke godt med, hvordan astronomerne forestiller sig at planeter dannes og udvikler sig. 

Animatioone her er baseret på de kendte fysiske parametre for exoplaneter og stjerne, og på en enorm database med kendte objekter i Universet. Exoplaneternes rytmiske bevægelser er repræsenteret ved en musikalsk harmoni, hvor hver af planeterne har sin tone i den pentatoniske skala. Tonen høres når en planet har fuldført sin fulde bane eller et halvt omløb om stjernen, og når exoplaneterne står på linie i disse punkter, klinger de i resonans.

Kilde:

ESO/L. Calçada

Om videoen

Id:eso2102b
Sprog:da
Udgivelsesdato:25. januar 2021 16:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2102
Spilletid:01 m 12 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:TOI-178
Type:Unspecified : Star : Circumstellar Material : Planetary System

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
18,3 MB

For Broadcasters