Pressemeddelelser

Subscribe to receive news from ESO in your language!
eso1303da — Pressemeddelelse
Lys ud af mørket
16. januar 2013: Et nyt stemningsfuldt billede fra ESO viser en mørk sky, hvor nye stjerner dannes, sammen med en hob af glitrende stjerner, der allerede er dukket frem fra deres støvede stjernefødeklinik. Det nye billede er taget med MPG/ESO 2,2 meter-teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile og er det bedste billede i synligt lys, der nogensinde er blevet taget af dette forholdsvis ukendte objekt.
eso1302da — Pressemeddelelse
Et virvar af eksotiske stjerner
10. januar 2013: Dette nye infrarøde billede fra ESOs VISTA-teleskop viser kuglehoben 47 Tucanae i stor detalje. Denne hob indeholder millioner af stjerner og mange af dem, der ligger i dens kerne, er eksotiske og har usædvanlige egenskaber. Ved at studere objekter i hobe som 47 Tucanae kan vi lære mere om hvordan disse særlinge opstår og vekselvirker. På grund af VISTAs størrelse, følsomhed og placering på ESOs Paranal-observatorium i Chile er dette billede er meget skarpt og dybt.
eso1301da — Pressemeddelelse
ALMA kaster lys over planetdannende gasstrømme
2. januar 2013: Ved at anvende Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) teleskopet har astronomer for første gang set et vigtigt trin i fødslen af kæmpeplaneter. Enorme strømme af gas flyder hen over en åbning i skiven af materiale omkring en ung stjerne. Det er de første direkte observationer af disse strømme, der menes at blive skabt af gasplaneter, som sluger gas, mens de vokser. Resultatet offentliggøres den 2. januar 2013 i tidsskriftet Nature.
eso1253da — Pressemeddelelse
Alle systemer er klar for højest beliggende supercomputer
21. december 2012: En af de kraftigste supercomputere i verden er nu fuldt installeret og afprøvet på sit fjerntliggende hjemsted højt oppe i Andesbjergene i det nordlige Chile. Dermed er en af de væsentlige milepæle nået på vejen mod færdiggørelsen af Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), der er det mest komplicerede jordbaserede teleskop i historien. Den specialbyggede ALMA-korrelator har mere end 134 millioner processorer og laver op til 17.000 billioner beregninger pr. sekund. Det er en hastighed, der er sammenlignelig med de hurtigste supercomputere, som er i brug i dag.
eso1252da — Pressemeddelelse
Stjerner afslører hemmeligheden bag ungdommeligt udseende
19. december 2012: Nogle mennesker er i fin form i en alder af 90 år, mens andre er udslidte før de bliver 50. Vi ved, at der ikke er en entydig sammenhæng mellem folks alder og hvor hurtigt de ældes – og at livsstil kan spille en rolle. En ny undersøgelse, der både anvender MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium og NASA/ESAs Hubble-rumteleskop, viser, at det samme gør sig gældende for stjernehobe.
eso1251da — Pressemeddelelse
24-armet kæmpe skal studere galaksers tidlige liv
12. december 2012: Et kraftigt nyt instrument kaldet KMOS er netop blevet succesfuldt afprøvet på ESOs Very Large Telescope på Paranal-observatoriet i Chile. KMOS er enestående, da det er i stand til at observere ikke bare ét, men 24 objekter på samme tid i infrarødt lys og samtidig studere hvert af disse objekters struktur. Det vil levere data, der er helt afgørende for at hjælpe os med at forstå, hvordan galakser opstod og udviklede sig i det tidlige Univers – og gøre det meget hurtigere end det indtil nu har været muligt. KMOS er bygget af et konsortium af universiteter og institutter i Storbritannien og Tyskland i samarbejde med ESO.
eso1250da — Pressemeddelelse
Billede af Carina-tågen markerer indvielsen af VLT Survey Telescope
6. december 2012: Et spektakulært nyt billede af den stjernedannende Carina-tåge er blevet optaget med VLT Survey Telescope på ESOs Paranal-observatorium og offentliggjort ved indvielsen af teleskopet i Napoli i dag. Dette billede blev taget med hjælp af Sebastián Piñera, Chiles præsident, under hans besøg på observatoriet den 5. juni 2012.
eso1249da — Pressemeddelelse
Galakse-store ekkoer fra fortiden
5. december 2012: En ny klasse af galakser er blevet identificeret med observationer fra ESOs Very Large Telescope (VLT), Gemini South-teleskopet og Canada Frankrig Hawaii-teleskopet (CFHT). De kaldes ”grønne-bønner-galakser” på grund af deres usædvanlige udseende. Disse galakser gløder i det intense lys udsendt fra omgivelserne af monsterstore sorte huller og de er blandt de mest sjældne objekter i universet.
eso1248da — Pressemeddelelse
Selv brune dværge kan få stenplaneter
30. november 2012: Ved at anvende Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har astronomer for første gang fundet ud af, at de ydre dele af en støvskive omkring en brun dværg indeholder millimeter-store støvkorn, der er kendt fra mere tætpakkede skiver omkring nyfødte stjerner. Det overraskende fund udfordrer teorier for, hvordan stenplaneter på Jordens størrelse bliver dannet og peger på, at stenplaneter kan være endnu mere almindelige i Universet end hidtil antaget.
eso1247da — Pressemeddelelse
Største gylp fra sort hul opdaget
28. november 2012: Ved at bruge ESOs Very Large Telescope (VLT) har astronomer opdaget en kvasar med den mest energirige udstrømning af materiale, der nogensinde er set – mindst fem gange kraftigere end noget, der til dato er blevet observeret. Kvasarer er galakser med ekstremt lysstærke centre drevet af supertunge sorte huller. Mange skyder enorme mængder af materiale ud i deres værtsgalakser og disse udstrømninger spiller en nøglerolle for udviklingen af galakser. Men indtil nu har de observerede udstrømninger ikke været så kraftige, som teoretikerne har forudsagt.
eso1246da — Pressemeddelelse
Dværgplaneten Makemake mangler atmosfære
21. november 2012: Astronomer har brugt tre teleskoper på ESOs observatorier i Chile for at observere dværgplaneten Makemake, mens den passerede ind foran en fjern stjerne og blokerede dens lys. De nye observationer har for første gang givet astronomerne mulighed for at undersøge, om Makemake er omgivet af en atmosfære. Denne kolde verden har en bane, der ligger i det ydre Solsystem og det var forventet, at den har en atmosfære ligesom Pluto (eso0908), men det har nu vist sig ikke at være tilfældet. Forskerne har også målt Makemakes massefylde for første gang. De nye resultater vil blive offentliggjort den 22. november i tidsskriftet Nature.
eso1245da — Pressemeddelelse
Fortabt i rummet: løbsk planet opdaget?
14. november 2012: Astronomer har ved hjælp af ESOs Very Large Telescope og Canada Frankrig Hawaii teleskopet identificeret et himmellegeme, der med stor sandsynlighed er en planet, som vandrer gennem rummet uden en værtsstjerne. Det er den mest spændende fritsvævende planetkandidat indtil videre og det hidtil nærmeste objekt af denne slags i forhold til Solsystemet med en afstand på omkring 100 lysår. Dens forholdsvise nærhed og fraværet af en klar stjerne meget tæt på har gjort det muligt for forskerholdet at studere dens atmosfære i stor detalje. Dette objekt giver også astronomer en forsmag på de billeder af planeter omkring andre stjerner end Solen, som fremtidige instrumenter sigter mod at optage.
eso1244da — Pressemeddelelse
Kosmiske sprinklere forklaret
8. november 2012: Med ESOs Very Large Telescope har astronomer opdaget et stjernepar, der kredser om hinanden midt i af et af de mest bemærkelsesværdige eksempler på en planetarisk tåge. Det nye resultat bekræfter en længe debatteret teori om, hvad der styrer de spektakulære og symmetriske former af det materiale, der slynges ud i rummet. Resultaterne offentliggøres den 9. november 2012 i tidsskriftet Science.
eso1243da — Pressemeddelelse
Gamle og nye stjerner?
31. oktober 2012: Dette farverige billede af kuglehoben NGC 6362 er taget med Wide Field Imager, der sidder på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet på ESOs La Silla-observatorium i Chile. Sammen med et nyt billede af hobens centrale dele taget med NASA/ESA Rumteleskopet Hubble, giver dette nye billede det hidtil bedste kig på denne forholdsvis ukendte hob. Kuglehobe består hovedsagligt af titusinder af meget gamle stjerner, men de indeholder også nogle stjerner, der ser mistænkeligt unge ud.
eso1242da — Pressemeddelelse
84 millioner stjerner og flere på vej
24. oktober 2012: Ved hjælp af et kæmpestort ni gigapixel billede fra det infrarøde VISTA-kortlægningsteleskop på ESOs Paranal-observatorium har et internationalt hold af astronomer lavet et katalog over mere end 84 millioner stjerner i de centrale dele af Mælkevejen. Dette gigantiske datasæt indeholder mere end ti gange så mange stjerner som tidligere undersøgelser, og er et stort skridt frem i forståelsen af vores galakse. Billedet giver en utrolig mulighed for at zoome ind på den centrale del af vores galakse. Det er så stort, at det ville være ni meter langt og syv meter højt, hvis det blev trykt med samme opløsning som billeder i en bog.
eso1241da — Pressemeddelelse
Planet fundet i stjernesystem nærmest Jorden
16. oktober 2012: Europæiske astronomer har opdaget en planet, der er omtrent lige så tung som Jorden. Den kredser om en stjerne i Alpha Centauri-systemet – det stjernesystem, der ligger nærmest Jorden. Det er også den letteste exoplanet, der nogensinde er blevet opdaget omkring en stjerne mage til Solen. Planeten er blevet fundet ved hjælp af HARPS-instrumentet på 3,6 meter teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile. Resultatet offentliggøres online i tidsskriftet Nature den 17. oktober 2012.
eso1240da — Pressemeddelelse
Gallafest for 50 år med det Europæiske Syd Observatorium
12. oktober 2012: Om aftenen den 11. oktober 2012 blev der afholdt en gallafest for at fejre det Europæiske Syd Observatoriums 50-årsdag. Festen fandt sted i Kaisersaal i Münchener Residenz i Tyskland. I denne anledning signerede ledende repræsentanter fra ESOs medlemslande og værtsnationen Chile, blandt dem syv ministre, to ambassadører og folk fra selve observatoriet et prototype-spejlsegment til European Extremely Large Telescope.
eso1239da — Pressemeddelelse
Overraskende spiralstruktur set af ALMA
10. oktober 2012: Astronomer har ved hjælp af Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) opdaget en helt uventet spiralstruktur i materialet omkring den gamle stjerne R Sculptoris. Det er første gang, at en sådan struktur sammen med en ydre skal er set omkring en rød kæmpestjerne. Det er også første gang, at astronomer har kunnet få fuldstændige tredimensionelle oplysninger om en sådan spiral. Den mærkelige form er sandsynligvis blevet skabt af en skjult ledsagerstjerne, der kredser om den røde kæmpe. Det er et af de første tidlige videnskabelige resultater fra ALMA, der bliver offentliggjort. Det sker i denne uge i tidsskriftet Nature.
eso1238da — Pressemeddelelse
ESO fejrer sit 50 års jubilæum
5. oktober 2012: I dag, den 5. oktober 2012, fejrer det Europæiske Syd Observatorium (ESO), at det er 50 år siden at den stiftende konvention blev underskrevet. I løbet af det seneste halve århundrede er ESO blevet til verdens mest produktive jordbaserede astronomiske observatorium. Her til morgen blev der for første gang nogensinde lavet observationer med ESOs Very Large Telescope af et objekt, der var udvalgt af offentligheden. Vinderen af en jubilæums-konkurrence rettede VLT mod den spektakulære stjernetåge Thors Hjelm og observationerne blev sendt live over internettet. For at markere dagen organiserer ESO og dets partnere mange andre aktiviteter i de 15 ESO-medlemslande.
eso1237da — Pressemeddelelse
Den farverige kosmiske havmåge
26. september 2012: Dette nye billede fra ESOs La Silla-observatorium viser en del af en stjernefødeklinik med kælenavnet Havmåge-tågen. Denne sky af gas, der formelt kaldet Sharpless 2-292, ligner lidt hovedet på en havmåge og gløder smukt på grund af den energirige stråling fra en meget varm ung stjerne, der ligger i dens indre. Dette detaljerede billede er lavet med Wide Field Imager på MPG/ESO 2,2 meter teleskopet.
Resultater: 101-120 ud af 1063