Lehdistötiedote

Tyynenmeren liiton neljäs huippukokous pidettiin ESO:n Paranalin observatoriolla

Neljä presidenttiä allekirjoitti Tyynenmeren liiton perustamissopimuksen Paranalilla

6. kesäkuuta 2012

Chilen, Kolumbian, Meksikon ja Perun presidentit tapasivat tänään ESO:n Paranalin observatoriolla Atacaman autiomaassa, Chilessä. He näkivät omakohtaisesti ESO:n lippulaivaobservatorion huipputason teleskooppeja ja teknologiaa. Presidentit kokoontuivat Paranalille Tyynenmeren liiton neljänteen huippukokoukseen, jossa liiton puitesopimus ratifioitiin.

Tänään keskiviikkona, 6. kesäkuuta, Chilen presidentti Sebastián Piñera, Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos, Meksikon presidentti Felipe Calderón ja Perun presidentti Ollanta Humala tapasivat Paranalin observatoriolla Tyynenmeren liiton neljännessä huippukokouksessa. Costa Rican ulkoasiainministeri José Enrique Castillo ja Panaman ulkoasiain varaministeri Francisco Álvarez De Soto osallistuivat tarkkailijoina. Lisäksi Kanadan ulkoasiainministeri John Baird, Japanin Chilen suurlähettiläs Hidenori Murakami ja Australian Chilen suurlähettiläs Virginia Greville osallistuivat vierailijoina. Tämä oli selvästi suurin korkean tason edustajien vierailu millekään ESO:n observatoriolle tähän mennessä.

Huippukokouksen tarkoitus oli ratifioida Tyynenmeren liiton puitesopimus. Sopimus virallistaa liiton näiden Latinalaisen Amerikan maiden välillä.

Aikaisemmin tänä aamuna presidentti Piñera toivotti kokoukseen tervetulleiksi virkaveljensä presidentit Calderónin, Humalan ja Santosin yhdessä ESO:n johtokunnan puheenjohtajan Xavier Barconsin, ESO:n pääjohtajan Tim de Zeeuwin, ESO:n Chilen edustajan Massimo Tarenghin ja observatorion johtajan Andreas Kauferin kanssa. Presidentti Piñeran seurana oli hänen vaimonsa, Cecilia Morel ja presidentti Calderón seurana hänen vaimonsa, Margarita Zavala.

"On valtava kunnia ESO:lle vastaanottaa tällaisia vieraita. Me olemme hyvin ylpeitä siitä, että Paranal on valittu isännöimään tällaista alueelle tärkeää kokousta sekä iloisia voidessamme esitellä työtämme näille merkkihenkilöille," sanoi ESO:n pääjohtaja.

Sopimuksen ratifioinnin jälkeen presidentit lounastivat yhdessä Paranalin majoitusrakennuksessa, jossa heihin liittyi hänen majesteettinsa Juan Carlos, Espanjan kuningas, joka oli yksityisvierailulla observatoriolla Chilen vierailunsa viimeisenä päivänä.

Myöhemmin samana päivänä ESO:n pääjohtaja piti huippukokousvieraille yleisesittelyn ESO:sta, minkä jälkeen chileläinen tähtitieteilijä María Teresa Ruiz - vuoden 1997 kansallisen eksaktien tieteiden palkinnon voittaja - esitteli heille tähtitieteen ihmeitä ennen observatoriokierrosta.

Presidentti Piñera saapui Paranalille eilen vieraillakseen observatoriolla. Tämä oli kolmas kerta, kun virassa istuva Chilen presidentti on vieraillut observatoriolla sen jälkeen, kun presidentti Eduardo Frei Ruiz-Tagle vihki observatorion käyttöön vuonna 1999 ja presidentti Ricardo Lagos vieraili siellä vuonna 2004.

Pääjohtajan esiteltyä ESO:n työtä presidentti Piñera tapasi ESO:n henkilökuntaa majoitusrakennuksessa ja myöhemmin koki maailman kehittyneimmän näkyvän valon teleskoopin havaintojenteon ilmapiiriä sen kontrollihuoneessa, jossa hänellä oli mahdollisuus aktiivisesti keskustella henkilökunnan kanssa ja auttaa havaintojen tekoa VLT:n kartoitusteleskoopilla.

Lisätietoa

Tyynenmeren liiton tarkoitus on edistää alueellista integraatiota ja suuremman kasvun kehittymistä sekä kilpailukykyä liiton jäsenmaissa, tarkoituksena siirtyä asteittain kohti tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaata liikkuvuutta.

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49-89-3200-6761
Matkapuhelin: +49-173-3872-621
Sähköposti: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3143
Sähköposti: mtarengh@eso.org

Valentina Rodríguez
ePOD Coordinator in Chile
Santiago, Chile
Puh.: +562 4633123
Sähköposti: vrodrigu@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1223.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1223fi
Nimi:Paranal, Summit
Tyyppi:Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Kuvat

Tyynenmeren liiton neljäs huippukokous (virallinen valokuva)
Tyynenmeren liiton neljäs huippukokous (virallinen valokuva)
Tyynenmeren liiton neljän maan presidentit
Tyynenmeren liiton neljän maan presidentit
Chilen presidentti Sebastián Piñera ja hänen vaimonsa Cecilia Morel Paranalin kontrollihuoneessa.
Chilen presidentti Sebastián Piñera ja hänen vaimonsa Cecilia Morel Paranalin kontrollihuoneessa.
Chilen presidentti Sebastián Piñera ja hänen vaimonsa Cecilia Morel Paranalin kontrollihuoneessa.
Chilen presidentti Sebastián Piñera ja hänen vaimonsa Cecilia Morel Paranalin kontrollihuoneessa.
Chilen presidentti Sebastián Piñera Paranalin kontrollihuoneessa.
Chilen presidentti Sebastián Piñera Paranalin kontrollihuoneessa.
Presidents of Chile, Colombia, and Mexico with representatives of ESO inside the VLT
Presidents of Chile, Colombia, and Mexico with representatives of ESO inside the VLT
Englanniksi
Fourth Summit of the Pacific Alliance (logo)
Fourth Summit of the Pacific Alliance (logo)
Englanniksi