Kosmisten tomurakeiden kasvu ruskeaa kääpiötä ISO-Oph 102 ympäröivässä kiekossa

Kiviplaneettojen ajatellaan muodostuvan tähteä ympäröivän materiakiekon alunperin mikroskooppisten hiukkasten törmäillessä satunnaisesti ja takertuen toisiinsa. Nämä pikkuruiset rakeet tunnetaan kosmisena tomuna ja ne ovat hyvin hienon noen tai hiesun kaltaisia. Ruskeat kääpiöt ovat tähtien kaltaisia kappaleita, jotka ovat liian pieniä loistaakseen tähtien tavoin kirkkaana. ALMA-teleskooppia (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) käyttävät tähtitieteilijät ovat ensimmäistä kertaa havainneet ruskeaa kääpiötä kiertävän tomukiekon ulko-osissa on samanlaisia millimetrin kokoluokan kiinteitä rakeita kuin vastasyntyneiden tähtien tiheämmissä kiekoissa. Yllättävä tulos haastaa kivisten, Maan kaltaisten planeettojen syntyteoriat ja antaa ymmärtää, että kiviplaneetat ovat maailmankaikkeudessa jopa oletettuakin yleisempiä.

Video alkaa laajalla panoraamalla Linnunradan näyttäviin keskusalueisiin näkyvässä valossa nähtynä. Se zoomaa tähtienmuodostusalueeseen Rho Ophiuchi ja edelleen ruskeaan kääpiöön ISO-Oph 102, tai Rho-Oph 102. Sitten taiteilijan näkemys esittää ruskeaa kääpiötä ympäröivää kiekkomateriaalia ja zoomaa näyttämään kuinka pienet rakeet törmäävät ja takertuvat toisiinsa muodostaen suurempia rakeita.

Oikeudet:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Calçada (ESO)/M. Kornmesser (ESO)/Nick Risinger (skysurvey.org)/Digitized Sky Survey 2 Music: movetwo

Videosta

Tunnistus:eso1248a
Kieli:fi
Julkaisupäivä:30. marraskuuta 2012 12:00
Vastaavat julkaisut:eso1248
Kesto:01 m 18 s
Frame rate:30 fps

Kohteesta


HD


Large

Suuri QT
20,0 MB

Medium

Video podcast
14,9 MB

Small

Pieni Flash
6,8 MB
Pieni QT
5,1 MB

For Broadcasters