Den föränderliga R Aquarii

Denna video visar hur det kaotiska och fascinerande binärstjärnesystemet R Aquarii förändrar sig. Filmen börjar med observationer från Nordic Optical Telescope tagna under 1997. Under de 15 år som gått sedan den bilden togs har systemet observerats av många andra teleskop, inklusive ESO:s Very Large Telescope. Denna video går igenom ett urval av dessa bilder som visar hur materialet som omringar R Aquarii expanderar och utvecklar sig. 

R Aquarii är en så kallad "symbiotisk stjärna" som består av två stjärnor omringade av ett stort, dynamiskt moln av gas (en nebulosa). System som dessa innehåller två stjärnor i ett ojämnt och komplext förhållande. R Aquarii består av en varm vit dvärg och en röd jätte. Den röda jätten förlorar materia till sin mindre kompanjon och av och till utstöter materia i konstiga spetsar, slingor och spår, och bildar de spännande formerna som ses här.

Det finns mycket på gång mellan artisterna i detta kosmiska dubbelakt. Den röda jätten är en variabel stjärna, med en ljusstyrka som förändras med en faktor 750 varje år och tre veckor. Den svaga nebulosan heter Cederblad 211 och anses vara resultatet av en våldsam nova för 250 år sedan. Också synlig är en smal, vertikal, S-formad detalj, med blobbar av överhettat material.

Källa:

T. Liimets et al./ESO/M. Kornmesser

Om videon

ID:potw1850a
Språk:sv
Publiceringsdatum:10 december 2018 06:00
Relaterade pressmeddelanden:eso1840
Speltid:13 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Namn:R Aquarii
Typ:Milky Way : Star : Type : Variable

Ultra HD (info)


HD


Medium


For Broadcasters