Pressmeddelande
ESO tecknar största kontraktet hittills inom markbaserad astronomi för E-ELT:s kupol och teleskopstruktur
25 maj 2016
Vid en ceremoni i Garching utanför München, Tyskland, den 25 maj 2016, skrev ESO på ett kontrakt med ACe-konsortiet, som består av Astaldi, Cimolai och underleverantören EIE Group, för byggandet av kupolen och teleskopstrukturen för European Extremely Large Telescope (E-ELT). Detta är det största kontraktet som ESO hittills tilldelat och också det största kontraktet för markbaserad astronomi. Vid detta tillfälle avslöjades också byggnadsdesignen för E-ELT. Byggandet av kupolen och teleskopstrukturen kommer nu att påbörjas.
European Extremely Large Telescope (E-ELT), med en huvudspegel som är 39 meter i diameter, kommer att vara det största teleskopet i världen för synligt och infrarött ljus, och sannerligen världens största öga mot himlen. Det kommer att byggas i norra Chile, på en plats som redan förberetts.
Kontraktet för att bygga teleskopets kupol och struktur skrevs på av ESO:s generaldirektör, Tim de Zeeuw, styrelseordföranden för Astaldi, Paolo Astaldi, och vd för Cimolai, Luigi Cimolai. ESO hade dessutom nöjet att få välkomna Italiens minister för utbildning, högskolor och forskning, Stefania Giannini, till ceremonin, som också gästades av Renato Cianfarani, Italiens konsul i München, Patrick Roche, ordförande för ESO:s råd, samt Italiens delegaterna från ESO:s råd, Nicolò D’Amico (som även är ordförande för INAF) och Matteo Pardo, vetenskaplig attaché vid Italiens ambassad i Berlin. Närvarade gjorde även Gianpietro Marchiori, vd för EIE samt andra gäster och representanter för konsortiet.
Kontraktet täcker konstruktion, tillverkning, transporter, byggandet på plats och testning av kupolen och teleskopstrukturen. Med ett värde på cirka 400 miljoner euro är detta det största kontraktet som ESO tilldelat och det största kontraktet hittills inom den markbaserade astronomin.
Med E-ELT:s kupol och teleskopstruktur tar teleskopbyggartekniken ett steg in i nytt territorium. I kontraktet ingår inte bara den gigantiska roterande kupolen, 85 meter i diameter med en total massa på omkring 5000 ton, utan även monteringen och tuben för teleskopet, men en rörlig massa på sammanlagt mer än 3000 ton. Båda strukturer är med råga de största som hittills byggts för ett teleskop för synligt eller infrarött ljus, och är avsevärt större än alla dagens teleskop. Kupolen är nästan 80 meter hög och dess yta kan jämföras med en fotbollsplan.
E-ELT byggs just nu på Cerro Armazones, en bergstopp 3000 meter över havet omkring 20 kilometer från ESO:s Paranalobservatorium. Bygget av vägen dit och tillplattningen av bergstoppen är redan färdigt. Arbetet med kupolen på plats väntas börja under 2017.
Tim de Zeeuw, är generaldirektör för ESO.
– E-ELT kommer att ge upptäckter som vi idag helt enkelt inte förmår att föreställa oss. Det kommer att inspirera människor i hela världen att tänka på forskning, teknik och vår plats i universum. Dagens tecknande är ett viktigt steg mot att leverera E-ELT år 2024, sa han.
Paolo Astaldi är styrelseordförande för Astaldi.
– Det här projektet är verkligen visionärt, både i vad det innebär för forskningsfältet astronomi men också inom bygg och teknik. Astaldi och våra partners i projektet, Cimolai och EIE Group, är mycket stolta över att ha valts ut av ESO när de efterlyste offerter för att hjälpa göra verklighet av deras vision. Astaldi är välkänt för att leverera tekniska färdigheter som är bäst i klassen, kvalitetsbygge och robust utförande. Vi kommer att med kraft lägga våra viktigaste styrkor bakom detta projekt. Det är med spänning och glädje som jag undertecknar ett kontrakt med så astronomisk ambition, sa han.
Luigi Cimolai är vd för Cimolai.
– Vi känner oss hedrade och tacksamma att vårt företag har getts möjligheten att delta i denna tekniskt avancerade utmaning. European Extremely Large Telescope kommer att kräva en hög grad av kvalitet i tekniskt utförande och bygge. Detta tror jag kommer definitivt att vidare öka våra möjligheter att utveckla projekt av allt större komplexitet, sa han.
Även många andra delar av arbetet med att bygga E-ELT går snabbt framåt. ESO har redan tecknat avtal för bygget av teleskopets första instrument MICADO, HARMONI och METIS, samt adaptivsystemet för E-ELT, MAORY. Kontrakt för teleskopets stora sekundärspegel kommer också snart att skrivas på.
E-ELT:s ljusinsamlingsyta kommer att vara större än alla dagens teleskop för synligt ljus tillsammans. Dess adaptivoptiksystem kommer att ge bilder som är cirka 15 gånger skarpare än de som görs av NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble vid samma våglängd. Teleskopet erbjuder många möjligheter för tekniska spinoff-tillämpningar, tekniköverföring och teknisk entreprenad. Det nya avtalet är ett bevis att E-ELT har potentialen att bli en betydande kraftkälla för ekonomisk utveckling genom att ge leverantörer i ESO:s medlemsländer chansen att leda stora internationella projekt.
Mer information
Länkar
Kontakter
Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Alessandra Onorati
Media Contact for the ACe Consortium
E-post: A.Onorati@Astaldi.com
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1617sv |
Namn: | Extremely Large Telescope |
Typ: | Unspecified : Technology : Observatory : Telescope |
Facility: | Extremely Large Telescope |