Pressmeddelande

Unga, heta och blå

Stjärnor i hopen NGC 2547

27 mars 2013

Den här vackra gruppen av blå stjärnor är den unga stjärnhopen NGC 2547 i den södra stjärnbilden Seglet. Bilden är tagen med kameran Wide Field Imager på MPG/ESO:s 2,2 metersteleskop vid ESO:s observatorium La Silla i Chile.

Universum är en gammal plats - ungefär 13,8 miljarder är gammalt. Vår galax, Vintergatan, är också uråldrig - vissa av dess stjärnor är mer än 13 miljarder år gamla (eso0425). Trots det händer här mycket saker hela tiden: nya himlakroppar bildas och andra dör. I den här bilden kan du se några av nykomlingarna, de unga stjärnorna i stjärnhopen NGC 2547. 

Men hur gamla är då dessa kosmiska ynglingar? Även om deras exakta ålder är osäker, uppskattar astronomerna att stjärnorna i NGC 2547 är mellan 20 till 35 miljoner år gamla. Det låter förstås inte speciellt ungt. Men solen är 4600 miljoner år gammal och har bara nått yngre medelåldern. Det betyder att om du tänker dig solen som en 40-åring, är de starka stjärnorna i bilden bara tre månader gamla spädbarn.

De flesta stjärnor bildas inte ensamma, utan föds i rika hopar som kan innehålla mellan ett tiotal till flera tusentals stjärnor. Även om NGC 2547 innehåller många heta stjärnor som lyser starkt blått, ett säkert tecken på deras unga ålder, kan man också hitta en eller två gula eller röda stjärnor i bilden som redan har utvecklats till röda jättar. Öppna stjärnhopar som den här lever jämförelsevis korta liv, i storleksordningen hundratals miljoner år, innan de upplösas och stjärnorna driver iväg.

Stjärnhopar är viktiga objekt för astronomer som studerar hur stjärnor utvecklas genom sina liv. Medlemmarna i en stjärnhop bildades alla från samma material vid ungefär samma tidpunkt, vilket gör det lättare att bestämma hur de påverkas av andra egenskaper.

Stjärnhopen NGC 2547 ligger i den södra stjärnbilden Seglet, ungefär 1500 ljusår från jorden, och lyser tillräckligt starkt för att kunna ses i kikare, dock inte från nordliga breddgrader. Den upptäcktes 1751 av den franske astronomen Nicolas-Louis de Lacaille i samband med en astronomisk expedition till Godahoppsudden i Sydafrika. Teleskopet han använde hade en bländare på mindre än två centimeter!

Många olika objekt är synliga mellan de starka stjärnorna i den här bilden, speciellt om man zoomar in. De flesta av dessa är svaga eller avlägsna stjärnor i Vintergatan, medan vissa som ser ut som svaga fläckar är galaxer som ligger många miljoner ljusår bortom stjärnorna i den här bilden.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Kontakter

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1316 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1316sv
Namn:NGC 2547
Typ:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

Unga stjärnor i den öppna stjärnhopen NGC 2547
Unga stjärnor i den öppna stjärnhopen NGC 2547
Den öppna stjärnhopen NGC 2547 i stjärnbilden Seglet
Den öppna stjärnhopen NGC 2547 i stjärnbilden Seglet
Vidvinkelbild av den öppna stjärnhopen NGC 2547
Vidvinkelbild av den öppna stjärnhopen NGC 2547

Videor

Zooma in mot den öppna stjärnhopen NGC 2547
Zooma in mot den öppna stjärnhopen NGC 2547
Ta en närmare titt på de unga stjärnorna i den öppna stjärnhopen NGC 2547
Ta en närmare titt på de unga stjärnorna i den öppna stjärnhopen NGC 2547