Meddelelse

ESOcast 83: Totalt cool dværg med planeter

Vi ser efter tegn på liv på planeter ved ultrakolde dværgstjerner.

2. maj 2016

Hvor er det mon bedst at kigge efter tegn på liv i Universet? Der er noget, der tyder på, at det er omkring nogle af de nære stjerner, som kaldes ultrakolde dværgstjerner, foreslåer et internationalt hold af astronomer. Der er tale om meget svagtlysende stjerner; meget koldere og meget rødere end Solen, og de er ikke meget større end planeten Jupiter. Til gengæld er de yderst almindelige, for de udgør omkring 15% af stjernerne i Solens nabolag.

2MASS J23062928-0502285, som også kendes som TRAPPIST-1 er lige netop sådan en ultrakold dværgstjerne i stjernebilledet Aquarius. Stjernen er kun 40 lysår borte, så selvom den er meget svag, kan astronomerne alligevel få meget præcise måleresultater ved at bruge det specialiserede teleskop TRAPPIST på ESOs La Silla Observatorium i Chile.

I den nye ESOcast 83 video fortæller vi, hvordan astronomerne opdagede tre planeter på størrelse med Jorden i kredsløb omkring TRAPPIST-1, og på dem kan der være områder, hvor livet kan eksistere. Det er første gang, der er fundet den slags planeter ved en ultrakold dværgstjerne, og det bliver her, vi i fremtiden først og fremmest vil søge efter liv med fremtidens teleskoper.

Man kan abonnere gratis på ESOcasts i iTunes, finde fremtidige videoer på YouTube eller følge os på Vimeo.

Det er også mange andre ESOcast videoer. Bare klik her.

Der er mulighed for at se ESOcasts med undertitler eller selv at hjælpe os med at skrive dem i dit eget sprog ved at klikke her, og her er der en vejledning i at oversætte videoer ved hjælp .

Links

Kontakter

ESON-Danmark
Ole J. Knudsen, Stellar Astrophysics Centre, Aarhus Universitet
tlf 8715 5597, 4057 4520
e-mail ESON-Denmark@eso.org

Om meddelelsen

Id:ann16027

Billeder

Tegnerens udgave af dværgstjernen TRAPPIST-1 og dens tre små planeter
Tegnerens udgave af dværgstjernen TRAPPIST-1 og dens tre små planeter

Videoer

ESOcast 83: Ultrakold dværgstjerne med planeter
ESOcast 83: Ultrakold dværgstjerne med planeter