Pressemeddelelse

Stillehavsalliancens fjerde topmøde afholdes på ESO’s Paranal-observatorium

Fire præsidenter på Paranal for at underskrive Stillehavsalliance-traktaten

6. juni 2012

Chiles, Colombias, Mexicos og Perus præsidenter mødtes i dag på ESO’s Paranal-observatorium i Atacama-ørkenen i Chile, for ved selvsyn at se teleskoperne og teknologien på ESO’s højborg. Præsidenterne mødtes på Paranal til Stillehavsalliancens fjerde topmøde, hvor alliancens rammeaftale blev ratificeret.

I dag, onsdag den 6. juni, mødtes præsidenterne Sebastián Piñera fra Chile, Juan Manuel Santos fra Colombia, Felipe Calderón fra Mexico og Ollanta Humala fra Peru på ESO’s Paranal-observatorium til Stillehavsalliancens fjerde topmøde. Udenrigsministeren i Costa Rica José Enrique Castillo og viceudenrigsministeren i Panama Francisco Álvarez De Soto deltog som observatører. Canadas udenrigsminister John Baird, Japans ambassadør i Chile Hidenori Murakami og Australiens ambassadør i Chile Virginia Greville deltog også som gæster. Det er langt det mest omfattende besøg af højtstående personer, der til dato har været på nogen af ESO’s faciliteter.

Formålet med topmødet var at ratificere rammeaftalen for Stillehavsalliancen. Traktaten formaliserer alliancen mellem disse latinamerikanske lande.

I morges bød præsident Piñera officielt sine kollegaer, præsidenterne Calderón, Humala og Santos, velkommen til topmødet, ledsaget af formanden for ESO rådet Xavier Barcons, ESO’s generaldirektør Tim de Zeeuw, ESO’s repræsentant i Chile Massimo Tarenghi og direktøren for observatoriet Andreas Kaufer. Præsident Piñera er ledsaget af sin hustru Cecilia Morel og præsident Calderón af sin kone Margarita Zavala.

”Det er en meget stor ære for ESO at modtage sådanne gæster. Vi er meget stolte over, at Paranal er blevet valgt til at huse et så vigtigt topmøde i regionen, og det er en fornøjelse at præsentere vores arbejde for deres excellencer”, sagde ESO’s generaldirektør.

Efter ratificeringen af traktaten spiste præsidenterne frokost sammen i Paranal Residencia, hvor de fik følgeskab af Hans Majestæt Juan Carlos, kongen af Spanien, der er på privat besøg på observatoriet på den sidste dag af hans besøg i Chile.

Senere på dagen gav ESO’s generaldirektør topmødets gæster et overblik over ESO, hvorefter den chilenske astronom Maria Teresa Ruiz, vinder af 1997 National Exact Sciences Award, introducerede dem for astronomiens vidundere, inden de fik en rundtur på observatoriet.

Præsident Piñera ankom til Paranal i går for at besøge observatoriet. Det er tredje gang en siddende præsident i Chile besøger observatoriet, siden præsident Eduardo Frei Ruiz-Tagles besøg ved den officielle indvielse i 1999, og præsident Ricardo Lagos’ besøg i 2004.

Efter generaldirektørens introduktion til ESO’s arbejde, mødtes præsident Piñera med ESO’s personale i Paranal Residencia, og senere oplevede han stemningen ved at observere med verdens mest avancerede teleskop til synligt lys fra dets kontrolrum. Her havde han mulighed for en aktiv dialog med personalet og deltog i observationer med VLT Survey Telescope.

Mere information

Stillehavsalliancens mål er at fremme regional integration samt en højere vækst, udvikling og konkurrenceevne blandt alliancens medlemslande, med det formål at bevæge sig gradvist hen imod målet om at opnå fri bevægelighed af varer, tjenesteydelser, kapital og personer.

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobil: +49-173-3872-621
E-mail: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
E-mail: mtarengh@eso.org

Valentina Rodríguez
ePOD Coordinator in Chile
Santiago, Chile
Tel: +562 4633123
E-mail: vrodrigu@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1223 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1223da
Navn:Paranal, Summit
Type:Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Billeder

Stillehavsalliancens fjerde topmøde (officielt billede)
Stillehavsalliancens fjerde topmøde (officielt billede)
Præsidenterne for de fire lande i Stillehavsalliancen
Præsidenterne for de fire lande i Stillehavsalliancen
Chiles præsident Sebastián Piñera og hans hustru Cecilia Morel i Paranals kontrolrum
Chiles præsident Sebastián Piñera og hans hustru Cecilia Morel i Paranals kontrolrum
Chiles præsident Sebastián Piñera og hans hustru Cecilia Morel i Paranals kontrolrum
Chiles præsident Sebastián Piñera og hans hustru Cecilia Morel i Paranals kontrolrum
Chiles præsident Sebastián Piñera i Paranals kontrolrum
Chiles præsident Sebastián Piñera i Paranals kontrolrum
Presidents of Chile, Colombia, and Mexico with representatives of ESO inside the VLT
Presidents of Chile, Colombia, and Mexico with representatives of ESO inside the VLT
tekst kun tilgængelig på engelsk
Stillehavsalliancens fjerde topmøde (logo)
Stillehavsalliancens fjerde topmøde (logo)