De levenscyclus van een zonachtige ster (met tekst)

Deze afbeelding volgt het leven van een zonachtige ster, van zijn geboorte (links) tot aan zijn evolutie tot een rode reuzenster (rechts). Links is de ster tijdens zijn vormingsproces te zien: een protoster, gehuld in een stofrijke materieschijf. Later evolueert hij tot een ster als onze zon. Na het grootste deel van zijn leven in dit stadium te hebben verkeerd, wordt de kern van de ster geleidelijk heter, waardoor de ster opzwelt en roder wordt, totdat hij in een rode reus verandert.

In het volgende stadium zal de ster zijn buitenste lagen afstoten, waardoor een zogeheten planetaire nevel ontstaat. Daarbij blijft de kern van de ster achter als een klein, compact overblijfsel dat een witte dwergster wordt genoemd.

Op de tijdlijn is aangegeven in welke levensfase onze zon en zijn beide dubbelgangers 18 Sco en HIP 102152 zich op dit moment bevinden. De zon is 4,6 miljard jaar oud en 18 Sco 2,9 miljard jaar. De oudste dubbelganger is ongeveer 8,2 miljard jaar oud en is daarmee de oudste in zijn soort die we kennen. Door HIP 102152 te onderzoeken, kunnen we een indruk krijgen van wat onze zon te wachten staat.

De leeftijden, afmetingen en kleuren op deze afbeelding zijn slechts ter indicatie (niet op schaal). Een protoster (uiterst links) kan 2000 keer zo groot zijn als onze zon. Een rode reus (uiterst rechts) kan ongeveer 100 keer zo groot zijn als de zon.

Credit:

ESO/M. Kornmesser

Over de afbeelding

Id:eso1337a
Taal:nl-be
Type:Collage
Publicatiedatum:28 augustus 2013 15:30
Gerelateerde berichten:eso1337
Grootte:3800 x 2250 px

Over het object

Naam:HIP 102152
Type:Milky Way : Star
Afstand:250 lichtjaren

Image Formats

Grote JPEG
1,9 MB