Pressemeddelelse

Europæisk ALMA-antenne bringer det totale antal på Chajnantor op på 16

ALMA gøres klar til sine første videnskabelige observationer

28. juli 2011

Den første europæiske antenne til Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) nåede nye højder, da den blev transporteret til observatoriets Array Operations Site (AOS) den 27. juli 2011. Antennen, der har en diameter på 12 meter, er nu ankommet til Chajnantor-sletten, 5000 meter over havoverfladen. Her skal den slutte sig til antenner fra de øvrige internationale ALMA-partnere, hvilket bringer det totale antenneantal på AOS op på 16.

Selv om 16 blot lyder som et hvilket som helst tal, så er det netop det antal antenner, der betyder, at ALMA kan begynde sine videnskabelige observationer. Det er derfor en vigtig milepæl for projektet. Snart vil astronomer kunne gå i gang med at udføre nye videnskabelige undersøgelser med ALMA.

Antennen, der er lavet af det europæiske AEM-konsortium [1] efter ordre fra ESO, blev i april overleveret til observatoriet på Operations Support Facility (OSF) efter en testperiode på seks måneder. OSF befinder sig i 2900 meters højde ved foden af de chilenske Andesbjerge. Der blev antennen udstyret med meget følsomme sensorer, der er kølet ned med flydende helium, og anden nødvendig elektronik. Nu har et af de kæmpestore transportkøretøjer, der er bygget specielt til ALMA, bragt antennen 28 km længere langs den tørre ørkenvej til AOS. AOS er den sidste anløbshavn på en lang rejse, der begyndte, da komponenterne til antennen blev lavet på fabrikker rundt om i Europa under ESO’s strenge opsyn.

Stefano Stanghellini, projektleder på ALMA-antenneprojektet ved ESO, sagde: ”Det er fantastisk at se den første europæiske ALMA-antenne nå Chajnantor. Det er fra denne golde slette, at dette teknologiske mesterværk vil blive brugt til at studere kosmos.”

ALMA’s Early Science-observationer skal efter planen gå i gang senere på året. Selv om ALMA stadig er under opbygning, vil den 16 antenner store opstilling, der vil være tilgængelig på det tidspunkt, allerede overgå alle andre teleskoper af denne slags.  Astronomer fra hele verden har indgivet næsten 1000 forslag til Early Science-observationer. Denne efterspørgsel er omkring ni gange større end antallet af observationer, der forventes at blive udført i den første fase af Early Science. Det viser, hvor ivrige forskerne er efter at gøre brug af ALMA, selv i denne tidligere fase.

Det sidste trin fra OSF til Chajnantor-sletten er en relativt kort rejse, men for ALMA gør det en stor forskel. Slettens højtliggende placering – 2100 meter højere end OSF – giver de ekstremt tørre betingelser, der er afgørende for observationer ved millimeter- og submillimeterbølgelængder, eftersom disse lyssvage signaler fra rummet let bliver absorberet af Jordens atmosfære.

Mens Chajnantor er ideel for ALMA, gør den ekstreme højde og manglen på ilt menneskelige besøg mindre behagelige. Selv om der er en teknisk bygning på Chajnantor – det er faktisk en af de højeste bygninger i verden – udfører medarbejderne ved ALMA så meget af deres arbejde som muligt fra OSF, der ligger lavere, hvor de kan fjernstyre teleskopet.

Når ALMA er færdigbygget i 2013, vil teleskopet have i alt 66 avancerede antenner, der skal arbejde sammen som ét enkelt, kraftfuldt teleskop, der observerer lys ved millimeter- og submillimeterbølgelængder. ALMA skal hjælpe astronomerne med at studere oprindelsen af planeter, stjerner, galakser og endda Universets selv ved at observere kold molekylær gas i Mælkevejen og længere væk såvel som reststråling fra Big Bang.

ALMA, en international astronomisk facilitet, er et partnerskab mellem Europa, Nordamerika og Østasien i samarbejde med Chile. Konstruktionen og driften af ALMA ledes i Europa af ESO, i Nordamerika af National Radio Astronomy Observatory (NRAO) og i Østasien af National Astronomical Oberservatory of Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) står for den forenede ledelse og overordnede administration af konstruktion, bestilling og drift af ALMA.

25 europæiske ALMA-antenner, inklusiv denne, er stillet til rådighed af ESO gennem en kontrakt med det europæiske AEM-konsortium. ALMA vil desuden få 25 antenner, der er stillet til rådighed af Nordamerika, og 16, der er stillet til rådighed af Østasien.

Noter

[1] AEM-konsortiet består af Thalis Alenia Space, European Industrial Engineering og MT-Mechatronics.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Stefano Stanghellini
ALMA Antenna Project Manager, ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6570
E-mail: sstanghe@eso.org

Douglas Pierce-Price
Public Information Officer, ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6759
E-mail: dpiercep@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1127 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1127da
Navn:ALMA transporters, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array

Billeder

European ALMA antenna brings total on Chajnantor to 16
European ALMA antenna brings total on Chajnantor to 16
tekst kun tilgængelig på engelsk
European ALMA antenna brings total on Chajnantor to 16
European ALMA antenna brings total on Chajnantor to 16
tekst kun tilgængelig på engelsk
First European ALMA antenna on its way to Chajnantor
First European ALMA antenna on its way to Chajnantor
tekst kun tilgængelig på engelsk
First European ALMA antenna on its way to Chajnantor
First European ALMA antenna on its way to Chajnantor
tekst kun tilgængelig på engelsk
European ALMA antenna brings total on Chajnantor to 16
European ALMA antenna brings total on Chajnantor to 16
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

European ALMA antenna brings total on Chajnantor to 16
European ALMA antenna brings total on Chajnantor to 16
tekst kun tilgængelig på engelsk