VLT Survey Telescope

vst_lombardi_5

De VLT Survey Telescope (VST) is de laatste telescoop die is gebouwd op ESO’s Paranal Observatorium (eso1119). Het is de grootste telescoop ter wereld die is ontworpen voor hemelsurveys in zichtbaar licht. Deze state-of-the-art 2,6-meter telescoop en ESO’s VLT zijn bijeengebracht op Cerro Paranal, de perfecte locatie voor sterrenkundige waarnemingen vanaf de aarde. De VST is uitgerust met de enorme 268-megapixel camera OmegaCAM. Deze camera is de opvolger van de succesvolle Wide Field Imager (WFI) die is geïnstalleerd op de 2,2-meter MPG/ESO Telescope op het La Silla Observatorium.

Net als de VLT bestrijkt deze nieuwe surveytelescoop een groot golflengtegebied, van het ultraviolet tot het optisch en het nabij infrarood (0,3 tot 1,0 micron). In tegenstelling tot de VLT kan de VST grote delen van de hemel snel fotograferen.

Met een beeldveld van 1°x 1°, twee keer zo groot als de volle maan, is de VST ontworpen om de VLT te ondersteunen . Met de VST worden objecten gedetecteerd en gekarakteriseerd die daarna met de VLT Unit Telescopes nader worden onderzocht.

De VST bestaat uit twee spiegels: een primaire spiegel (M1) met een diameter van 2,61 meter en een kleinere secundaire spiegel (M2) van 93,8 centimeter in diameter. De telescoop is ook uitgerust met de OmegaCam. Deze enorme (16k x 16k pixels) CCD-camera is gebouwd door een internationaal consortium van vijf instituten: de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), het Kapteyn Sterrenkundig Instituut, Universitäts-Sternwarte München, Astronomical Observatory of Padova en ESO.

Wetenschappelijk onderzoek met de VST

De VST wordt gebruikt voor survey-programma’s. Met behulp van VST’s state-of-the-art camera, optica van hoge kwaliteit en de uitzonderlijk goede waarneemcondities op Paranal kunnen belangrijke ontdekkingen worden gedaan in de astrofysica en kosmologie. Astronomen hopen verre objecten in ons zonnestelsel te ontdekken zoals Transneptunische objecten, en planeetovergangen te detecteren bij andere sterren dan onze zon. Gedetailleerd onderzoek aan het melkwegvlak zal astronomen cruciale gegevens opleveren om de structuur en evolutie van ons melkwegstelsel te doorgronden. Met de VST worden ook nabije melkwegstelsels, en extragalactische en intracluster planetaire nevels onderzocht. Ook worden surveys van lichtzwakke objecten en microlenzen uitgevoerd. Supernova’s met een gemiddelde roodverschuiving worden onderzocht om kosmische afstanden beter te bepalen, en om de uitdijing van het heelal beter te begrijpen. Dergelijk onderzoek valt onder de kosmologie. Met de VST wordt ook gezocht naar kosmische structuren op gemiddelde tot hoge roodverschuiving, actieve melkwegstelsels (AGN) en quasars om ons begrip van het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels, en het jonge heelal te verbeteren.

Het VST-project is een samenwerking tussen de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) en het Capodimonte Astronomical Observatory (OAC), dat deel uitmaakt van het Italian National Institute for Astrophysics (INAF). Het Italiaanse centrum heeft de telescoop ontworpen en ESO is verantwoordelijk voor de bouw.

De VST-telescoop is sinds 2011 in gebruik.

Wetenschappelijke doelstellingen

Gericht op surveys. De Melkweg, extragalactische planetaire nevels en kosmologie.

Meer over de VST


Live image

Follow the VST on this live image updated every hour during daytime. Click on it to enlarge.

Live


VST

Name: VLT Survey Telescope
Site: Cerro Paranal
Altitude: 2635 m
Enclosure: Compact optimised cylindrical enclosure
Type: Optical survey telescope
Optical design: Modified Ritchey-Chrétien Reflector with correctors
Diameter. Primary M1: 2.61 m
Material. Primary M1: Astro-Sitall
Diameter. Secondary M2: 0.938 m
Material. Secondary M2: Astro-Sitall
Mount: Alt-Azimuth fork mount
First Light date: 8 June 2011
Active Optics: Yes
Images taken with the VST: Link
Images of the VST: Link
Press Releases with the VST: Link
Did you know?
Stars form in dense clouds of the interstellar medium, but even in these densest regions the pressure is comparable to the most tenuous vacuum created in a laboratory on Earth. In these clouds, the temperatures are below -200 degrees Celsius.
Send us your comments!
Subscribe to receive news from ESO in your language
Accelerated by CDN77
Terms & Conditions