Venus, Jupiter en de Kunst van het Geduld

Deze opmerkelijke foto toont het ESO La Silla-observatorium op de voorgrond met de planeten Venus en Jupiter laag aan de hemel en de Melkweg daarachter. Het duurde wel drie nachten voordat Zdenek Bardon, de fotograaf, dit prachtige beeld vast kon leggen; astrofotografen zijn afhankelijk van de grillen van het weer en bij deze foto was dat geen uitzondering. Hij moest drie dagen wachten op een kristalheldere nacht zonder wolken en met een lage luchtvochtigheid om Venus, Jupiter en de Melkweg in al hun glorie te vangen.

La Silla is een bijzondere locatie voor astronomie omdat het relatief weinig lichtvervuiling heeft waardoor de sterren kristalhelder lijken – ook al zijn lichten van menselijke woningen aan de horizon zichtbaar. Deze plaats heeft ook een uitzonderlijk lage luchtvochtigheid dankzij de hoogte van 2400 meter boven zeeniveau. Hoge luchtvochtigheid is een probleem voor zowel professionele astronomen als astrofotografen. Spiegels en lenzen kunnen beslaan door condensatie en sommige delen van het elektromagnetische spectrum worden geabsorbeerd door de dichtere waterdamp die aanwezig is in een atmosfeer met een hoge luchtvochtigheid.

Tijdens de meeste nachten heeft deze waarneemplaats geen last van atmosferische storingen zoals wolken en regen, maar heel ongewoon moest Bardon twee extra nachten wachten op dit shot. En het was het wachten waard! Het laat niet alleen zien hoe mooi de uitzichten zijn in de Atacama-woestijn, het demonstreert ook de hoogwaardige waarneemomstandigheden die zowel de 3,6-meter telescoop als de New Technology Telescope, onder beheer van ESO, ondervinden.

De Melkweg is zichtbaar als het lint van sterren aan de horizon. Venus is de grootste lichtvlek aan de linkerkant van het scherm en Jupiter is de kleinere lichtpunt eronder en iets naar rechts

Credit:

Over de afbeelding

Id:potw2005a
Taal:nl-be
Type:Fotografisch
Publicatiedatum:3 februari 2020 06:00
Grootte:4944 x 3294 px

Over het object

Naam:La Silla
Type:Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky
Unspecified : Technology : Observatory

Image Formats

Grote JPEG
2,8 MB

Inzoomen


Wallpapers

1024x768
236,0 KB
1280x1024
374,9 KB
1600x1200
527,8 KB
1920x1200
617,7 KB
2048x1536
807,8 KB