Pressemeddelelser

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1322da — Pressemeddelelse
ESOs Very Large Telescope fejrer 15 succesfulde år
23. maj 2013: Med dette nye billede af en spektakulær stjernefødeklinik fejrer ESO 15 år med Very Large Telescope - verdens mest avancerede optiske instrument. Dette billede afslører tykke støvklumper i silhuet mod den lyserøde støvsky, der kendes af astronomer som IC 2944. Disse uigennemsigtige bobler ligner blækdråber der flyder rundt i en jordbærdrink, deres finurlige figurer er formet af kraftig stråling, der kommer fra de nærliggende unge stjerner.
eso1321da — Pressemeddelelse
Orions skjulte brændende bånd
15. maj 2013: Dette dramatiske nye billede af kosmiske skyer i stjernebilledet Orion afslører, hvad der kan ligne er et brændende bånd på himlen. Denne orange glød viser et svagt lys, der kommer fra korn af interstellart støv i bølgelængder, der er for lange til at det menneskelige øje kan se dem. Den blev observeret af Atacama Pathfinder Experiment (APEX) i Chile, der er drevet af ESO.
eso1320da — Pressemeddelelse
Et anarkistisk område af stjernedannelse
2. maj 2013: Det danske 1,54-meter teleskop beliggende på ESOs La Silla-observatorium i Chile har taget et iøjefaldende billede af NGC 6559, et objekt der fremviser det anarki, der hersker når stjerner dannes indeni en interstellar sky.
eso1319da — Pressemeddelelse
Einstein havde ret - indtil videre
25. april 2013: Astronomer har brugt ESOs Very Large Telescope samt radioteleskoper over hele verden til at finde og studere et bizart stjernepar, der består af den tungeste neutronstjerne, der indtil nu er fundet og med en hvid dværgstjerne i kredsløb. Dette mærkelige nye binære system gør det muligt at teste Einsteins gravitationsteori – den generelle relativitetsteori - på måder der ikke var muligt før nu. Indtil videre har de nye observationer stemt præcist overens med forudsigelserne fra den generelle relativitetsteori, og er i strid med nogle alternative teorier. Resultaterne vil kunne ses i journalen Science den 26. april 2013.
eso1318da — Pressemeddelelse
ALMA udpeger tidlige galakser i rekordfart
17. april 2013: Et hold af astronomer har brugt det nye ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) teleskop til at udpege beliggenheden af mere end 100 af de mest frugtbare stjernedannende galakser i det tidlige univers. ALMA er så kraftfuld at den, på blot få timer, lavede ligeså mange observationer af disse galakser, som der sammenlagt er gjort med alle lignende teleskoper i verden i løbet af mere end et årti.
eso1317da — Pressemeddelelse
En spøgelsesagtig grøn boble
10. april 2013: Dette fascinerende nye billede fra ESOs Very Large Telescope viser den glødende grønne planetariske tåge IC 1295, der omringer en svag døende stjerne, der ligger omkring 3300 lysår væk, i stjernebilledet Scutum (Skjoldet). Dette er det mest detaljerede billede af dette objekt, der nogensinde er taget.
eso1316da — Pressemeddelelse
Unge, varme og blå
27. marts 2013: Dette smukke drys af klare blå stjerner i stjernehoben NGC 2547, en gruppe af nyligt dannede stjerner i det sydlige stjernebillede, Vela (Sejlet). Dette billede blev taget ved at bruge Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2-meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile.
eso1315da — Pressemeddelelse
Spiral skønhed prydes af falmende supernova
20. marts 2013: Omkring 35 millioner lysår fra Jorden i stjernebilledet Eridanus (Floden), ligger spiralgalaksen NGC 1637. Tilbage i 1999, blev det fredfyldte udseende af denne galakse knust, af fremkomsten af en klar supernova. Astronomer der studerer eftergløden af denne eksplosion med ESOs Very Large Telescope på Paranal-observatoriet i Chile, har frembragt nogle fantastiske billeder af denne relativt nærliggende galakse.
eso1314da — Pressemeddelelse
Danmarks Kronprinspar besøger ESOs Paranal-observatorium
15. marts 2013: Den 14. marts 2013 besøgte Hans Kongelige Højhed, Kronprinsen af Danmark, ledsaget af sin hustru Hendes Kongelige Højhed, Kronprinsessen, ESOs Paranal-observatorium, som en del af deres officielle besøg i Chile. De blev vist rundt på ESOs verdensførende astronomiske faciliteter i Paranal, af ESOs generaldirektør Tim de Zeeuw.
eso1313da — Pressemeddelelse
ALMA omkriver historien om Universets stjernefødsel-boom
13. marts 2013: Observationer med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) viser at det kraftigste udbrud af stjernefødsler i kosmos, fandt sted meget tidligere end hidtil troet. Resultaterne er udgivet i en serie artikler, der udkommer i journalen Nature den 14. marts 2013, og i Astrophysical Journal. Forskningen er det nyeste eksempel på de opdagelser, der kommer fra det nye internationale ALMA observatorium, der indvies i dag.
eso1312da — Pressemeddelelse
ALMA indvielse varsler en ny ære af opdagelser
13. marts 2013: I dag, i en øde del af de chilenske Andesbjerge, blev Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) indviet på en officiel ceremoni. Denne begivenhed markerer færdiggørelsen af alle de store systemer på det gigantiske teleskop og den formelle overgang fra et byggeprojekt til et fuldt fungerende teleskop. ALMA er et partnerskab mellem Europa, Nordamerika og Østasien i samarbejde med den Chilenske Republik.
eso1311da — Pressemeddelelse
Universet måles mere korrekt end nogensinde før
6. marts 2013: Efter næsten et årti med omhyggelige observationer, har et internationalt hold af astronomer målt afstanden til vores nabogalakse, den Store Magellanske sky, mere tydeligt end nogensinde før. Denne nye måling vil også forbedre vores viden om Universets udvidelses-hastighed – Hubblekonstanten – og dette er et afgørende skridt mod forståelse af det mystiske mørke energi, der er skyld i at Universet udvider sig accelererende. Holdet brugte teleskoper på ESOs La Silla-observatorium i Chile, sammen med andre omkring på kloden. Disse resultater kan ses i 7. marts 2013 udgaven af journalen Nature.
eso1310da — Pressemeddelelse
Fødslen af en kæmpe planet?
28. februar 2013: Astronomer har ved brug af Very Large Telescope lavet, hvad der muligvis er den første direkte observation af dannelsen af en planet, der stadigvæk ligger indhyllet i en tyk skive af gas og støv. Hvis dette bekræftes vil denne opdagelse kraftigt forbedre forståelsen af hvordan planeter dannes og gøre det muligt for astronomerne at gennemteste teorierne på et observationelt mål.
eso1309da — Pressemeddelelse
Støvet fejes væk fra kosmisk hummer
20. februar 2013: Et nyt billede fra ESOs VISTA-teleskop viser et kosmisk landskab af glødende skyer af gas og tråde af støv, der omgiver varme unge stjerner. Dette infrarøde billede afslører stjernefødeklinikken, der kaldes NGC 6357, i et overraskende nyt lys. Billedet er taget som en del af en VISTA-kortlægning, der i øjeblikket skanner Mælkevejen for at kortlægge strukturen af vores galakse og forklare hvordan den er dannet.
eso1308da — Pressemeddelelse
Ledetråde til den mystiske oprindelse af kosmiske stråler
14. februar 2013: Meget detaljerede observationer fra ESOs Very Large Telescope (VLT) af resterne fra en tusind år gammel supernova, givet afslørende ledetråde til oprindelsen af kosmiske stråler. For første gange hentyder observationer på tilstedeværelsen af hurtigt bevægende partikler i de supernova-rester der årsagen, til de kosmiske stråler. Resultaterne kan ses i næste udgave af journalen Science, den 14. februar 2013.
eso1307da — Pressemeddelelse
”En dråbe af blæk på den lysende himmel”
13. februar 2013: Dette billede fra Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2-meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile viser den klare stjernehob NGC 6520 og dens nabo, den mærkelige gekko-formede mørke sky Barnard 86. Dette kosmiske par ses på en baggrund af millioner af glødende stjerner fra de klareste dele af Mælkevejen – et område så tætbefolket med stjerner, at du knapt kan se mørk himmel på billedet.
eso1306da — Pressemeddelelse
Havmågetågens vinger
6. februar 2013: Dette nye billede fra ESO viser et udsnit af en sky af støv og glødende gas, der kaldes Havmågetågen. Disse tjavsede røde skyer danner en del af himmelfuglens ”vinger” og billedet afslører en fascinerende blanding af mørke og glødende røde skyer indvævet imellem klare stjerner. Dette nye billede er taget af Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter-teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile.
eso1305da — Pressemeddelelse
Europæiske højtstående delegationer besøger Paranal
28. januar 2013: Flere højtstående europæiske delegationer har i de seneste dage besøgt ESOs Paranal-observatorium i det nordlige Chile i kølvandet på topmødet ”Community of Latin American and Caribbean States–European Union” (CELAC-EU). Topmødet, der var den største af sin slags nogensinde arrangeret af Chile, fandt sted i Santiago i perioden 22.-28. januar 2013. ESO har spillet en hovedrolle i denne begivenhed, og det har været en fremragende mulighed til at fremvise ESOs arbejde og faciliteter til repræsentanter fra medlemslandende.
eso1304da — Pressemeddelelse
Når mørket bryder i brand
23. januar 2013: Et smukt nyt billede taget af teleskopet Atacama Pathfinder Experiment (APEX) i Chile, viser skyer af kosmisk støv i området omkring stjernebilledet Orion. Når man kigger på disse skyer i synligt lys, ser de mørke og uigennemsigtige ud, men LABOCA-kameraret på APEX kan se støvets varmeglød og afslører derved de ellers skjulte steder, hvor nye stjerner bliver dannet. En af disse mørke skyer er dog ikke hvad man skulle tro.
Resultater: 81-100 ud af 1063