Tiedote

ESO tukee turvalliseen ja kestävään avaruuskehitykseen tähtäävää peruskirjaa

6. marraskuuta 2023

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) johtaman Zero Debris Charter -peruskirjan tavoitteena on ottaa kantaa Maan kiertoradalla olevan avaruusromun kasvaviin riskeihin. Peruskirja julkaistiin tänään Sevillassa, Espanjassa, järjestettävässä Space Summit 2023 -huippukokouksessa, ja se on yli 40 avaruusalan sidosryhmän, muun muassa Euroopan eteläisen observatorion (ESO), yhteistyöhön perustuva peruskirja. ESO:n kaltaisten maanpäällisten tähtitieteen organisaatioiden kannalta peruskirjassa tunnustetaan, että avaruusromulla voi olla haitallisia vaikutuksia pimeään ja hiljaiseen taivaaseen, ja siinä pyritään lieventämään sen vaikutusta "mahdollisimman paljon".

Zero Debris Charter on tärkeä sopimus, jossa hahmotellaan sekä periaatteita että toimia avaruusromun ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Avaruusromulla tarkoitetaan maapallon kiertoradalla olevien käytöstä poistuneiden kappaleiden, kuten toimimattomien satelliittien, rakettien sirpaleiden tai muiden hajonneiden osien kokonaisuutta. Kuten peruskirjassa todetaan, avaruusromu voi vaarantaa avaruustoiminnan turvallisuuden sekä sellaisia teknologisia ja sosiaalisia hyötyjä, joita tämä toiminta ihmiskunnalle tarjoaa. 

Sopimus tehdään ajankohtana, jolloin avaruusteollisuus laajenee nopeasti, minkä vuoksi avaruusromu on kasvava huolenaihe sekä avaruusyrityksille ja -virastoille, mutta myös ESO:n kaltaisille maanpäällisille tähtitieteen organisaatioille.

Peruskirjaa laadittaessa ESO edisti erityisesti pimeän ja hiljaisen taivaan suojelun sisällyttämistä pääperiaatteisiin. Tämä on aihe, jonka puolesta ESO on aktiivisesti kampanjoinut useissa kansainvälisissä yhteyksissä, muun muassa Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin "Centre for the Protection of the Dark and Quiet Skies from Satellite Constellation interference" -yksikön kanssa.  

"Pimeä ja hiljainen taivas" tarkoittaa yötaivaan suojelua liialliselta keinotekoiselta valolta ja radiosäteilyltä, mikä on edellytys maanpäällisten observatorioiden toiminnalle. Avaruusromu vaarantaa tähtitieteen havainnot valaisemalla taivasta keinotekoisesti. Myös avaruusalukset, mukaan lukien ne, joita mahdollisesti käytetään roskien vähentämismenetelmissä, voivat aiheuttaa häiriöitä heijastamalla tai lähettämällä säteilyä tahattomasti.  

Laatiessaan tätä peruskirjaa ESA on onnistunut saattamaan yhteen avaruusalan sidosryhmien moninaisen yhteisön, johon kuuluu muun muassa teollisuutta ja valtion virastoja, kansainvälisiä järjestöjä, yliopistoja ja tutkimuskeskuksia sekä voittoa tavoittelemattomia säätiöitä. Sovituilla pääperiaatteilla pyritään vähentämään ja lieventämään avaruusromun haitallisia vaikutuksia ympäristöön ja taivaalle sekä parantamaan tietämystämme kiertoradalla olevista kohteista. Tätä varten nyt hahmotellaan vuoteen 2030 mennessä toteutettavia kohdennettuja toimenpiteitä. Näitä ovat esimerkiksi käytöstä poistettujen kohteiden poistaminen ja romua koskevan tiedonkeruun parantaminen. ESO tekee yhteistyötä ESA:n kanssa varmistaakseen, sen että peruskirjan tavoitteet sisällytetään ESA:n standardeihin tulevia satelliittihankkeita ajatellen. 

Peruskirja on nyt avoinna muille organisaatioille ja yrityksille allekirjoittamista varten. Liity allekirjoittajien yhteisöön, joka tekee avaruudesta turvallisen ja antaa sille kestävän tulevaisuuden.

Linkit

Yhteystiedot

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann23018

Kuvat

Väri ennen pimeää
Väri ennen pimeää