MUSE:s bild av Orionnebulosan

Videosekvensen visar hur det nya instrumentet MUSE på ESO:s Very Large Telescope kan ge en tredimensionell avbildning av Orionnebulosan. För varje del av det här spektakulära stjärnbildningsområde har ljuset delats upp i de färger som det består av. Det avslöjar galaxens kemiska och fysikaliska egenskaper i varje pixel av bilden.

Astronomer kan sedan i efterföljande databehandling flytta sig själv genom datamängden och studera olika bilder av objektet vid olika våglängder, precis som att i en tv välja olika kanaler som har olika frekvenser.

Bilden bygger på en mosaik av många MUSE-dataset som inhämtades kort efter att instrumentet såg sina första fotoner i början av 2014. Efter bara 2,5 timmars observationer hade 2,7 miljoner spektrum insamlats i en anmärkningsvärd takt på 300 spektrum i sekunden. Hela datamängden består av 11 miljarder pixlar.

För att skapa färgbilden till vänster valdes tre olika delar av spektrumet ut, som visas av skivorna i datakuben. Dessa slogs sedan ihop till en färgbild. Även om denna bild är imponerande, så består den bara av en pytteliten del av all information i den tredimensionella datamängden från MUSE.

Källa:

ESO/MUSE consortium/R. Bacon/L. Calçada

Om videon

ID:eso1407c
Språk:sv
Publiceringsdatum:5 mars 2014 12:00
Relaterade pressmeddelanden:eso1407
Speltid:29 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Namn:M 42, Messier 42, MUSE, Orion Nebula
Typ:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation

Ultra HD (info)


HD


Stor


Medium


Liten

Mindre Flash
1,9 MB
Mindre QT
1,2 MB

For Broadcasters