Lehdistötiedote
ESO:n ELT-teleskoopin peruskiven muuraus
ELT-teleskoopin kuvun ja teleskooppirakenteen valmistaminen alkaa
26. toukokuuta 2017
ESO:n ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) peruskiven muuraukseen osallistui tänään Chilen tasavallan presidentti Michelle Bachelet Jeria. Seremonia järjestettiin ESO:n Paranalin observatoriolla Pohjois-Chilessä, lähellä tulevan jättiläisteleskoopin sijaintipaikkaa. Tämä virstanpylväs juhlistaa maailman suurimman optisen teleskoopin kuvun ja teleskooppirakenteen valmistamisen alkua sekä aloittaa tähtitieteessä uuden aikakauden. Tapahtuma juhlisti myös observatorion liittämistä Chilen kansalliseen sähköverkkoon.
Presidentti Bacheletin ottivat tänään vastaan ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw, ELT-teleskoopin ohjelmapäällikkö Roberto Tamai ja La Silla Paranal -observatorion johtaja Andreas Kaufer. Läsnä olivat myös kaivosministeri Aurora Williams, valtionvarainministeri Luis Felipe Céspedes ja energiaministeri Andrés Rebolledo. Lisäksi seremoniaan ottivat osaa monet muut arvovaltaiset kansainväliset ja chileläiset hallintoa ja teollisuutta edustaneet vieraat, ESO:n tiedemiehiä ja insinöörejä sekä paikallisten ja kansainvälisten tiedotusvälineiden edustajia [1].
Seremonian huippukohtiin kuului ESO:n valmistaman aikakapselin sulkeminen. Sisältöön lukeutuvat juliste ESO:n nykyisen henkilökunnan valokuvista ja teleskoopin tulevia tieteellisiä tavoitteita käsittelevä kirja. Aikakapselin kantena toimii Zerodur®-lasista kaiverrettu kuusikulmainen pala, joka on 1:5-pienoismalli yhdestä ELT:n pääpeilin palasta.
Puheessaan presidentti tähdensi: "Tämän rakennustyön symbolisen aloituksen myötä rakennamme pelkkää teleskooppia enemmän: tämä on yksi tieteen ja teknologian pystyvyyden suurimpia osoituksia ja edustaa kansainvälisen yhteistyön poikkeuksellisia mahdollisuuksia."
Tim de Zeeuw kiitti presidenttiä ja tämän hallintoa jatkuvasta tuesta ESO:lle Chilessä ja maan vertaansa vailla olevan taivaan suojelusta: "ELT tulee tekemään löytöjä, joita emme yksinkertaisesti pysty edes kuvittelemaan tänään, ja se tulee varmasti innostamaan lukuisia ihmisiä kautta koko maailman pohtimaan tiedettä, teknologiaa ja paikkaamme maailmankaikkeudessa. Tämä tuo suuria hyötyjä ESO:n jäsenmaille, Chilelle ja koko maailmalle."
ESO:n johtokunnan puheenjohtaja Patrick Roche lisäsi: "Tämä on virstanpylväs ESO:n historiassa. ELT tulee olemaan lajissaan kaikkein tehokkain ja kunnianhimoisin teleskooppi. Me olemme saavuttaneet tämän vaiheen ESO:n jäsenmaiden, Chilen ja muiden alueiden lukuisten ihmisten vuosia kestäneiden ponnistelujen ansiosta. Kiitän heitä kaikkia ja minulla on ilo nähdä useita heistä täällä tänään juhlimassa tätä tapahtumaa."
ELT-teleskooppi tulee halkaisijaltaan 39-metrin pääpeileineen olemaan maailman suurin optisen ja infrapuna-alueen teleskooppi ja viemään teleskooppien insinööritaidon uusiin ulottuvuuksiin. Se sijoitetaan suunnattomaan, halkaisijaltaan 85-metriseen kupuun, joka on pinta-alaltaan samaa luokkaa jalkapallokentän kanssa [2].
Vuosi sitten ESO allekirjoitti sopimuksen ACe Consortiumin kanssa, johon kuuluvat Astaldi, Cimolai ja nimetty aliurakoitsija EIE Group, kuvun ja teleskooppirakenteen valmistamisesta (eso1617). Tämä oli suurin ESO:n milloinkaan myöntämä sopimus ja myös suurin milloinkaan tehty maanpäällisen tähtitieteen urakkasopimus. Peruskiven muurauksen myötä ELT:n kuvun ja teleskooppirakenteen valmistaminen ovat virallisesti alkaneet.
Seremonia juhlisti myös Cerro Paranalin ja Cerro Armazonesin liittämistä Chilen kansalliseen sähköverkkoon. Chileläinen Grupo SAESA hallinnoi tätä Chilen hallituksen vahvan tuen ansiosta mahdolliseksi tullutta liitosta. Uusi liitos alentaa kuluja ja tarjoaa paremman luotettavuuden ja vakauden sekä pienentää observatorion hiilijalanjälkeä.
ELT on tuorein lukuisista ESO:n projekteista, jotka ovat hyötyneet suuresti isäntävaltio Chilen hallituksen jatkuvasta tuesta, joka on jatkunut yli puoli vuosisataa. Ulkoministeriö, energiaministeriö ja kansallinen energiakomissio (CNE) ovat olleet tärkeässä roolissa observatorioiden alueen menestyksekkäässä liittämisessä sähköverkkoon.
ELT-alueen lahjoitti Chilen hallitus ja sitä ympäröi suurempi toimilupa-alue, joka suojelee teleskooppia kaikenlaisilta häiriöiltä, mikä edistää Chilen asemaa maailman tähtitieteen johdossa.
ELT-teleskooppi tulee olemaan suurin milloinkaan taivaalle kohdistettu "silmä" ja saattaa mullistaa käsityksemme maailmankaikkeudesta. Se käy käsiksi suureen valikoimaan tieteellisiä haasteita, mukaanlukien maankaltaisten eksoplaneettojen luotaaminen elämän merkkien löytämiseksi, pimeän energian ja aineen tutkimus ja maailmankaikkeuden varhaisten vaiheiden havainnointi alkuperämme tutkimiseksi. Se herättää myös uusia kysymyksiä, joita emme vielä osaa kuvitella, sekä parantaa elämää täällä Maapallolla uuden teknologian ja insinööritaidon läpimurtojen myötä.
ELT-teleskoopin on suunniteltu tekevän ensivalohavaintonsa vuonna 2024. Peruskiven muuraus juhlistaa tähtitieteen uuden aikakauden aamunkoittoa.
Lisähuomiot
[1] Seremonia siirrettiin Paranalin Residenciaan suunnitellulta Cerro Armazonesin vuorelta kovan tuulen johdosta.
[2] Kuvun kokonaismassaksi tulee noin 5000 tonnia ja teleskoopin jalustan ja putkirakenteen liikkuvan osan massaksi yli 3000 tonnia. Molemmat rakenteet ovat selvästi suurimmat milloinkaan optisen ja infrapuna-alueen teleskooppiin rakennetut ja saavat kaikki nykyiset teleskoopit vaikuttamaan kääpiömäisiltä. ELT tulee todella olemaan maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä.
Lisätietoa
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT -teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Lue lisää ELT-teleskoopista ESO:n WWW-sivuilta
- Uusimmat uutiset ja lehdistötiedotteet ELT-teleskoopista
- ELT-teleskoopin usein kysytyt kysymykset (englanniksi)
- ESO:n pääjohtajan puhe
- Kuvia ja videoita ELT-teleskoopista
Yhteystiedot
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1716fi |
Nimi: | Extremely Large Telescope |
Tyyppi: | Unspecified : Technology : Observatory |
Facility: | Extremely Large Telescope |