Gør-det-selv forskning - Gemmer Proxima c sig på dette billede?

Ugens billede denne gang er ganske usædvanligt. Det  viser de seneste data, som er indsamlet af ESOs exoplanetjæger High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS) i forbindelse med observationskampagnen Red Dots . Kampagnens formål er at søge efter jordlignende planeter i kredsløb om de tre nærmeste røde dværgstjerner: Proxima Centauri, Barnards Stjerne og Ross 154. Projektet startede tidligere i 2017 som opfølgning af opdagelsen i 2016 af exoplaneten Proxima b, som kredser om vores nærmest nabostjerne Proxima Centauri. Ideen med Red Dots er et åbent forskningsprojekt, og det betyder, at offentligheden har adgang til de indsamlede data, og man kan også bidrage med egne observationer. Se godt efter: kan du se en ny exoplanet i kurverne her?

Grafer som disse kan afsløre tegn på en exoplanet, fordi de viser stjernens bevægelser i tidens løb. En stjerne trækker med sin tyngdekraft  i de planeter, som kredser om den, og planeterne trækker tilbage. Det får stjernen til at vrikke, og bølgelængden af dens lys ændrer sig også en lille men målbar smule. Analyser af de forudseelige gentagne ændringer kan bekræfte eksistensen af exoplaneter for astronomerne. Diagrammet for oven til venstre viser de data fra 2016, som gav bekræftelsen af at Proxima b eksisterer. Man ser, hvodan planeten får sin værtsstjerne til at vrikke ind imod og væk fra os her på Jorden mens tiden går. Den gule kurve er gennemsnittet af målingerns, hvor det regelmæssige mønster i de skiftende radialhastigheder (RV) gentager sig med 11,2 dages mellemrum - planetens omløbstid.

Diagrammet for oven til højre viser nye målinger med HARPS foretaget i løbet af Red Dots kampagnen. De nye data bekræfter, at Proxima b eksisterer (igen den gule kurve), men der er også yderligere detaljer at se. De viser sig her ved, at gennemsnittet af kurverne både fra 2016 og 2017 daler nedad mod højre. Måske er der mere at opdage? Der er brug for flere målinger for at bekræfte eller afkræfte, om der er mere at hente her.

Et af de matematiske værktøjer, som bruges i den forbindelse kaldes et periodogram . I det søger man efter mønstre, som gentager sig i datasættet. De ses her som de markante toppe, og de viser, at der er en planet. Diagrammet for neden viser periodogrammet over de nye data. Det første signal (hvidt) svarer til Proxima b. Det mønster, som man kan ane i de øverste kurver, giver det yderligere sæt mulige perioder (rødt), som svarer til omkring 200 døgn. Der er flere toppe af nogenlunde samme højde, og det betyder, at man ikke helt præcist kan afgøre, hvad de betyder, og hvorfra de stammer.

I projektet fortsætter forskerne med at indsamle data indtil slutningen af september i år. Alle kan følge med mens Red Dots kampagnen er i gang, og man kan bidrage med sine egne observationer via de sociale medier på  Red Dots website , Facebook eller Twitter .

Kilde:

ESO/G. Anglada-Escudé

Om billedet

Id:potw1737a
Sprog:da
Type:Diagram
Udgivelsesdato:11. september 2017 11:55
Størrelse:3916 x 3278 px

Om objektet

Navn:Proxima Centauri
Type:Milky Way : Star : Circumstellar Material : Planetary System
Afstand:4 lysår

Billedformater

Stor JPEG
2,0 MB
Skrærm JPEG
247,5 KB

Zoombar


Baggrundsbilleder

1024x768
239,9 KB
1280x1024
352,3 KB
1600x1200
478,8 KB
1920x1200
565,4 KB
2048x1536
700,3 KB