VLT Survey Telescope

vst_lombardi_5

De VLT Survey Telescope (VST) is de laatste grote telescoop die op ESO’s Paranal-sterrenwacht is gebouwd (eso1119). Het is de grootste telescoop ter wereld die is ontworpen voor hemelsurveys in zichtbaar licht. Deze state-of-the-art 2,6-meter telescoop en ESO’s VLT zijn bijeengebracht op Cerro Paranal, de perfecte locatie voor sterrenkundige waarnemingen vanaf de aarde. De VST is uitgerust met de enorme 268-megapixel camera OmegaCAM. Deze camera is de opvolger van de succesvolle Wide Field Imager (WFI) die is geïnstalleerd op de 2,2-meter MPG/ESO Telescope op het La Silla Observatorium.

De VST bestrijkt (net als de VLT) een groot golflengtegebied, van het ultraviolet tot het optisch en het nabij infrarood (0,3 tot 1,0 micron). In tegenstelling tot de VLT kan de VST grote delen van de hemel snel fotograferen.

Met een beeldveld van 1°x 1°, twee keer zo groot als de volle maan, ondersteunt de VST de VLT. Met de VST worden objecten gedetecteerd en gekarakteriseerd die daarna met de VLT Unit Telescopes nader worden onderzocht.

De VST omvat twee spiegels: een hoofdspiegel (M1) met een middellijn van 2,61 meter en een kleinere secundaire spiegel (M2) met een middellijn van 93,8 centimeter. De telescoop is ook uitgerust met de OmegaCam. Deze enorme (16.000 x 16.000 pixels) ccd-camera is gebouwd door een internationaal consortium van vijf instituten: de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), het Kapteyn Instituut, de Universitäts-Sternwarte München, het Astronomical Observatory of Padova en ESO.

Wetenschappelijk onderzoek met de VST

De VST wordt gebruikt voor survey-programma’s. Met behulp van zijn geavanceerde camera, optica van hoge kwaliteit en de uitzonderlijk goede waarneemomstandigheden op Paranal worden belangrijke ontdekkingen gedaan op allerlei terreinen van de astrofysica en kosmologie. Astronomen hopen verre objecten in ons zonnestelsel te ontdekken zoals kleine hemellichamen voorbij de omloopbaan van Neptunus, en planeetovergangen te detecteren bij andere sterren dan onze zon. Ook het vlak van de Melkweg wordt uitgebreid onderzicht en voorziet astronomen van gegevens die nodig zijn om de structuur en evolutie van ons melkwegstelsel te kunnen doorgronden. Verder onderzoekt de VST nabije melkwegstelsels en extragalactische planetaire nevels. Ook worden surveys van lichtzwakke objecten en microlenzen uitgevoerd. Om kosmische afstanden beter te kunnen bepalen, en om de uitdijing van het heelal beter te begrijpen, worden verre supernova’s onderzocht. Met de VST wordt ook gezocht naar kosmische structuren op gemiddelde tot hoge roodverschuiving, actieve melkwegstelsels (AGN) en quasars om ons begrip van het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels, en het jonge heelal te verbeteren.

Het VST-project is een samenwerking tussen de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) en het Capodimonte Astronomical Observatory (OAC), dat deel uitmaakt van het Italian National Institute for Astrophysics (INAF). Het Italiaanse centrum heeft de telescoop ontworpen en ESO is verantwoordelijk voor de bouw.

De VST-telescoop is sinds 2011 in gebruik.

Wetenschappelijke doelstellingen

Gericht op surveys. De Melkweg, extragalactische planetaire nevels en kosmologie.

Meer over de VST


Live image

Volg de VST live – het beeld wordt overdag elk uur ververst. Klik erop om het te vergroten.

Webcam | 04 Dec 2018 13:17 CET
LIVE


VST

Name: VLT Survey Telescope
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2635 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Optical survey telescope
Optical design: Modified Ritchey-Chrétien Reflector with correctors
Diameter. Primary M1: 2.61 m
Material. Primary M1: Astro-Sitall
Diameter. Secondary M2: 0.938 m
Material. Secondary M2: Astro-Sitall
Mount: Alt-Azimuth fork mount
First Light date: 8 June 2011
Active Optics: Yes
Images taken with the VST: Link
Images of the VST: Link
Press Releases with the VST: Link
Did you know?
Stars form in dense clouds of the interstellar medium, but even in these densest regions the pressure is comparable to the most tenuous vacuum created in a laboratory on Earth. In these clouds, the temperatures are below -200 degrees Celsius.
Did you know?
The skies over the ESO sites in Chile are so dark that on a clear moonless night it is possible to see your shadow cast by the light of the Milky Way alone.