Pressmeddelande

Världspremiär för IMAX® 3D-filmen Hidden Universe

Din biljett till stjärnorna, som världens mest kraftfulla teleskop, på bioduken i 3D för första gången

1 juli 2013

Den nya 3D-filmen Hidden Universe (svensk titel Universums hemligheter) släpps nu i IMAX-salonger och storformatbiografer över hela världen, med världspremiärer den 28 juni 2013 på Great Lakes Science Center i Cleveland, Ohio, USA och den 29 juni på Tycho Brahe-planetariet i Köpenhamn. Filmen visar världens mest avancerade teleskop i högupplösta bildserier, hypnotiserande tredimensionella modeller av olika himlaobjekt, och en tredimensionell simulering av universums utveckling.

För att besöka världens mest avancerade teleskop måste man ta sig till avlägsna platser – till exempel de chilenska Anderna upp till 5000 meter över havet. Nu finns det ett enklare sätt att uppleva dessa extrema ställen.

För första gången på IMAX® 3D kan du nu utforska ESO:s främsta teleskop, Very Large Telescope (VLT) på bioduken, samt besöka det största astronomiska projektet i världen – Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA, ett internationellt samarbete som stöds av Europa, Nordamerika och Östasien i samarbete med Chile). Allt ingår i filmen Hidden Universe.

Russell Scott har regisserat filmen och arbetade på plats i Chile då den filmades i november 2012.

– Upplevelsen att filma i Atacamaöknen vid sådana världsledande teleskop har varit fantastisk. Vissa av dessa platser i Anderna får dig nästan att känna som att du är på en annan planet. Det är den här känslan av naturen – som inte liknar något vi är vana vid – är precis vad jag vill visa för publiken.

Från dessa extrema platser på jorden tas publiken med på en hisnande resa genom rymden i det bioformat där den gör sig bäst: IMAX 3D. Förutom att åka in i galaxer och nebulosor och resa över Mars yta kommer publiken även se häpnadsväckande bilder av solen. Universum visas här upp genom riktiga bilder samt tidigare ej visade gigantiska 3D-simuleringar som baseras på astronomiska data samlade av VLT, ALMA och andra teleskop som NASA/ESA:s Hubbleteleskop, och skapar en häftig IMAX 3D upplevelse.

– I Hidden Universe utforskar vi solen, mänsklighetens länk till kosmos, och får se fantastiska bilder av avlägsna galaxer på ett helt nytt sätt. Det ger oss nya insikter i hur universum fungerar, förklarar producenten Stephen Amezdroz.

Filmens berättare är den brittiska skådespelerskan Miranda Richardson, som vunnit en Golden Globe för sin roll i filmen En förtrollad april, samt nominerats till Oscar och Golden Globes för sin roll i Louis Malles Damage, för vilken hon fick en BAFTA-utmärkelse.

Hidden Universe är filmad med 15/70 mm film och är producerad av det prisbelönta australiensiska produktionsbolaget December Media tillsammans med Film Victoria, Swinburnes tekniska universitet samt ESO. Filmen är också producerad i samarbete och distribueras av det dubbelt Oscar-nominerade MacGillivray Freeman Films, världsledande producent och distributör av IMAX-filmer.

– Det är med stor entusiasm som vi visar upp ESO:s teleskop och banbrytande forskning i IMAX. Endast detta format kan på riktigt uttrycka den hisnande upplevelsen av att se mänsklighetens mest avancerade teleskop, säger Lars Lindberg Christensen, chef för ESO:s avdelning för utbildning och utåtriktad verksamhet

En lista på biografer där filmen visas hålls uppdaterad på filmens officiella websida.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

December Media är ett av Australiens mest erfarna produktionsföretag inom fakta och dokumentärfilm. Det är baserat i Melbourne och är välkänt för sina kvalitetsdokumentärer och serier gjorda för den australienska och internationella marknaden. Med mer är 20 års erfarenhet inom genrerna dokumentär, utbildning,prisbelönta livesändningar och animerad barn-tv, har December Media stort kunnande inom utveckling, finansiering och produktion, samt ett stort nätverk för distribution och finansiella relationer över jorden.

Film Victoria är ett statligt organ och strategisk partner till filmindustrin. Det bekostar och främjar bra originella filmer som görs i Victoria, Australien, och lade över 7,2 miljoner australiensiska dollar på lokala film och tv-projekt bara under förra året. Det har säkrat internationella produktioner och även produktioner utanför staten Victoria, inklusive I Frankenstein, HBO:s miniserier The PacificDon't Be Afraid of the Dark,Where the Wild Things AreGhost Rider och Knowing.

Swinburne 3D Productions, tillsammans med Swinburneuniversitetets centrum for astrofysik och superdatorer, är ledande inom vetenskaplig filmproduktion och avancerade rymdvisualiseringar, där man kombinerar vetenskapliga data med innovativa, och självutvecklade tekniker inom CGI-animation och 3D-bilder. Man specialicerar sig inom film, interaktivt innehåll och utbildningspaket, och har över 10 års erfarenhet att producera stereo-3D filmer.

MacGillivray Freeman Films är världens främsta oberoende producent och distributör för storformatsfilmer för IMAX-biografer, inklusive den Oscarnominerade Dolphins and the living sea. Under de senaste 40 åren har företagets filmer visats i ledande institutioner över hela världen, vilket gjort det till det första dokumentärproducenten som nått intäkter på en miljard dollar. MacGillivray Freeman Films är kända för sitt artisteri och lyckade mix av utbildning och underhållning, samt för deras kärlek för vetenskapen och för naturen.

Länkar

Kontakter

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-post: lars@eso.org

Lori Rick
Director of Communications, MacGillivray Freeman Films
Tel: +1 818 212 3434
E-post: lrick@macfreefilms.com

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sverige@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1329 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1329sv
Namn:Movie Trailer
Typ:Unspecified : Technology
Facility:Other

Bilder

Affisch för IMAX® 3D filmen Hidden Universe
Affisch för IMAX® 3D filmen Hidden Universe
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe som visar Carinanebulosan
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe som visar Carinanebulosan
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe som visar Mars yta
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe som visar Mars yta
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe som visar Helixnebulosan i infrarött
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe som visar Helixnebulosan i infrarött
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe visar insidan av Very Large Telescope
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe visar insidan av Very Large Telescope
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe visar ALMA:s antenner
Bild från IMAX® 3D filmen Hidden Universe visar ALMA:s antenner
Chefsfotografen för IMAX® 3D filmen Hidden Universe, Malcolm Ludgate, med IMAX kamera
Chefsfotografen för IMAX® 3D filmen Hidden Universe, Malcolm Ludgate, med IMAX kamera
Chefsfotografen för IMAX® 3D filmen Hidden Universe, Malcolm Ludgate
Chefsfotografen för IMAX® 3D filmen Hidden Universe, Malcolm Ludgate
Stenformationer i Atacamaöknen
Stenformationer i Atacamaöknen

Videor

Hidden Universe på 30 sekunder
Hidden Universe på 30 sekunder