eso1150da — Pressemeddelelse

E-ELT rykker tættere på virkeligheden

9. december 2011

Det Europæiske Syd Observatoriums styrende organ, ESO-Rådet, har godkendt ESO’s budget for 2012. Budgettet indeholder forberedende arbejde på vejstrækningen op til E-ELT’s fremtidige hjem på Cerro Armazones og starten på udviklingen af nogle meget udfordrende optiske komponenter til teleskopet. Nu hvor flere ESO-medlemslande har forpligtet sig til at bidrage med deres del af den nødvendige ekstra finansiering, forventes den endelige godkendelse af hele E-ELT-programmet i midten af 2012.

På sit 124. møde den 7.-8. december 2011 i ESO’s hovedkvarter, godkendte ESO-Rådet budgettet for 2012, der indeholder finansiering af nogle af de første elementer til E-ELT. Det drejer sig om forberedende arbejde på tilkørselsvejene til teleskopets fremtidige hjem på Cerro Armazones, og påbegyndelsen af arbejdet med det udfordrende adaptive optiske spejl (M4 – dvs. det fjerde spejl ud af fem i teleskopet). Arbejdet vil gå i gang i begyndelsen af 2012. Rådets endelige godkendelse af hele E-ELT-projektet forventes i midten af 2012.

I løbet af de seneste måneder er der sket store fremskridt for E-ELT-projektet. En aftale, der blev underskrevet mellem ESO og den chilenske regering i oktober 2011, omfattede donation af landområdet til teleskopet samt den chilenske regerings støtte til E-ELT-projektet (eso1139). I løbet af oktober 2011 bekræftede en ekstern undersøgelse at E-ELT kan bygges inden for det foreslåede budget på 1082 millioner euro (i 2012 euro).

Tidligere detaljerede undersøgelser havde allerede bekræftet, at designet teknisk set er i orden. På sit møde i september 2011 sagde ESO’s videnskabeligt-tekniske komité (Scientific Technical Committee, STC) god for planen, der beskriver de første instrumenter, som skal monteres på E-ELT, samt tidsplanen for deres udvikling.

Det detaljerede E-ELT-konstruktionsforslag, en omfattende 264-siders bog med oplysninger om alle aspekter af projektet, er nu blevet gjort tilgængelig sammen med en kort sammenfatning.

Alle ESO’s medlemslande er ivrige efter at komme videre med E-ELT og er enige om, hvordan de ekstra omkostninger ved det enorme projekt skal fordeles. Tre ESO-medlemslande, Tjekkiet, Sverige og Finland har allerede givet ekstra midler. Adskillige andre medlemslande, herunder ESO’s største medlemsland, Tyskland, har erklæret, at de nu er i stand til at støtte projektet økonomisk. Det forventes, at tilstrækkelig finansiering fra medlemslandene vil være på plads i midten af 2012, så Rådet kan give fuld godkendelse af E-ELT-projektet på det tidspunkt [1]. Denne tidsplan forudsætter, at Brasilien vil have fuldført ratifikationen af sit ESO-medlemskab inden da.

”E-ELT er begyndt at blive til virkelighed. Men med et projekt af denne størrelse forventes det, at godkendelsen af de ekstra udgifter vil tage tid. Samtidig erkender Rådet, at det forberedende arbejde skal begynde nu, for at projektet kan være klar til at starte byggeriet fuldt ud i 2012”, siger ESO’s generaldirektør Tim de Zeeuw.

For nylig er der også kommet nogle meget betydelige tilsagn om nationale midler til teleskopet og dets instrumentering (ann11067).

Blandt andre begivenheder på mødet valgte ESO-Rådet enstemmigt prof. Xavier Barcons fra Spanien som den næste formand for Rådet, og godkendte udnævnelsen af en E-ELT-projektleder, som der nu søges kandidater til.

E-ELT er det største projekt ESO nogensinde har påtaget sig, og det største jordbaserede optisk/infrarøde astronomiske projekt i historien. E-ELT forventes at være i drift tidligt i det næste årti.

Noter

[1] Rådet har besluttet, at projektet kan godkendes fuldt ud, før 100 % af den resterende finansiering fra medlemslandene er på plads.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Michael Linden-Vørnle
Tycho Brahe Planetarium
Copenhagen, Denmark
Tel: +45 33 18 19 97
Email: mykal@tycho.dk

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
Email: lars@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1150 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1150da
Navn:Cerro Armazones, Extremely Large Telescope
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope
Facility:Extremely Large Telescope

Billeder

The E-ELT at sunset (artist’s impression)
The E-ELT at sunset (artist’s impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
The E-ELT laser guide stars at work (artist’s impression)
The E-ELT laser guide stars at work (artist’s impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
E-ELT mirror segments under test
E-ELT mirror segments under test
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

The E-ELT gets ready for action (artist's impression)
The E-ELT gets ready for action (artist's impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
The E-ELT in Action (artist's impression)
The E-ELT in Action (artist's impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
E-ELT Laser Guide Star
E-ELT Laser Guide Star
tekst kun tilgængelig på engelsk
E-ELT mirror segments under test
E-ELT mirror segments under test
tekst kun tilgængelig på engelsk