eso1149nl — Organisatiepersbericht

Prins Filip van België leidt bezoek industriële delegatie aan ESO-locaties in Chili

8 december 2011

De kroonprins van België bezocht ESO’s Paranal-sterrenwacht in het gezelschap van een zakendelegatie die toekomstige kansen voor de Europese industrie verkent binnen de context van ESO’s European Extremely Large Telescope-project.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip, Hertog van Brabant, kroonprins van België, begon zijn bezoek aan de ESO-locatie in Chili op maandag 5 december 2011, toen hij een industriële bijeenkomst bijwoonde in het Vitacura-kantoor van ESO in de Chileense hoofdstad Santiago. Tijdens deze bijeenkomst stonden de vele kansen centraal die ESO’s E-ELT, een telescoop met een hoofdspiegel van de 40-meterklasse die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden, Europese bedrijven kan bieden.

‘De E-ELT biedt bedrijven en organisaties in ESO-lidstaten ongekende kansen, en als de grootste telescoop in zijn soort zal hij een krachtige drijfveer zijn voor toekomstig onderzoek,’ verklaarde prof. Massimo Tarenghi, ESO-vertegenwoordiger in Chili.

Als een van de oprichters van ESO heeft België al veel belangrijke bijdragen aan de organisatie geleverd. Zo zijn de vier Auxiliary Telescopes van de Paranal-sterrenwacht gebouwd door het Belgische bedrijf AMOS (Luik). Ook twee belangrijke contracten die verband houden met de ontwerpfase van de E-ELT zijn al aan Belgische bedrijven toegekend.

De Belgische astronomische gemeenschap maakt volop gebruik van ESO-faciliteiten. Onlangs is met de Belgische telescoop TRAPPIST van de ESO-sterrenwacht op La Silla een belangrijke ontdekking gedaan over de dwergplaneet Eris (eso1142).

Op woensdag 7 december vloog de delegatie van Santiago naar de Atacama-woestijn, een van de droogste plekken op aarde en de thuisbasis van ESO’s Paranal-sterrenwacht. Hier kreeg Zijne Koninklijke Hoogheid een rondleiding van prof. Massimo Tarenghi en dr. Michael Sterzik, die doel en werking van de telescopen uitlegden. Nadat bij zonsondergang de telescoopkoepels waren geopend, werd de delegatie naar een van de controleruimtes geleid, om getuige te zijn van een deel van de wetenschappelijke activiteiten die momenteel op Paranal plaatsvinden.

Prins Filip was in het gezelschap van Jean-Claude Marcourt, minister van Economie en Werkgelegenheid in de Waalse regering, minister van Staat Jos Chabert en Dirk Van Eeckhout, de Belgische ambassadeur in Chili, en een grote delegatie van het bedrijfsleven, onder wie vertegenwoordigers van AMOS, SEPTENTRIO, ENE, XENIC en de Universiteit van Luik.

Meer informatie

ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa, en het meest productieve astronomische observatorium ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerp, de bouw en het beheer van krachtige grondobservatoria die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op sterrenkundig gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. Ook is ESO de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste sterrenkundige project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescope (E-ELT), een telescoop van de 40-meterklasse die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Drs. Marieke Baan
Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)
Amsterdam, Netherlands
Tel: +31205257480
E-mail: h.m.baan@uva.nl

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
E-mail: mtarengh@eso.org

Patrick Geeraert
ESO Head of Administration
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6873
Mob: +49 176 1300 6504
E-mail: pgeeraer@eso.org

Gonzalo Argandoña
ESO education and Public Outreach Department
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3258
Mob: +56 9 9 829 4202
E-mail: gargando@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mob: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1149.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1149nl
Naam:Paranal, Santiago, Site visit, Very Large Telescope
Type:Unspecified : People : Other/General
Facility:Very Large Telescope

Afbeeldingen

Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Alleen in het Engels
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Alleen in het Engels
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Prince Philippe of Belgium visits ESO’s Paranal Observatory
Alleen in het Engels
Prince Philippe of Belgium visits ESO's premises in Santiago Chile
Prince Philippe of Belgium visits ESO's premises in Santiago Chile
Alleen in het Engels