Tre meget forskellige teleskoper på La Silla

Construction of the ESO 3.6-metre telescope
La Silla
Træk i den grønne knap for at se billederne

ESO fylder 50 i år, og for at fejre dette vigtige jubilæum, vil vi give dig et indblik i vores historie. En gang om måneden i løbet af 2012 vil et særligt før-og-nu ugens billede vise, hvordan tingene har ændret sig i løbet af årtierne på La Silla og Paranal-observatorierne, ESO’s kontorer i Santiago de Chile og i hovedkvarteret i Garching ved München, Tyskland.

Disse to billeder er taget på toppen af La Silla, der er et 2400 meter højt bjerg i udkanten af den chilenske Atacama-ørken. La Silla var ESO’s første observatorium. Det historiske billede er taget i 1975 og viser nogle af de lastbiler og andet udstyr, der blev anvendt til konstruktionen af kuplen på ESO’s 3,6 meter teleskop, som var i gang bag fotografen. Til venstre er stedets vandtanke.

På det nutidige billede ses tre nye teleskoper, der indbyrdes ser meget forskellige ud. Til højre for vandtanken er ESO’s New Technology Telescope (NTT), som så det første lys den 23. marts 1989. Dette 3,58 meter teleskop var det første nogensinde med et computerstyret hovedspejl, der kan justere sin form under observationer for at optimere billedkvaliteten. Den ottekantede bygning, som huser NTT, er et andet teknologisk gennembrud. Den er ventileret med et system af klapper, der gør luftstrømmen jævn henover spejlet, reducerer turbulens og giver skarpere billeder.

Til højre for NTT er det schweiziske 1,2 meter Leonhard Euler-teleskop, der står i en mere traditionel kuppelformet bygning. Det drives af observatoriet i Genève ved Université de Genève i Schweiz, og indfangede sit første lys den 12. april 1998. Teleskopet bruges til at søge efter exoplaneter på den sydlige himmel; den første opdagelse var en planet i kredsløb om stjernen Gliese 86 (se eso9855). Teleskopet observerer også variable stjerner, gammaglimt og aktive galaksekerner.

 I forgrunden til højre er en bygning med tilnavnet Sarcofago (sarkofag). Den huser TAROT  (Télescope à Action Rapide pour les Objets Transitoires eller Rapid Action Telescope for Transient Objects) startede sit arbejde på La Silla den 15. September 2006. Dette hurtigt-bevægende, men forholdsvis lille 25 centimeter robotteleskop reagerer meget hurtigt på alarmeringer fra satellitter om gammaglimt og udpeger positionen af disse dramatiske, men flygtige begivenheder. Ved at observere disse kosmiske eksplosioner kan astronomerne studere dannelsen af sorte huller og udviklingen af stjerner i det tidlige univers. TAROT drives af et konsortium ledet af Michel Boër fra Observatoire de Haute Provence i Frankrig.

NTT drives af ESO, mens Leonhard Euler teleskopet og TAROT hører til gruppen af nationale og projekt-teleskoper, der er på La Silla. Selv i dag, over 40 år efter indvielsen, er La Silla stadig i front indenfor astronomi.

Links

Kilde

ESO

Om billedsammenligningen

Id:potw1219a
Udgivelsesdato:7. maj 2012 10:00

Billeder

Construction of the ESO 3.6-metre telescope
Construction of the ESO 3.6-metre telescope
tekst kun tilgængelig på engelsk
La Silla
La Silla
tekst kun tilgængelig på engelsk