Pressemeddelelse

Chiles præsident besøger Paranal for at offentliggøre jordoverdragelse til E-ELT

28. oktober 2013

Ved en ceremoni der i går blev holdt på ESOs Paranal-observatorium i Chiles Atacamaørken, overrakte Chiles præsident Sebastián Piñera et dekret, der overfører jorden omkring Cerro Amazones til ESO. Cerro Amazones er et 3060 meter høj bjergtop, der ligger 20 kilometer fra ESOs Very Large Telescope på Cerro Paranal, og vil være det fremtidige hjem for European Extremely Large Telescope (E-ELT).

Præsident Piñera blev modtaget på Paranal-observatoriet af ESOs generaldirektør Tim de Zeeuw, ESOs repræsentant i Chile Fernando Comerón og vicedirektøren for La Silla-observatoriet Ueli Weilenmann. Præsidenten blev ledsaget af udenrigsministeren Alfredo Moreno, ministeren for minedrift Hernán de Solminihac samt repræsentanter fra de lokale chilenske autoriteter.
Besøget indebar en tur til toppen af Cerro Paranal, hvor ESOs Very Large Telescope (VLT), der er det mest avancerede optiske teleskop i verden, ligger. Præsidenten og minister Moreno og Solominihac besøgte også VLTs kontrolrum, der også fungerer som operationscenter for det fremtidige E-ELT. 

I løbet af en ceremoni på Paranal Residencia, overrakte Præsident Piñera et overførselsdekret over Cerro Armazones jorden til ESOs generaldirektør. 

Præsidenten lagde i løbet af ceremonien meget vægt på vigtigheden af beskyttelsen af himlen over Nordchile. "Beskyttelsen af vores landjord og vores privilegerede himmel der bruges til undersøgelse af universet er et langvarigt engagement fra Chile. E-ELT vil gavne mange kommende generationer med enestående videnskabelige opdagelser, måske endda opdagelsen af liv på andre planeter. Chiles position som verdens astronomiske hovedstad er nu slået fast."

ESOs generaldirektør udtrykte sin taknemmelighed over denne vigtige milepæl overfor Chiles regering: "Samarbejdet mellem Chile og ESO der begyndte for 50 år siden, har vist sig, ikke kun at være frugtbart og langvarende, men muliggørende for spændende muligheder i fremtiden - til gavn for både Chile, ESOs medlemslande og for videnskabelige og teknologiske fremskridt. E-ELT er et klart bevis på dette."

Ifølge dekretet vil Chiles regering overlevere 189 kvadratkilometer jord omkring Cerro Armazones til opbyggelsen af E-ELT og vil give en 50-årig konsessionskontrakt på det omkringliggende område. Dette areal der er 362 kvadratkilometer vil beskytte E-ELT fra lysforurening og påvirkning fra minedrift. Når E-ELT står fuldt operationsdygtigt i starten af det næste årti vil det bliver drevet fra ESOs Paranal-observatorium.

Ceremonien ligger efter en aftale indgået i oktober 2011 mellem Chiles udenrigsminister og ESO.

Mere information

ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive "verdens største øje mod himlen".

Links

Kontakter

Valentina Rodríguez
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Tel: +56 2 24639123
E-mail: vrodrigu@eso.org

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1345 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1345da
Navn:ESO Director General, President
Type:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : People
Facility:Extremely Large Telescope

Billeder

Chiles præsident besøger Paranal til E-ELT jord ceremoni
Chiles præsident besøger Paranal til E-ELT jord ceremoni
Chiles præsident besøger Paranal for at offentliggøre jordoverdragelse til E-ELT
Chiles præsident besøger Paranal for at offentliggøre jordoverdragelse til E-ELT