MUSE-weergaven van de Orionnevel

Deze videoclip laat zien hoe het nieuwe MUSE-instrument van ESO’s Very Large Telescope een driedimensionaal beeld heeft van de Orionnevel. Voor elk deel van dit spectaculaire stervormingsgebied is het licht in zijn samenstellende kleuren ontleed, wat gedetailleerde informatie oplevert over de chemische en fysische eigenschappen van elk punt.

Tijdens de daaropvolgende analyse kan de astronoom de gegevens langslopen en verschillende weergaven van het object op verschillende golflengten bekijken, net zoals je een tv op een andere frequentie kunt afstemmen door van kanaal te veranderen.

Deze weergave is gebaseerd op een mozaïek van vele MUSE-datasets die werden verkregen kort nadat het instrument begin 2014 zijn eerste licht opving. In slechts 2,5 uur tijd werden 2,7 miljoen spectra verkregen – maar liefst driehonderd spectra per seconde dus. De complete dataset omvat 11 miljard pixels.

Voor deze kleurenweergave zijn drie verschillende delen van het spectra geselecteerd – aangegeven als doorsneden van de datakubus. Hoewel het resultaat indrukwekkend is, toont het slechts een klein deel van de informatie van de volledige driedimensionale MUSE-dataset.

Credit:

ESO/MUSE consortium/R. Bacon/L. Calçada

Over de video

Id:eso1407c
Taal:nl
Publicatiedatum:5 maart 2014 12:00
Gerelateerde berichten:eso1407
Duur:29 s
Frame rate:30 fps

Over het object

Naam:M 42, Messier 42, MUSE, Orion Nebula
Type:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation

Ultra HD (info)


HD


Large

Grote QT
5,1 MB

Medium

Video Podcast
3,6 MB
Medium MPEG-1
14,3 MB
Medium Flash
5,1 MB

Small

Kleine Flash
1,9 MB
Kleine QT
1,2 MB

For Broadcasters